Scenic I 97 r. 2.0 B+G 8v wyciek oleju, wypycha simmering

07 Mar 2018, 17:53

Witam, wczoraj samochód został odebrany od mechanika, powodem wizyty był wypchnięty simmering i konkretny wyciek oleju. Panowie wymienili simmering, filtr i olej, miało być okej. Zaraz po przyjeździe zauważyłam, że olej nadal kapie, wróciłam do warsztatu,znowu wypchało simmering...Mechanik stwierdził, że nie ma przejścia z komory klawiatury do odmy. I w związku z tym pytanie co może być przyczyną?
mpatka96
Nowicjusz

Auto: Scenic I

07 Mar 2018, 18:03

mpatka96 napisał(a):. I w związku z tym pytanie co może być przyczyną?
Dla mnie to proste-zapchane przejście.A j.p."fuchowiec"nie wie co trzeba zrobić... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Mar 2018, 18:11

Właśnie Pan "mechanik" chyba nie bardzo się zna na rzeczy, a zapłaciłam mu 5 stów za wszystko+ wymiana poduszki silnika, więc w tej sytuacji nie chce zawozić samochodu do kolejnego speca, który zażąda jeszcze wyższej kwoty...no chyba że nie będzie innego wyjścia
mpatka96
Nowicjusz

07 Mar 2018, 18:21

Na prawdę w okolicy brak poczciwych, porządnych i tańszych mechaników? :P
gber44

07 Mar 2018, 18:24

Niestety brak :/
mpatka96
Nowicjusz

07 Mar 2018, 19:18

No to zawieź mu te auto spowrotem i niech ci naprawi odmę ( a właściwie najlepiej wymieni, bo koszt niewielki ) i naprawi ten simmering.
A skoro został on wypchnięty, to jakaś przyczyna musiała być. A skoro jest niedouczony, to niech się nie chwyta za naprawy, których robić nie umie. Oczywiście zakomunikuj mu, że wymiane simmeringa ma zrobić na własny koszt, bo spartolił swoją robotę. Ty masz prawo nie wiedzieć, że musi być jakaś przyczyna tej awarii, ale on, skoro bierze za to pieniądze ma obowiązek wiedzieć. A jak nie wie, bo jest niedouczony, to niech płaci. Nauka kosztuje. Z tym, że to nie ty masz płacić za jego naukę, a twój samochód to nie królik doświadczalny, na którym on ma się uczyć.
Chyba, że nie liczysz się z kasą i kolejne 5 stówek nie ma dla ciebie znaczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

07 Mar 2018, 19:43

Dzięki za radę. Nie mam zamiaru więcej płacić,bo to jest ewidentnie ich błąd. Jedynie mam nadzieję, że nie skończy się na jakiejś grubszej sprawie...
mpatka96
Nowicjusz

10 Mar 2018, 08:40

Najlepszym rozwiazaniem jest zastosowanie tzw.separatora oleju z korkiem spustowym,stosuje sie go zamiast odmy,ktora po prostu sie wywala,znika wtedy problem z zatykaniem sie odmy raz na zawsze.Wypychanie simmeringu moze tez byc spowodowane biciem osiowym walu,wtedy wypycha simmering nawet wtedy gdy odma jest drozna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)