Używane auto 10-15 tys.

24 Lut 2019, 19:27

Witam i proszę o jakieś porady. W niedalekiej przyszłości ( pół roku) będę kupywał pierwszy swój w życiu samochód. Moje oszczędności nie są oszałamiające, więc pole mam ograniczone. Na początku myślałem o kupnie auta za 4000-6000, ale zapewne po kupnie nie małą kwotę będzie trzeba w niego włożyć ( wymiana rozrządu, filtry, olej, płyny, wyczytałem, że tak się robi kupując dobrze używany samochód). Ostatnio jednak pomyślałem o pożyczce 10000 zł , mam stałą umowę o pracę, co za problem wziąść i spłacić. I dołożyc te kilka tysięcy i kupić coś troszkę porządniejszego. Ogłoszeń w internecie mnóstwo, niby prywatny właściciel , a co do czego pewnie handlarz. Są jeszcze komisy, ale też mogą ci wcisnąc szrota. Najpewniejszą opcją są salony, gdzie używane auta kosztują trochę więcej niż mój budżet. W którym kierunku najlepiej się udać po używany samochód?
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

24 Lut 2019, 19:42

Bialas55 napisał(a):Są jeszcze komisy, ale też mogą ci wcisnąc szrota.

Nawet prywatny sprzedawca może Ci trupa wcisnąć..

Bialas55 napisał(a):Najpewniejszą opcją są salony, gdzie używane auta kosztują trochę więcej niż mój budżet

Salon to nowe auta no chyba że chodzi Ci o Autoryzowane Salony które sprzedają używane auta ale ceny też nie muszą mieć jakieś zawyżone.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2019, 20:04

Lepiej odpuścić sobie pożyczki, bo trafisz na gruza i nie będzie jazdy, a pożyczkę trzeba nadal spłacać. Radziłbym skupić się na znalezieniu fajnego auta w budżecie (gotówce) który masz, a po zakupie przeznaczyć ten przysłowiowy tysiąc na podstawowe ogarnięcie techniczne (właśnie na wymianę płynów, rozrządu etc).
Inna sprawa, że jakieś turbo różnicy między autem za 10 i 15k nie będzie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Kwi 2019, 19:43

Odkopuje wątek, więc odebrałem prawo jazdy. Po przemyśleniu zgadzam się , że lepszym rozwiązaniem będzie kupić coś tańszego , wymienić to i owo i nabrać wprawy za kierownicą. Co sądzicie o tym ogłoszeniu [link do Sprzedajemy wygasł]
Bialas55
Początkujący

05 Kwi 2019, 20:39

Ogłoszenie z lutego więc obstawiam że na 80% nieaktualne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Kwi 2019, 21:01

Zdaje się, że aktualne. Tydzień temu cena była 7000 zł.
Bialas55
Początkujący

07 Kwi 2019, 14:46

To dzwoń i umawiaj się na oględziny.
Barol
Awatar użytkownika