Samuraj? Pajero?A moze Land Cruiser?

12 Lip 2009, 23:37

Witam wszystkich forumowiczow po raz pierwszy i proszę o pomoc przy wyborze auta.
Mieszkam w Darłowie ale tak się złożyło, ze czasowo musialem wraz z rodzina wyemigrowac za praca. Tu gdzie obecnie mieszkam(czytaj w dziurze :razz: )codzienne uzywanie samochodu jest koniecznością, czy to ze względu na dojazd do pracy (codziennie ok. 15 km x2) czy chociażby na zakupy. Poruszamy się Nissanem Primera P12 w dieslu 2,2 ale niezbędny jest nam drugi samochod do normalnego funkcjonowania. Poczatkowo planowalem kupic zonie jakiegos „cienkiego” czy innego malego samochoda na dojazdy do pracy itp. Przemyslalem jednak kwestie i stwierdziłem ze zamiast bezsensownie wydac kase na drugie pierwsze lepsze toczydlo, lepiej to przemyśleć i kupic może samochod „wielozadaniowy” czyli terenowke.
Samochod będzie wykorzystywany raczej lajtowo. Błota po pachy nie przewiduje, przynajmniej na tym etapie. Potrzebuje auta zarówno do jazdy po czarnym (dojazd do pracy) jak i po bezdrożach. Szutrowek tu nie brakuje, dom na gorce, jak snieg spadnie to będzie masakra. Aktywnie spedzam czas (wypady za miasto, ryby, grzyby,) No i nie będę musial truc dupy bratu aby mi motorowke (całość z laweta ok. 1200kg) ciągał swoim Rangerem. W primerze prawie zajeździłem sprzęgło przy wodowaniu. Nie ukrywam ze przy wyborze ma dla mnie znaczenie zuzycie paliwa, uzywanie bowiem dwoch aut rownolegle(a tak będzie) może skonczyc się bankructwem :cry: Co do ceny to zakladam na maxa 13000pln. Reszta na pakiet startowy jak to nazywacie. Grzebania się nie boje, jestem z zawodu mechanikiem i sobie poradze.
Po gruntownym przepatrzeniu tego forum pod uwage biore trzy samochody:
1. Samuraj 1.3 z rocznikow 92, 94
2. Mitsubishi Pajero 2.5 D z okolic 1992
3. Toyota Land Cruiser LJ 70 bądź starsza
Kolega w pobliżu ma Samuraja z motorem 1.3 z 94tego. Fajny samochodzik. Po paru przejażdżkach i gruntownym przyjrzeniu się napaliłem się nieziemsko. Prosty, zwarty i co najważniejsze na ramie. Woz drabiniasty ma lepszy komfort ale nie o to tu chodzi. Malo pali. Jak wrzuci się gaz to już w ogole darmo jeździsz… Poszperalem w necie i znalazłem pare egzemplarzy. Te poniżej 9000pln oczywiście to zardzewiale szroty nadające się do roboty. Można jednak cos znaleźć.
Poczatkowo Samuraj był jedyna obcja. Do czasu az poszperałem w necie i zobaczyłem ze praktycznie w tej samej cenie można mieć odrobine luxusu czyli Pajero który zawieszony z przodu niezależnie nie jest już tak spartanski i troche lepiej wyglada. Pewnie wybor bylby prosty gdyby nie zuzycie paliwa. Pali z 12 litrow jak piszecie. ch...a… troche duzo (moja prima z motorem 2.2 jara 6 litrow gdy prowadzi zona :mrgreen: Najgorsze ze nie mogę namierzyc pajero z benzynowym motorem.
Toyota Land Cruiser jest pewnie najlepsza z tej trojki. Przynajmniej sadzac po tym co ujezdza Karson.Tyle ze znowu ten motor w dizlu… Ile to może palic? Tylkonie mowcie ze tyle ile wleje. Tyle sam wiem. Może te auta sa również w benzynie?
Licze na Wasze komen.tarze Panowie. Jak oceniacie ta trojke kandydatow? Może sa jeszcze jacys inni o których zapomnailem? Jak oceniacie te auta pod względem exploatacyjnym? (nie biorac pod uwage zuzycia paliwa)
Z gory dziekuje za komentarze

Tu linki do moich niektorych kandydatow:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z tego co gosc mowi: auto po remoncie blacharki
Lukasz

Drive now. Work later.
Harleyrider
Nowicjusz

Miejscowość: Darłowo/ Wapnica

13 Lip 2009, 11:30

sądzę, że sam już sobie w jakimś stopniu odpowiedziałeś na swoje pytania...
na pierwszym miejscu aktakowałbym samuraia... tani,prosty i raczej nie mają za dużo nalatane, bo tym mało kto jeździ do okoła świata( choć i tacy są magicy ), a zatem masz jakieś większe prawdopodobieństwo, że nie kupisz strucla :mrgreen:

za tą kasę znajomy kupił pajero I krótkie,zadowolony jest, kasy specjalnie na naprawy nie wpakował

ale toyota za tą kasę może się okazać niezłym paściem, więc bym raczej ją odstawił...

zarówno samurai jak i pajero występują w benzynie i sądze,że jak trafisz na dobry egzemplarz to jedno z tych autek będzie dla Twoich potrzeb OK
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

13 Lip 2009, 12:58

Dzieki Wezyrro!
Na Pajero chyba sie skonczy, znalazlem bowiem modele z benzynowym motorem. Niektore nawet z gazem i z blokada dyfra :)
Wszystko byloby ok gdyby nie podsunieto mi kolejnych kandydatow do mojej listy: Vitara z motorem 1.6 lub Terrano II.

Musze ochlonac, poczytac jeszcze i rozwazyc wszystko bez napalania sie bo to najgorszy doradca.

PYTANKA:
1.Co w waszej gwarze znaczy MOTAĆ, ZMOTANY, MATANIE ITP.???
2. Jesli naped , typu jak w samuraju , nie posiada blokady dyfra, czy oznacza to ze po zapieciu sprzegielek i wrzuceniu wajcha 4WD mamy naped na 4 kola ale kazde kolo kreci sie inaczej jesli napotka na rozna przyczepnosc?

POZDRAWIAM
Lukasz

Drive now. Work later.
Harleyrider
Nowicjusz

13 Lip 2009, 13:13

słuchaj czego byś nie kupił samurai, vitara, terrano, pajero, to każde z tych autek spełni twoje wymagania, mogę Ci jedynie podpowiedzieć, że samurai będzie najtańszy najprostrzy i spartański, a reszta już o większym komforcie,
ja bym się zastanwoił nad pajero i vitarą ale to jest moje zdanie :mrgreen:

1 motanie oznacza, wszelkiego rodzaju przeróbki samochodów np wstawianie wiekszych kół, lift, cięcie i wszystko inne co związane jest z tą temetyką :mrgreen: ogołnie jest to luźny termin ale najczęściej spotkasz się ze "zmotaniem" w sęsie super przygotowanego samochodu w teren extreme

2 http://tlc80.com/?p=117 zaglądnij tam :D
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

13 Lip 2009, 13:55

witamy
samuraj jest OK ale....
będzie dużo palił, no i przyczepy 1200kg nie pociągniesz.
celuj raczej w pajero po 91r.
niestety pajero II mają motory 3.0 V6 i potrafią wciągnąć sporo wachy :wink:
diesle zadowolą się 10-12l/100km ropki
land cruisera jeśli chcesz w dobrym stanie to musisz wydać ponad 20tysi, inaczej zjedzą Cię koszta doprowadzenia auta do stanu używalności.
terrano dla Ciebie też będzie OK ale też szukaj diesla bo motory benzynowe podobnie jak w pajero - 3 litry.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

13 Lip 2009, 15:41

Wielkie dzieki chlopaki!

A propos Waszej terminologii, co to jest SPOA??? :wink:
Lukasz

Drive now. Work later.
Harleyrider
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...

13 Lip 2009, 15:56

przełożenie resorów nad mosty :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce