Seat Cordoba- piszczenie paska przy odpalaniu

21 Mar 2016, 21:19

Witam posiadam auto marki Seat Cordoba 1.6 75KM rok 1996.Mam problem dotyczący piszczenia. Otóż kilka dni temu wymieniłem cały rozrząd wszystkie paski, napinacze, pompe wodną także. Gdy myślałem że mój problem z irytującym piszczeniem podczas jazdy minął po kilku dniach problem powrócił tyle że tylko przy odpaleniu coś zapiszczy i za chwile przestanie, myślałem że pasek się ślizga i ponownie go napiąłem , lecz problem nadal występuje zastanawiałem się także że być może łożyska w alternatorze są już zużyte lecz wybrałem się do elektromechanika i powiedział ,że wszystko jest wporządku więc teraz nie wiem w czym problem leży. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
spidi1995
Obserwowany

Auto: seat cordoba
Silnik: 1.6 GLX 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

22 Mar 2016, 08:36

A może pasek nadaje się do wymiany? Wymieniłeś go? Włącz kilka odbiorników, które pobierają dużo prądu ( np. dmuchawa na full, klima, ogrzewanie tylnej szyby, światła mijania, przeciwmgłowe przednie ) i energicznie przygazuj. Jak usłyszysz pisk, to pasek albo słabo naciągnięty, albo do wymiany. Chyba, że siada łożysko któregoś koła pasowego albo rolki prowadzące.
PS - pasek rozrządu nie piszczy - jeżeli więc rozrząd wymieniałeś tylko z tego powodu, to niepotrzebnie wydałeś kasę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze
    Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...