Seat Cordoba Gaśnięcie silnika tylko na gazie

04 Lis 2007, 21:24

:roll: nie spryskiwaczy tylko wtryskiwaczy i jest to część która została dołożona razem z instalacja a mapa gazu jest to ustawienie parametrów sterownika gazowego tak aby były zbliżone do parametrów benzyny czyli czas wtrysku na biegu jałowym ,pod obciążeniem oraz przy predkosci obrotów silnika koło trzech tysiecy co spowoduje ustawienie mieszanki paliwowej jako tachiometryczna czyli taką gdzie sondaq lamdą bedzie pracowała od ubugiej do bogatej w kazdych warunkach pracy silnika :wink:
problemem może być zbyt bogata mieszanka która zalewa swiece i silnik gasnie podobną sytuacje miałem pere dni temu gdzie warsztat który serwisował instalke nie był wsanie wyeliminować gasniecia auta przy dojeżdzaniu do skrzyżowania :x wine za to zwalali na złą instalację fakt intalka ma swoje wady bo to trzecia generacja mam proźbe wsaw zdiecie insalki z komory silnikowej może wtedy cos wiecej bede mógł ci podpowiedzieć :D pozdrawim
wielkastopa
Nowicjusz

05 Lis 2007, 19:51

dzięki,załączam zdjęcia a do gazownika pojade w przyszłym tygodniu. Chociaż jest lepiej, bo wiecie co się okazało, jadąc na cmentażnagle urwał mi się łącznikelastyczny w układzie wydechowym, wcześniej był naderwany bo czasem auto głosniej chodziło ale nie skojarzyłęm jak już na dobre się urwałto usłyszałem swój silnik..., po naprawie tego tegesika oraz dokręceniu na końcach bo wogółenie był dokręcony - węża tego aluminowego z 6 zdjęcia problem już nie wystęuje, choć czasem gaśnie
na luzie jak jest jeszcze nie nagrzany silnik.

Zdjęcia:
1

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

2

3

4.

5.

6.

7.

qauczuq
Nowicjusz

05 Lis 2007, 21:32

:D dzieki sporo mi to mówi i potwierdza moją teze o źle ustawionej mapie paliw :( moim zdaniem goście którzy ci to zakładali dali ciała z tą instalką :? ona sobie poradzi ale w silniku pól sekfencyjnym bo jest mało dokładna niestety nasze rodzime instalki długo bedą jeszcze w tyle z włoskimi i holenderskimi :( a szkoda no i wiele do życzenia pozostawia jakość montażu
wielkastopa
Nowicjusz

05 Lis 2007, 23:01

no ale skąd wiesz że mapa jest źle ustawiona, jak to wnioskujesz na podstawie zdjęć?

A silnik półselektywnyto jaki, a jak ja mam?

To jest podobno holenderski sprzęt do palenia gazu ;).
qauczuq
Nowicjusz

06 Lis 2007, 09:04

wielkastopa: herezje piszesz nt instalacji "polskich". Oprócz holenderskich, pozostałe mają swój rodowód z Włoch; te polskie też, bo kto wyważa otwarte drzwi?
fordon

06 Lis 2007, 11:47

Wielkastopa - na podstawie którego zdjęcia stwierdziłes,że jest źle ustawiona mapa paliw?No i skąd wiesz,że jest to instalacja półsekwencyjna?I że jest to III,a nie IV generacja?I dlaczego uważasz,że Elpigaz jest zły?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator ET i szerokości felgi
    Porównywarka ET i szerokości felgi pozwoli wizualnie przedstawić różnice jakie wynikną po zmianie felg. Na tej podstawie jesteśmy w stanie sprawdzić jeszcze przed zakupem czy takie felgi nie będą nam wystawały ...

10 Lis 2007, 15:38

mam, jeszcze jedno pytanie, mianonwicie:

czy jak jeżdze na rezerwie gazu to mimo że świeci kontrolka rezerwy gazu jest możłiwość że jeżdzi mi na benzynie?
qauczuq
Nowicjusz

10 Lis 2007, 16:56

8) Jest taka możliwość; zbyt zubożona mieszanka gaz/powietrze może dawać impuls do przełączenia na benzynę dla ochrony silnika.
fordon

10 Lis 2007, 17:14

ale wtedy powinno się to pokazać na tym przełaczniku jako przejście na etylnę i powinna zniknąć kontrolka rezerwy gazu, tak?

Czy może to być realizowane bez względu na ten sterownik w samochodzie?

A pozatym to jak to jest: jak by była zbyt uboga mieszanka gaz powietrze to auto by chyba szarpało albo gasło, tak?
qauczuq
Nowicjusz

11 Lis 2007, 13:13

Panowie a co robić kiedy auto zgaśnie mi przy zjeżdzaniu z góy: odpalać na biegu czy z kluczyka?

Czy takie odpalanie na biegu nie wpywa negatywnie na coś?
qauczuq
Nowicjusz

11 Lis 2007, 14:19

To zalezy od auta,a konkretniej od tego,czy w rozrządzie jest pasek czy łańcuszek.Jak jest pasek,to w żadnym przypadku - czy to jazda z górki,czy pchanie lub ciągnięcie - nie wolno uruchamiać silnika.Takie silnik można uruchamiać tylko i wyłącznie rozrusznikiem.Istnieje bowiem ryzyko,że pasek może przeskoczyć chociażby o jeden ząbek i nieszczęście gotowe.A naprawa jest baaaardzo droga,a nawet w niektórych silnik wręcz nieopłacalna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lis 2007, 21:06

8) witam widze ze niektórzy niezbyt uważnie czytają posty w zadnym momencie nie twierdziłem że jest to instalacja pół msekwencyjna a już napewno trzeciej generacji bo jak wół są widoczne na zdjeciach wtryskiwacze gazowe moja dywagacja co do trzeciej generacji dotyczyła autka które sam regulowałem a odnosnie mapy paliw jest to potwiedrzone praktyką :?
wielkastopa
Nowicjusz