PhantomASA1 napisał(a):Zapalenie się lampki check informuje o tym,że sonda lambda wychwyciła nieprawidłowy proces spalania,lub przytkany katalizator.
No ja bym się kłócił z takim stwierdzeniem - ta kontrolka nie oznacza TYLKO problemu z sondą lambda. Oznacza problem wielu, wielu innych rzeczy...
co do problemu, to nie wiemy, jakie błędy odczytał mechanik - czy był to błąd sondy. A jak tak to czego dotyczył? Błąd sondy nie występuje TYLKO przy uszkodzonym katalizatorze i przy uszkodzonej samej sondzie. Może być np. z jakiejś przyczyny nieprawidłowy skład spalin.
Mechanik wspomniał też o czujniku temperatury, ale nie wspomniał jakiej...Może to być np. czujnik temperatury powietrza dolotowego? Wówczas pasowałby zły skład spalin i błąd sondy lambda. Pytanie tylko czego ten błąd lambdy dotyczy.
PhantomASA1 napisał(a):Skoro mechanik stwierdził,że sonda jest do wymiany to niestety musisz ją wymienić,układ wydechowy cały też.
Niekoniecznie więc trzeba sondę od razu wymieniać. Jak wspomniałem błąd sondy nie znaczy od razu jej uszkodzenia. To samo z wydechem - jak układ jest szczelny, to też nie ma sensu go wymieniać całego.
rafal16220 napisał(a):(...)ponieważ mam wypalone w środku a ostatnio z rury wydarło takie włosie
To z kolei wskazywałoby na uszkodzony w środku tłumik - to włosice, o którym wspomniałes to może być włókno szklane lub sylikatowe albo wata stalowa. A to oznaczałoby, że wypaliła się rura perforowana w tłumiku. Tak więc do wymiany może być sam tłumik. A z kolei przytkany tłumik też może spowodować błąd sondy lambda.
Tak więc ja najpierw raz jeszcze odczytałbym dokładnie błędy, czyli jakie są i czego dotyczą, potem ewentualnie wymieniłbym tłumik, następnie sprawdził pracę sondy lambda na oscyloskopie. No i oczywiście co jest nie tak z tą temperaturą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...