Seat Cordoba 1.6 75km

24 Cze 2018, 16:25

Tak więc w końcu znalazłem trochę czasu żeby założyć temat o moim nowym dupowozie jakim stał się Seat Cordoba 1.6 75km w czystej benzynie.
Wiem wiem miała być Felicja ale męczyło mnie już dojeżdzanie autobusem do pracy.
Tak pokrótce jest to rocznik 1999 ale pierwsza rejestracja była dopiero w 2001roku,jak go kupiłem prawie miesiąc temu miał przebieg 209tys (od tego momentu zrobiłem nim już ponad 1500km).
Dałem za niego tzw jedną wypłatę bo aż bagatela 1800zł.
Wyposażenie ma bardzo przyzwoite (4x el.szyby,el.lusterka,abs,wspomaganie i jest nawet klima ale nie działa - nie dochodziłem do tego jeszcze dlaczego).

Jest to samochód już niemal pełnoletni więc wiadomo idealny nie jest (ma problemy z rudą ale nie aż tak bardzo) i od strony technicznej ma pare wad ale są to groszowe sprawy do usunięcia.

Zdjęcia są pare dni po zakupie i auto było jeszcze nieprzerejestrowane (aktualnie ma już nowe tablice - ostatnie zdjęcie i nawet założyłem mu forumowe ramki więc jakby ktoś widział taką Cordobe to ja :mrgreen: ).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Cze 2018, 16:48

No i gratulacje, ważne że posuwasz się do przodu :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Cze 2018, 09:39

Fajne autko ze świetnym silnikiem w dobrej cenie :ok:
Dużo lepszy wybór od Felicii moim zdaniem.
Porobić co trzeba i będzie Pan zadowolony :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

25 Cze 2018, 10:13

Kolega miał ten silnik w Octavii I i poza problemami z układem zapłonowym przez jakiś lipny gaz to nic się nie działo.

P.S. Barol jak coś to rzucaj fotki na album forum, bo znając życie te zaraz poznikają. Mi ostatnio serwer zamknęli i zbierana przez 2 lata dokumentacja zniknęła tuż przed sprzedażą :evil:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Sie 2018, 09:40

Jak wygląda spalanie w tym silniku? Spotkałem się z opiniami, że potrafi spalić naprawdę dużo jak na te 75KM.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

09 Sie 2018, 20:58

dzida napisał(a):P.S. Barol jak coś to rzucaj fotki na album forum, bo znając życie te zaraz poznikają. Mi ostatnio serwer zamknęli i zbierana przez 2 lata dokumentacja zniknęła tuż przed sprzedażą

miałem rację :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kamery sprawdzą w Warszawie zaparkowane auta
    Już niedługo z tego co udało mi się ustalić w Warszawie będą jeździły samochody z kamerami na dachu i sprawdzały czy w strefach płatnych zaparkowane auta maja opłacony czas parkowania. Przyspieszy to na pewno proces egzekwowania ...

03 Sty 2019, 20:01

Wstyd się przyznać ale zapomniałem o tym dziale także uzupełniam.. :oops:

dzida napisał(a):P.S. Barol jak coś to rzucaj fotki na album forum, bo znając życie te zaraz poznikają. Mi ostatnio serwer zamknęli i zbierana przez 2 lata dokumentacja zniknęła tuż przed sprzedażą

Ok mam to na uwadze :ok:

Ossy napisał(a):Jak wygląda spalanie w tym silniku? Spotkałem się z opiniami, że potrafi spalić naprawdę dużo jak na te 75KM.

Według moich obliczeń po mieście bierze mi około 9l a w trasie nie powiem bo było ich trochę ale jakoś nie mierzyłem.. :roll:

No a tak kontynuując temat Cordi od dnia zakupu praktycznie nic się nie zmieniło (są inne kołpaki i przedni zderzak był wymieniony na taki w lepszym stanie) ale ostatnimi czasy zakupiłem do niej alusy 16 według mnie okazja (od typa z mojego miasta znalezione przypadkowo na olx,malowane dwa lata temu i od tego czasu w ogóle nie były zakładane za uwaga 250zł) do tego pare dni temu dorwałem oponki (niski profil) i też za śmieszne pieniądze.
Sam jestem ciekaw jaki będzie sztos na tej rolce ale to musimy doczekać do wiosny :mrgreen:
A pro po wiosny to auto dostanie porządną konserwację spodu i ogarnę nadkola gdyż ruda też tam powoli daje o sobie znać.

No ale najważniejsze to w najbliższym czasie auto trafi na warsztat na porządny serwis ze względu na to iż zbliża się przegląd..

I reasumując od dnia zakupu zrobiłem nią już prawie 10tysięcy i co prawda parę razy mnie wkurw... (nie nie będę się wypowiadał :mrgreen: ) ale ani razu nie stanęła na drodze i mimo wszystko będę dalej ją robił zarówno technicznie (co trzeba będzie oczywście) jak i wizualnie (jest pare planów ale tutaj zobaczymy).
Jedno wiem na pewno że zostanie ze mną dopóki nie uzbieram kaski na coś lepszego i nowszego,około roku na pewno :wink:

PS: aktualne zdjęcia wrzucę już na alu więc gdzieś około wiosny kwiecień/maj :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lip 2020, 23:15

Niestety czasami tak bywa w życiu ale chciałbym powiedzieć że auto dniem wczorajszym pojechało na cmentarz (zerwany pasek rozrządu).

Następca już jest mianowicie Seicento 900 w gazie i to w całkiem ładnym stanie.
Tak wiem nie powala na kolana ale kupiony tymczasowo ze względów finansowych (wszyscy wiemy kovid i te sprawy),może jak mnie najdzie wena to zrobię o nim temat..
Barol
Awatar użytkownika

17 Lip 2020, 21:19

Kurcze szkoda :/ ale mimo ciężkiej sytuacji ujawnił się u kolegi talent do rapowania :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

18 Lip 2020, 00:22

mike napisał(a):Kurcze szkoda

Jak odjechał to nie powiem łezka się w oku zakręciła,najlepsze auto które miałem dotychczas.. A z drugiej strony SC wiem że też trochę swoje posłuży.

mike napisał(a):mimo ciężkiej sytuacji ujawnił się u kolegi talent do rapowania

Tzn?
Barol
Awatar użytkownika

18 Lip 2020, 13:51