Samochód w cenie 10-12 tysiecy

07 Mar 2010, 15:37

Cześć! Na prawko zdałem we wrześniu i niedługo zamierzam sobie kupić pierwszy samochód. Niestety w ogóle się na tym nie znam i dlatego proszę o jakieś porady i pomoc ;)
Jak już napisałem w temacie, mam do dyspozycji na auto ok. 10-12 tysięcy. Ile mniej więcej będą wynosic inne koszty związane z kupnem auta (ubezpieczenie itp.)? I jakiego ubezpieczyciela polecacie, czy nie ma tu jakiejś większej róznicy? Mam 19 lat, a zniżek od rodziców (bo czytałem w innym temacie, że to polecacice) nie moge wykorzystać, bo nie mają oni prawa jazdy :P
Jeśli chodzi o cechy auta, to nie mam jakichs wielkich wymagań. Ma dobrze jeździć :P Nie zamierzam szpanować szybkością, więc własności typu: "maksymalna rozwijana prędkość" itp. nie są najważniejsze.
Najlepiej by było, żeby auto było typu sedan, bo takie mi się podobają :P
I żeby samochód był w miarę tani w użytkowaniu, nie palił masy paliwa oraz, by jego ewentualna naprawa mnie nie zrujnowała :P
Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad Seatem Cordobą. Co o nim myślicie? Myślałem też wcześniej o Skodzie Fabia, ale ona jes raczej droższa. Co innego ejszcze możecie polecić?
Tadzik
Nowicjusz

Miejscowość: Oława

07 Mar 2010, 16:00

Rejestruj na kogo sie da nawet na wujka czy kogoś bo za ubezpieczenie zapłacisz kokosy.A co do aut to Fabie za 12tys powinienes znalesc spokojnie,Cordoba bdb samochodzik,godny polecenia,wkoncu ma troche wspólnego z VW.Ja Ci jeszcze moge polecić takie cos:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
to Polo troche ze słabawym silnikiem jak na taką bude ale podaje go tylko przykładowo.Wszystko tez zależy gdzie bedziesz tym autem jezdzil bo jak bedzie głównie miasto to takie Polo bedzie wystarczajace ale jesli masz zamiar co jakis czas jezdzic w trase to wtedy odpada,i wroce jeszcze do ubezpieczenia jesli nawet bys zarejestrowal na siebie to szukal bym aut z jakimis malymi pojemnosciami silnika,przyklad kumpla ktory ma Golfa II,zarejetrowane na niego,w tym roku konczy 20lat i płaci rocznie za niego nie cały 1000zł (silnik 1.3).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Mar 2010, 16:11

Cześć. Skoda Fabia to nie sedan, więc chyba z tego co mówiłeś odpada ;-) Z sedanów radziłbym sie zastanowić nad oplem vectrą B. Bardzo ładne auto, w środku na pewno bardzo dobrze byś się poczuł. Nie wiem czy pozukujesz benzyniaka , ale 1,6 spokojnie by Ci starczył, do tego nie pali dużo. Oczywiście mozna znaleźc takiego na gaz.
Ubezpieczenie bardzo łatwo obliczysz sobie na stronie ubezpieczyciela Axa, ale z góry mówię że będzie wysokie skoro masz 19 lat.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

07 Mar 2010, 16:20

Przecież Fabia występowała w wersji sedan.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 19:21

ja bym wybral albo vectre b albo astre2, ewentualnie fabie ale w hatchbacku jakos ladniejsze sa polecalbym ci benzyna i gaz a z rejestracja to szukaj zaufanej osoby bo cie zjedza ubezpieczyciele :wink: ewentualnie golf 4 z poczatku produkcji jakas benzynke wyrwiesz ewentualnie peugepta 206 ale Ty chc3esz sedana tak?
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

07 Mar 2010, 20:14

barol91 napisał(a):Rejestruj na kogo sie da nawet na wujka czy kogoś bo za ubezpieczenie zapłacisz kokosy.

A na jakiej zasadzie to dokładnie działa? Ta osobę rejestruję jako właściciela auta, a siebie jako współwłaściciela? W razie mandatu/wypadku konsekwencje ponoszę tylko ja, a tamta osoba żadnych?
barol91 napisał(a):Wszystko tez zależy gdzie bedziesz tym autem jezdzil bo jak bedzie głównie miasto to takie Polo bedzie wystarczajace ale jesli masz zamiar co jakis czas jezdzic w trase to wtedy odpada
Będzie głównie do rpzemieszczania się po mieście i jeździe z Oławy do Wrocławia :P Choc nie ukrywam, że czasami chciałbym wyjechać w dłuższą trasę (np. podczas wakacji).
tower napisał(a):Ty chc3esz sedana tak?
Sedany najbardziej mi się podobają :) Choć niektóre hatchbacki też są fajne. Grunt, by nie jakieś combi :P
tower napisał(a):polecalbym ci benzyna i gaz
W jakim sensie benzyne i gaz? :P Że samochód może jeździc i na benzynie i na gazie, a ja sobie wybieram na czym?
Na czym najlepiej jeździć? Na razie chyba najbardziej mysle nad zwykłą benzyną :P
Tadzik
Nowicjusz

Miejscowość: Oława
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...

07 Mar 2010, 20:47

Tak tą osobe rejestrujesz jako właściciel pojazdu a Ty jako współwłaściciel a co do wypadku czy mandatu to niestety niewiem bo ja jeszcze takiej sytuacji nie miałem.
No to jeśli piszesz że czasami jakaś dłuższa trasa to Polo z tym silnikiem odpada co nie skreśla go z listy proponowanych przeze mnie aut.I co do benzyny,gazu itp. to też zalezy ile bedziesz robił rocznie kilosów ale piszesz że auto głównie do miasta a wiec jakas benzynka.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 20:55

barol91 napisał(a):Tak tą osobe rejestrujesz jako właściciel pojazdu a Ty jako współwłaściciel a co do wypadku czy mandatu to niestety niewiem

Wszystko jedno kto jest właścicielem a kto współwłaścicielem. Za wypadek odpowiada ta osoba, która go spowodowała a nie właściciel/współwłaściciel. Tak samo mandat dostaje ten kto prowadził...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Mar 2010, 21:20

Wyrażnie napisałem że własnie niewiem jak to jest z wypadkiem czy mandatem.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 22:09

no tak ale w razie wypadku to tamta osoba traci czesc znizek wiec nie jest to takie bezproblemowe... fakt ze mandaty placi osoba ktora prowadzila ale znizki traci własciciel auta a Ty jak masz tak malo lat to i tak skladka bedzie zwiekszona za wiek nawet jesli jestses wspolwlascicielem

[ Dodano: Nie Mar 07, 2010 21:10 ]
najrozsadniejsze jest kupic auto z jak najmniejszym silnikiem np punto z silnikiem 1.1 -1.2 wtedy oplaty nie sa takie straszne
tower
tower
Początkujący

07 Mar 2010, 23:07

No najlepiej własnie z mniejszą pojemnoscią do 1.2,a więc może Brava??
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 23:20

Zacznijmy od tego, kto w wieku 19 lat rejestruje na siebie samochód lub dopisuje się jako współwłaściciela. Zniżek nie zyskuje, podwyższa składkę i naraża tylko właściciela na stratę zniżek w razie wypadku. Zarejestruj na ojca czy matkę i będzie wszystko ok.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

07 Mar 2010, 23:27

Kumpel nie całe 2lata temu po zdaniu prawka rejestrował na siebie Golfa II 1.3 bo ojciec jak i matka nie mają prawka i autem jeżdzi do dzisiaj.
Barol
Awatar użytkownika

08 Mar 2010, 01:03

kierunkowskaz kolega napisal ze na rodzicow nie moze bo nie maja prawka tzn moze ale znizek nie maja czyli musi na jakiegos wuja czy kogos tam innego zaufanego punto 2 1.2 16V z gazem nawet bedzie to jechac a i rocznik 2002-2003 kupisz
tower
tower
Początkujący

08 Mar 2010, 02:04

Polecam Volvo V40 / S40 W 1.9 TD. Niby drogie części itp, ale łatwo dostępne z powodu popularności. Łatwa konstrukca silnika, wszystko "na sznurkach", nie pali dużo, dynamika jazdy bardzo dobra jak na 90 kucy. Jeśli się o nie dba to się nie psuje, bardzo mało awaryjne auto. Sam posiadam takie. Dodatkowo często z klimą ;)
tudziu
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin