Samodzielna wymiana świec czy warto?

18 Sty 2023, 12:22

Witam,
mam pytanie jak w tytule, pacjent Audi A3 1,8 turbo
Czy istnieją jakieś realne zagrożenia przy wymianie świec samemu? Do tej pory robił to serwis przy okazji innych zleconych napraw.
Ale, stawki są tak wysokie typu 170-180 zł za 4 świeczki że myślę poważnie nad wymianą we własnym zakresie.

Mam długi klucz nasadowy do świec Yato 16mm więc wydaje mi się że dam radę.
Pytanie tylko czy przy odkręcaniu jeśli mechanik użył zbyt dużo siły, jest możliwość uszkodzenia gwintu?

Albo czy przy dokręcaniu? Może lepiej dokręcić słabiej ale żeby nie było sytuacji że urwie się?
Jakoś tak nie uśmiecha mi się wydawać prawie 200 pln na głupią wymianę świec, wiele części z osprzętu wymieniam sam, ostatnio nawet olej na działce, wiadomo rozrządu nie dam rady czy turbiny ale to są takie podstawowe naprawy.

Ja wiem że każdy musi zarobić ale no prawie 50 pln za jedną świece? to jest kwestia wypięcia cewek (tam nie ma przewodów, a pod spodem są świeczki)
Zdjęcie
Lebida
Nowicjusz

18 Sty 2023, 13:18

Nie jest to skomplikowane ale trzeba mieć odpowiedni klucz. Dobrze jest posiadać tez klucz dynamometryczny lub jak go nie masz dokręcać je według instrukcji (odpowiednia ilość obrotu).
Lebida napisał(a):Mam długi klucz nasadowy do świec Yato 16mm więc wydaje mi się że dam radę.
No to już jakiś plus.
Lebida napisał(a):Pytanie tylko czy przy odkręcaniu jeśli mechanik użył zbyt dużo siły, jest możliwość uszkodzenia gwintu?
Gwintu raczej nie bo mógłbyś go uszkodzić przy zbyt mocnym dokręcaniu ale można urwać świecę co raczej rzadko się zdarza ale jednak urwana-swieca-zaplonowa-ngk-przy-probie-odkrecenia-vt101242.htm :wink:

Lebida napisał(a):Albo czy przy dokręcaniu? Może lepiej dokręcić słabiej ale żeby nie było sytuacji że urwie się?
Dokręcasz zgodnie z instrukcją i będzie git.

Lebida napisał(a):Ja wiem że każdy musi zarobić ale no prawie 50 pln za jedną świece? to jest kwestia wypięcia cewek (tam nie ma przewodów, a pod spodem są świeczki)
Takie czasy ;/ jedyne co to pewnie przy urwanej świecy ryzyko biorą na siebie :mrgreen:

PS. Ja świece zawsze odkąd pamiętam zmieniam sam i nigdy mi się nie urwała, fakt czasem były mocno dociągnięte ale z wyczuciem szło odkręcić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sty 2023, 13:49

Ok bo pytanie nie jest bez powodu, jeśli "coś" miało by nie pójść i potem wydatek 1000 zł za reanimację i wyciąganie urwanej świecy, to chyb lepiej odpuścić :D

Pytanie też czy np wkręcają świece (bo to jest w dole), tam jest ciemno, czy można to źle wkręcić, jakoś krzywo? Bo zacznę dociągać i potem będzie kaplica po całości.
Lebida
Nowicjusz

18 Sty 2023, 16:06

Zanim zaczniesz wykręcać świece, to najpierw musisz wydmuchać syf, który zazwyczaj zbiera się wokół świecy - żeby po jej wykręceniu nic nie wpadło do cylindra. Zazwyczaj jest tam jakiś drobniutki piasek, kurz i inne. Potem wkładasz klucz i po prostu odkręcasz.
Oczywiście jest ryzyko że możesz ukręcić świecę, ale zdarza się to raczej rzadko. Najlepiej odkręcać świece na zimnym silniku. Przy dokręcaniu dokręcaj mocno, ale z wyczuciem. Chodzi o to, żeby podczas jazdy i drgań silnika nie odkręciła się któraś, jak za lekko dokręcisz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sty 2023, 18:44

MotoAlbercik napisał(a): Przy dokręcaniu dokręcaj mocno, ale z wyczuciem
Tutaj z tym wyczuciem może być problem . Nie każdy ma to niejako we krwi . Ja mam , a mój kolega a i szwagier nie. Kolega przeciąga śruby kół - trzy razy wymieniałem mu piastę koła . Szwagier zaś niech mi nie pomaga bo albo nie dokręcone , albo urwana śrubka .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sty 2023, 19:03

@bonifacy ma tu rację bo to wyczucie ma każdy inne :) coś o tym wiem.

