Seat cordoba 1,4 2001r katalizator

19 Lis 2015, 10:33

witam posiadam seat cordoba silnik 1,4 2001 rok. w autku świeciła się od jakiegoś czasu kontrolka chek pojechałem do mechanika żeby sprawdzić i skasować błędy. mechanik powiedział mi ze do wymiany jest czujnik temperatury i przytkany jest katalizator , i teraz mam 2 pytania.
1) gdzie znajduje się czujnik temperatury i w ogóle nie powiedział mi temperatury czego ? jest tylko jeden czujnik ? bo autko nagrzewa się i dość szybko i trzyma temp 90 stopni.
2) drugie dotyczy katalizatora mianowicie pokazało mu na komputerze ze jest przytkany ale może to być wina tłumików ? ponieważ mam wypalone w środku a ostatnio z rury wydarło takie włosie ... czy jak tłumiki miały by nieodpowiedni przelot spalin komputer mógł by to pokazywać jako przytkany katalizator ?
rafal16220
Obserwowany

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1,4 60 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2001

06 Sty 2016, 07:07

Zapalenie się lampki check informuje o tym,że sonda lambda wychwyciła nieprawidłowy proces spalania,lub przytkany katalizator.Wydech raczej się nie zatyka tylko wypala,sądzę,że gdyby wszystko było sprawne a tylko sam wydech wypalony to raczej chceck nie powinien się palić,ale musisz wiedieć,że wypalony w środku wydechu wkład powoduje to,że silnik ogólnie staje się słabszy,zwiększa się ptzepływ spalin a to możde działać negatywnie na odczyty sondy lambda.Skoro mechanik stwierdził,że sonda jest do wymiany to niestety musisz ją wymienić,układ wydechowy cały też.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Sty 2016, 12:49

PhantomASA1 napisał(a):Zapalenie się lampki check informuje o tym,że sonda lambda wychwyciła nieprawidłowy proces spalania,lub przytkany katalizator.

No ja bym się kłócił z takim stwierdzeniem - ta kontrolka nie oznacza TYLKO problemu z sondą lambda. Oznacza problem wielu, wielu innych rzeczy...
co do problemu, to nie wiemy, jakie błędy odczytał mechanik - czy był to błąd sondy. A jak tak to czego dotyczył? Błąd sondy nie występuje TYLKO przy uszkodzonym katalizatorze i przy uszkodzonej samej sondzie. Może być np. z jakiejś przyczyny nieprawidłowy skład spalin.
Mechanik wspomniał też o czujniku temperatury, ale nie wspomniał jakiej...Może to być np. czujnik temperatury powietrza dolotowego? Wówczas pasowałby zły skład spalin i błąd sondy lambda. Pytanie tylko czego ten błąd lambdy dotyczy.
PhantomASA1 napisał(a):Skoro mechanik stwierdził,że sonda jest do wymiany to niestety musisz ją wymienić,układ wydechowy cały też.

Niekoniecznie więc trzeba sondę od razu wymieniać. Jak wspomniałem błąd sondy nie znaczy od razu jej uszkodzenia. To samo z wydechem - jak układ jest szczelny, to też nie ma sensu go wymieniać całego.
rafal16220 napisał(a):(...)ponieważ mam wypalone w środku a ostatnio z rury wydarło takie włosie

To z kolei wskazywałoby na uszkodzony w środku tłumik - to włosice, o którym wspomniałes to może być włókno szklane lub sylikatowe albo wata stalowa. A to oznaczałoby, że wypaliła się rura perforowana w tłumiku. Tak więc do wymiany może być sam tłumik. A z kolei przytkany tłumik też może spowodować błąd sondy lambda.
Tak więc ja najpierw raz jeszcze odczytałbym dokładnie błędy, czyli jakie są i czego dotyczą, potem ewentualnie wymieniłbym tłumik, następnie sprawdził pracę sondy lambda na oscyloskopie. No i oczywiście co jest nie tak z tą temperaturą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody z cyfrowymi lusterkami bocznymi
    Cyfrowe lusterka boczne – gadżet, czy realne ułatwienie dla kierowców? Na to pytanie najlepiej odpowiedzieć samemu, po przejażdżce samochodem z takim rozwiązaniem. Jakie modele dostępne w polskich salonach już ...
    Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    Wyjeżdżając z psem należy zadbać o jego bezpieczeństwo i komfort podróżowania. Jazda samochodem, przyspieszanie, hamowanie, głośna muzyka czy praca silnika, są dla naszego pupila bardzo stresujące. Pamiętajmy, że odpowiednie ...