Seat Ibiza 1.0i 1998 - warto?

27 Mar 2011, 21:42

Witam. Zamierzam kupić oszczędny samochód Seat Ibiza 1.0i

[link do oferty na Allegro wygasł]

Moje wymagania:
- małe spalanie
- nie musi mieć "mocy" gdyż raczej nie mam zamiaru jeździć >140
- ma być w miarę wygodny
- koszt części nie ma być zbyt wysoki
- ma się nadawać do miasta + trasa (np. wyjazd nad morze)

Jest to raczej mało spotykany model ale wydaje mi się, że w tej cenie jest dużo bardziej opłacalny niż matiz czy seicento (wygoda, styl, przestrzeń).

Miał ktoś do czynienia z tym samochodem, jakieś spotrzeżenia?

Waszym zdaniem warto?
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

27 Mar 2011, 22:33

Patrząc na raporty spalania to i tak spali 8L benzyny w mieście czyli jakieś 40zł, co daje małą oszczędność jak na taką moc. Jak juz to szukać czegoś z gazem najlepiej 1.4, a jak nie to 1.9 diesel bez turbo spali 5-6 w mieście a jest nie do zajechania i troszkę większa moc. Do tego taki 1.0 to max 100km pojedziesz bo potem chodzi silnik bardzo głośno i spalanie rośnie sporo a już nie wspomnę jeśli by tym jechać nad może w parę osób.
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

27 Mar 2011, 23:09

Niestety tdi to już większy wydatek. Słyszałem że silnik jest bardzo podobny do silnika z polo czyli jest praktycznie niezawodny [link do autocentrum.pl wygasł]. Jednak Polo jak dla mnie jest za mały i raczej mniej elegancki od ibizy. Znajomi polecają mi autko Opel Corsa jednak moim zdaniem wygląda jak "mrówka" ;)
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

27 Mar 2011, 23:16

Miałem opla corse, gdyby nie spore spalanie to całkiem fajne, ale jak juz to szukaj takiej z dobrym wyposażeniem i unikaj silnika 1.0.
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

28 Mar 2011, 20:02

a5f5c1 napisał(a):Polo jak dla mnie jest za mały

Ibiza nie jest ani deko większa od Polówki. Silnik 1,0 oszczędny na pewno nie będzie a jazda autem z tym motorem w kilka osób to będzie katorga.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Corolla Verso (2001–2007)
    Bazująca w znaczniej mierze na Toyocie Corolli 9. generacji, Toyota Corolla Verso została zaprezentowana w 2001 roku. Oprócz walorów w postaci do maksimum praktycznego wnętrza oraz bagażnika o pojemności 417/1760 ...