11 Gru 2010, 22:18
Po pierwsze to oba mają dobre diesle. Ale też za 14 to mają swoje lata. Żaden diesel z nowoczesnych (a prawie tylko takie były tam montowane) w tej kategorii cenowej nie oznacza bezproblemowej jazdy. Scenika można poszukać z silnikiem dTi - starszy mniejsza kultura pracy ale bez common raila i dwumasowego koła. Wytrzymuje gorsze paliwo. Silniki dCi to naprawdę nowoczesne silniki z common railem i wszystkimi zaletami i wadami nowoczesnych diesli. Przepiękna praca, super osiągi, ale nienawidzący zaniedbania, braku odpowiedniego serwisu i kiepskiego paliwa. W tej cenie będzie zużyty. Silniki HDi to tak samo jak dCi jednostki nowoczesne (chociaż HDi HDi nierówny - rozwój był cały czas), i mające te same zalety i wady. Podobno tak jak zwykłą Xsarę można było kupić 1,9D - starusieńki silnik XUD - bardzo wytrzymały ale powolny i głośny. Ja takiej picasso nigdy nie widziałem.
Zawsze to wszystkim doradzam - masz tyle kasy to poszukaj benzyny. Dużo mniejsze ryzyko przekrętu z przebiegiem, większa szansa na zakup krajowego (nawet od pierwszego właściciela). Jak ktoś robi duże przebiegi to można założyć gaz (za różnicę cenową miedzy dieslem). No i silniki. Francuzi robią same dobre silniki, ale benzynki od nich lubię bardziej. Silniki renault 1,4 i 1,6 16V (mam taki u siebie) są naprawdę dynamiczne i mało palą - przy odpowiednim serwisie (w porównaniu z dieselem dużo tańszym) osiągają bardzo duże przebiegi. Citroenowy 16V też jest fajny - można kupić również 8V - wszystkie wymienione silniki dobrze znoszą gaz.
Diesle poza zużyciem paliwa są silnikami potrzebującymi dużych nakładów w bezproblemową pracę. To nowoczesne jednostki, jak się coś niedomaga to prostu nie chodzą, tu nie ma dobrej obsługi przez pana z garażu.
Benzynówki są silnikami łatwymi w obsłudze z tanim osprzętem.
No i sprawa podstawowa - we francuzach nie ma pompowtryskiwaczy - to VW.
Xsara jest lepiej trochę wykonana wewnątrz, Scenic jest lepiej wykonany w droższych wersjach. Praktyczność xsary w porównaniu ze Scenikiem może ograniczać bardzo duże pochylenie tylnej szyby.
Poza tym wybierać można to co się bardziej podoba.