Seat Arosa - Coś dla pożądnych mechaników

15 Mar 2008, 15:40

Witam :-) Mam spory problem z moim Seatem Arosa. A dokladnie z tylnym zawieszeniem. Strasznie mi ono piszczy. Auto nigdy nie bylo bite, nawet kopniete chyba nie bylo. Amortyzatory wymienione na nowe (Monroe). Wielu mechanikow ogladalo to auto, stwierdzili ze wszystkie czesci ktore mogly zawinic sa sprawne. Jest jednak przy tym mala zagadka. Gdy auto pozadnie sie rozgrzeje, po przejechaniu ok 50-60 km pisk ustaje. Zastanawiam sie czy to moze cos jest z ukladem wydechowym. Czy ktokolwiek spotkal sie z takim czyms. Pisk o ktorym mowie, jest bardziej metaliczny niz gumowy, nie wydaje mi sie by sprezyny mogly piszczec (notabene nie sa one polaczone z amortyzorami). Goraco prosze o wpisywanie sugestii co do tej usterki...
slledzik
Nowicjusz

• 15 Mar 2008, 18:59

napisałeś ze może coś z zawieszeniem a potem ze może w układzie wydechowym wiec dokładnie nie wiesz skąd dobiega pisk.a może po prostu piszczy ci pasek klinowy?
    kupie sobie vw phaetona ;)
    mistrzu567
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

15 Mar 2008, 20:12

Jeśli była by to wina zawieszenia to piszczało by tylko na nierównościach a nie cały czas. Ja obstawiam łożysko , spróbuj podnieśc samochód i zakręcic tylnymi kołami.
    Gregory
    Nowicjusz

16 Mar 2008, 10:36

No zapomnialem dodać, że pisk występuje na nierównościach - mój błąd. Co do układu wydechowego to sugeruje się tym, że po rozgrzaniu pisk ustępuje, a w zasadzie wszystkie elementy zawieszenia zostały sprawdzone.
    Co prawda mam blond włosy ale umiem odróżnić piszczenie paska od czegoś innego, poza tym pisk wydobywa się z tylnej części pojazdu.
    slledzik
    Nowicjusz

18 Mar 2008, 22:55

wymień tuleje tylnego wahacz i będzie ok
    adam303
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
      Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...