Bez klucza dynamometrycznego można to też zrobić dobrze dociągając o odpowiedni kąt. Warto tu pamiętać, że świece dokręcamy ruchem jednostajnym bez szarpania. Załączam grafikę która może pomóc.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek prędkości
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia prędkości jest kilometr na godzinę "km/h" lub mila na godzinę "mph". Obiekt poruszający się z prędkością 1 km/h w ciągu 1 godziny przebędzie drogę 1 kilometra - tak ...
    Najwyższy czas na zmianę opon z letnich na zimowe
    Dla kierowców, którzy korzystają z opon sezonowych, najwyższy czas na zmianę ogumienia z letniego na zimowe. Kierujący w Polsce mają obowiązek dbania o stan techniczny pojazdu, a jego istotnym elementem jest ...

18 Sty 2023, 20:24

bonifacy napisał(a):Tutaj z tym wyczuciem może być problem . Nie każdy ma to niejako we krwi . Ja mam , a mój kolega a i szwagier nie.

Dlatego dodałem, że z wyczuciem :D No bo jak inaczej napisać?
Wiadomo - najlepiej dynamometrycznym...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sty 2023, 21:46

Ok Panowie dzięki, ale czy po prostu nie wystarczy mocniej przykręcić żeby po prostu "się trzymało"? Tak jak właśnie coś typu śruba od koła?
Iskra będzie a nie odkręci się a nie musze zagłębiać się czy za słabo/za mocno.
Np cewki też serwis zakręcił masakrycznie, nie mam klucza imbusowego z grzechotką w sensie nasadowego, odkręciłem takim ze śrubokrętem i poszło, a teraz dużo słabej (sprawdzałem cewkę) i nic się nie dzieje.
Lebida
Nowicjusz

18 Sty 2023, 22:06

Cewka zapłonowa może się przysłowiowo trzymać g...na. nic jej nie będzie. Zaś świeca zapłonowa to inna sprawa. Tutaj trzeba się trzymać odpowiednich procedur jej dokręcania.
bonifacy
Stały forumowicz

19 Sty 2023, 12:18

bonifacy napisał(a):Zaś świeca zapłonowa to inna sprawa. Tutaj trzeba się trzymać odpowiednich procedur jej dokręcania.

Nie dramatyzujmy. Kiedyś nie było dynamometrycznych, mechaników jak na lekarstwo, a ludzie sami świece wymieniali i jeździli. Zimy były o wiele bardziej srogie ( jak śnieg spadł w październiku to leżał do marca ), nie było opon zimowych czy letnich, był jeden wzór bieżnika itd itd i wszyscy jeździli i się żyło. I to lepiej niż dziś...
Lebida napisał(a):Ok Panowie dzięki, ale czy po prostu nie wystarczy mocniej przykręcić żeby po prostu "się trzymało"? Tak jak właśnie coś typu śruba od koła?

Dokładnie tak.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2023, 14:43

MotoAlbercik napisał(a):Nie dramatyzujmy. Kiedyś nie było dynamometrycznych, mechaników jak na lekarstwo, a ludzie sami świece wymieniali i jeździli
Jakoś wtedy dość często naprawiało się zerwane gwinty świecy w głowicy . Wstawiało się gwintowane tuleje mosiężne . Gdzieś tam jeszcze w szufladzie jest kpl. gwintowników i i przyrząd do wkręcania tulei . Domyślasz się dlaczego ? Zaś co do klucza dynamometrycznego też nie miałem a silniki składałem . Kiedyś klient mnie nakrył jak w 126p dokręcałem z ręki panewki korbowodowe . Ło panie jaka awantura . Kazał zaprzestać i na drugi dzień przywlekł klucz dynamometryczny , taki prosty kijek ze wskazówką ( pamiętasz jak to wyglądało ? ) i kontrolował . Miało być o ile pamiętam 3,5 KGm i było . Klucz zabrał a powiedział rób pan dalej po swojemu . Uwag nie mam.
MotoAlbercik napisał(a): Lebida napisał(a):
Ok Panowie dzięki, ale czy po prostu nie wystarczy mocniej przykręcić żeby po prostu "się trzymało"? Tak jak właśnie coś typu śruba od koła?

Dokładnie tak.

Ok . Nie mam w takim razie uwag .
bonifacy
Stały forumowicz

19 Sty 2023, 16:37

bonifacy napisał(a):Jakoś wtedy dość często naprawiało się zerwane gwinty świecy w głowicy . Wstawiało się gwintowane tuleje mosiężne .
A ja jakoś nie pamiętam, żeby w dużym czy małym Fiacie czy Polonezie czy Skodzie itd takie rzeczy robił...Ostatnio nawet w swoim Pugu wymieniałem świece i jakoś nic się nie stało...Oczywiście ryzyko jest zawsze, ale tak jak napisałem, nie dramatyzujmy...Nie róbmy z wymiany świec jakiegoś wielkiego problemu.
bonifacy napisał(a):Zaś co do klucza dynamometrycznego też nie miałem a silniki składałem . Kiedyś klient mnie nakrył jak w 126p dokręcałem z ręki panewki korbowodowe . Ło panie jaka awantura . Kazał zaprzestać i na drugi dzień przywlekł klucz dynamometryczny , taki prosty kijek ze wskazówką ( pamiętasz jak to wyglądało ? ) i kontrolował . Miało być o ile pamiętam 3,5 KGm i było . Klucz zabrał a powiedział rób pan dalej po swojemu .

Pamiętam pamiętam taki klucz. Nie wiem nawet czy na warsztacie gdzieś jeszcze nie leży :) Ale to jak widzisz dowodzi, że bez dynamometru też można niektóre rzeczy zrobić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2023, 18:43

MotoAlbercik napisał(a):.Ostatnio nawet w swoim Pugu wymieniałem świece i jakoś nic się nie stało
Ty jesteś fachowiec praktykujący więc masz wyczucie . Nic nie spartolisz . Ja też praktyk . Świec wymieniłem setki . Dokręcam z ręki z tzw. czuciem nie bacząc na procedury. Sprawdziłem kiedyś po sobie dynamometrycznym to wyszło mi między 30 a 40 niuta. Tragedii nie ma . Teraz chłop się pyta , nie ma dynamometru , nigdy tego nie robił , więc co mu napisać ? Z czuciem ? A ma ? Pozostają więc procedury na kąt obrotu . Np. na pudełku świec NGK jest takowa . Dla świec z gniazdem stożkowym i płaskim . Wystarczy się zorientować jaką świecę mamy . Z tym że dla świec z płaskim gniazdem ta instrukcja dokręcania jest dla nowej . Nie dla świecy używanej , wkręcanej ponownie :!: Używaną dokręcamy o 30 stopni nie jak nową o 2/3 obrotu. Oczywiście można świecę trochę bardziej do...ć . Tak dla świętego spokoju poprawiając co to ktoś tam wymyślił . A wymyślił tak dla siebie , dla jaj czy na poważnie , dając gwarancję ? .Nie wierząc mądrym głową , chcąc ich poprawić to dokręcić ile ? dodatkowo jakieś 15 stopni obrotu ? Więcej ? Jak już to odkręci to ktoś bez duszy na ramieniu ? Kilkakrotnie odmówiłem wymiany świec . Rurka na klucz , taka półmetrowa była za krótka a świeca ani drgnie.....Kończmy , wstydu oszczędżmy.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

bonifacy
Stały forumowicz

19 Sty 2023, 23:19

Mam taki klucz, powinien chyba dać radę i ładnie sprawę załatwić? Co sądzicie?

Zdjęcie
Lebida
Nowicjusz

20 Sty 2023, 10:42

No muszę przyznać, że bonifacy jednak ma sporo racji. Jak przykręcisz z wyczuciem, to ok. Pytanie tylko czy masz wyczucie, jak wspomniał bonifacy .
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika