Samochody z małymi silnikami i turbiną

10 Mar 2012, 11:51

Witam,

Czy w latach 2000-2004 (ewentualnie starsze) były produkowane samochody z segmentu B lub C z małymi silnikami (1.0-1.4) i turbiną? Jeżeli tak to jakie?

Chcę sobie kupić jakiś stosunkowo tani i oszczędny, ale dynamiczny samochód. Diesle odpadają, bo nawet w starych samochodach koszt naprawy jest kilkukrotnie większy niż w przypadku samochodu z silnikiem benzynowym, poza tym nie przepadam za tym klekotem ;)

Najlepszy będzie samochód z niewielkim silnikiem i turbiną, ale te wszystkie 1.2, 1.4 TSI, multiair itd... to względnie nowe konstrukcje i dość drogie (z tego co się orientowałem za przyzwoity egzemplarz trzeba dać minimum 20,000 zł). Pytanie czy były starsze samochody w których również montowano seryjnie turbiny?
robertm11
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

10 Mar 2012, 12:00

Zawsze można kupić normalny dupowóz i zamontować do niego turbine.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Mar 2012, 16:37

jak ma być oszczędny to nie z turbiną lepiej kupić mocniejszą wersje (większy silnik) niż montować turbiny, bo spalanie będzie większe (awaryjność i koszty serwisu też)

jak chcesz w miare oszczędne auto z możliwością depnięcie popatrz na Clio 2.0 F1
mocne auto w którym przy spokojniej jeździe można zamknąć się w 6,5 litra na 100
można też założyć LPG tyle że instalacja musi być na prawde fajna i zakładana w dobrym zakładzie :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Mar 2012, 16:52

Niewiem ile masz funduszy na auto ale może Citroen Saxo VTS albo Peugeot 106 GTI?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Mar 2012, 12:08

tjw 106,saxo może jeszcze civic 1.6vti-dynamika super, spalanie nie duże. Turbo awaryjne a spalanie przy depnięciu duże
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd