Panowie, wracam jeszcze do tematu tych świec, ogólnie wymieniłem, nie było problemu, ogólnie mechanicy też raczej nie sugerują się tym jak ma być dokręcona świeca, bo jedna była aż za mocno (musiałem przedłużenia klucza szukać), drugą to o mało co bym odkręcił ręką samą nasadką.
Ale mam stare świece i czy coś można o nich powiedzieć? Są całe zakopcone przy elektrodzie, czyli tak jakby bogata mieszanka. Czyli co to oznacza? więcej paliwa a mniej powietrza? czy odwrotnie?
No ale..ponoć zimniejsze świece też potrafią takie być, a to są PFR7Q teraz włożyłem 6-tki, poza tym silnik po chipie to nie jest fabryka 100%
No nie są te świece w najlepszym stanie niestety. Może to być zbyt bogata mieszanka, może to być ujowe paliwo, może być filtr powietrza brudny, może być spalany olej ( wtedy ten czarny osad powinien być taki jakby tłustawy i może sie delikatnie świecić pod słońcem ), a może to być źle dobrana świeca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Ale mieszanka bogata to jaka przyczyna? Filtr sprawdzę ale zmieniałem jakiś czas temu, paliwo - Orlen głównie, te świece są czarne jak od węgla, matowe, nie świecą się, oleju ja tam nie widzę raczej. Dziwne tylko że to auto jeździło ok, zmieniłem bo już trzy lata te świece miały ok 45 tys km.
Świece warto wymieniać co 23 - 30 tyś km. 45 to ciutek za dużo. Zmieniałeś stację tankowania, więc teraz może będzie lepsze to paliwo, zobacz ten filtr powietrza. Póki co, to jeździj jak nic się nie dzieje. Za 10 tyś km zobacz w jakim stanie są te świece - czy coś sie poprawiło. Możesz też podjechać do mechanika, żeby sprawdził stosunek powietrza do paliwa ( są do tego mierniki ) jak i pracę sondy lambda. Można też sprawdzić ciśnienie paliwa ( moze być np. za wysokie ), sprawdzić czujnik temp. powietrza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Powiem szczerze, że to trochę zagmatwane, bo 2 lata temu miałem właśnie zmienianą pompę paliwa, bo było za ubogo, za niskie ciśnienie. Teraz od tego momentu rzekomo jest dobrze. Filtr powietrza, razem z filtrem paliwa, latem 2022 przy wymianie oleju. Sondę to chyba warto sprawdzić bo na wariata wymieniać nie ma sensu raczej?
A czym może grozić taka jazda z bogatą mieszanką w dłuższej perspektywie? Silnik też może się rozsypać czy nie? Bo jak jest ubogoto wiem, ale jak bogata mieszanka? czy osprzęt ucierpi?
Załóż świece inne firmy i zobaczysz czy coś się zmieni. Ja ostatnio zrezygnowałem z tej firmy bo miałem problem z kablami WN, a o świecach naczytałem się nie najlepszych opinii. Sprawdź jeszcze czy świece były dobrze dobrane do silnika jak już wspomniał [email widoczny po zalogowaniu] />
Lebida napisał(a):Dziwne tylko że to auto jeździło ok, zmieniłem bo już trzy lata te świece miały ok 45 tys km.
Trochę już jest. Chociaż ja miałem podobny przebieg na Denso w jednym samochodzie i lekko było widać już po elektrodach że mają sporo przejechane, a poza tym nie było się do czego przyczepić.
Czy rurę wydechową w środku na wylocie też masz taką czarną? Filtr powietrza miałeś brudny mocno jak wymieniałeś?
Nie wpadnij w dziurę Zima powoli ustaje, a wraz z wyższymi temperaturami i topniejącym śniegiem na drogach pokazują się dziury. Jazda po takiej ulicy wymaga od kierowcy sporo cierpliwości i umiejętności. Zwłaszcza, że nieumiejętne pokonywanie ...
Renault Type B - 120 lat modelu Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...
Do 1,8T TYLKO NGK PFR6Q, ewentualnie BOSCH F5DPOR, ale słabo dostępne i cena ok 60 zł za sztukę ostatnim razem była. Ten silnik na innych nie będzie chodził.
Panowie, a jest taka opcja że na tych starych świecach, pomimo że czarne auto lepiej jechało? Niby jeździ normalnie ale mam wrażenie że nie jest takie narwane, albo to złudzenie (?) Mam te 6tki, pojeżdzę sprawdze, ale może po prostu warto było zmienić na nowe 7-demki i by było ok. Dlaczego takie czarne? ch...a wie.
Z tego co wiem pfr6q to standard, a pfr7q to do aut po chipie.
A na czym polega ta ciepłota świec? Że zimniejsze albo cieplejsze? z czym to się je?
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.