Seat Arona, wentylator sam się załącza

26 Mar 2019, 14:13

Witam.
Mam problem SEAT Arona 1.0 tsi 95km. Po odpaleniu silnika pokazuje temperature 50° i po chwili załącza się wentylator i chodzi cały czas na maksymalnych obrotach, dodam że chlodnica klimatyzacji jest pusta jeszcze nie napelniona ,a wentylator i klimatyzacja w samochodzie są wyłączone. Podmieniłem już wentylator i dalej to samo jak i również odpinałem czujnik temperatury który jest na wężu. Co może być przyczyną takiego zjawiska? I gdzie znajduje się dokładnie jeszcze jeden czujnik temperatury?
Pozdrawiam:)
Tomeczko14
Nowicjusz

26 Mar 2019, 14:25

Tomeczko14 napisał(a):Po odpaleniu silnika pokazuje temperature 50° i po chwili załącza się wentylator
Tak jest przy zimnym czy ciepłym silniku? Czy temperatura jest cały czas taka sama nawet jak chwilę silnik pracuje?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Mar 2019, 14:41

Odrazu po odpaleniu silnika taką temperature pokazuje. I po około 5-10 sekunach załącza się wentylator na najwyższych obrotach.
Tomeczko14
Nowicjusz

26 Mar 2019, 15:20

Ok, ja obstawiam czujnik temperatury który odpinałeś.
Tomeczko14 napisał(a):odpinałem czujnik temperatury który jest na wężu
Jak czujnik odepniesz to wentylatory powinny wystartować z chłodzeniem silnika z racji tego że sterownik nie wie jaka jest aktualna temperatura będzie chronił silnik przed przegrzaniem. Podobnie będzie przy uszkodzonym czujniku.

Warto sprawdzić błędy w sterowniku ale nawet jak tego nie zrobisz moim zdaniem czujnik ten trzeba wymienić.
Cichy77
Forumowicz VIP

26 Mar 2019, 15:39

A czy jest sposób na sprawdzenie takiego czujnika przed zakupem nowego(bez komputera diagnostycznego) ?
W Honda Jazz mialem podopny problem ,lecz po odpięciu czujnika wentylator przestał działać a po podpięciu znów zaczął i wtedy wiedziałem że to wina czujnika.
Tomeczko14
Nowicjusz

26 Mar 2019, 16:17

Musisz wykonać pomiar rezystancji wewnętrznej czujnika. Dodatkowo możesz sprawdzić napięcie na wtyczce która idzie do niego. Tam powinno być ok 5V.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota GR Supra
    Nowa Supra to nadal wygodne i dobrze wyposażone tylnonapędowe coupé z turbodoładowanym silnikiem R6 pod maską. W przypadku nowego modelu za napęd służy 340-konna jednostka 3.0 z turbiną twin-scroll. Taki zestaw wytwarza ...

26 Mar 2019, 17:25

Czyli poprostu sprawdzenie ciągłości obwodu czujnika ?
Tomeczko14
Nowicjusz

27 Mar 2019, 14:23

Tomeczko14 napisał(a):Czyli poprostu sprawdzenie ciągłości obwodu czujnika ?
Nie o to chodzi, tu mierzysz opór w Ohm. Ustawiasz multimetr na pokrętle na pozycję Ohm i wtedy sprawdzasz. Wartość ta powinna się zmieniać w zależności od temperatury czujnika.
Cichy77
Forumowicz VIP

25 Kwi 2019, 19:09

Witam po dłuższej chwili.
Powodem okazał się uszkodzony czujnik temperatury zewnętrzej.
Temat uważam za zamknięty :)
Tomeczko14
Nowicjusz

26 Kwi 2019, 10:58

Też miałem ten problem w Astrze G (silnik Z16XEP). Wentylator nie pracował w ogóle lub od razu na maksymalnych obrotach, co było strasznie wkurzające, bo ciągle się włączał i wyłączał. Powinien mieć jeszcze co najmniej jeden bieg pośredni. Winny był właśnie ten rezystor, ale u mnie był on zintegrowany z wentylatorem i trzeba było wymienić cały wentylator.
aGradory