Seat ibiza 1.4i Problem ze zapłonem

22 Maj 2013, 13:48

Witam posiadam seata ibizę 1.4i z 1995r. Od pewnego czasu mam problem z zapłonem przy odpalaniu nie chce mi wejść na obroty i jest mało dynamiczny na wolnych obrotach. Po przekroczeniu 2000 obrotów i przerzuceniu na gaz pracuje normalnie. Nadmieniam że ostatnio wymieniłem cewkę zapłonową na nową. Na gazie pracuje normalnie a na benzynie jest mało dynamiczna. Proszę o radę.
wicek2240
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 08 1991
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: mitsubishi carizma
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2013, 14:19

wicek2240 napisał(a):Witam posiadam seata ibizę 1.4i z 1995r. Od pewnego czasu mam problem z zapłonem przy odpalaniu nie chce mi wejść na obroty i jest mało dynamiczny na wolnych obrotach. Po przekroczeniu 2000 obrotów i przerzuceniu na gaz pracuje normalnie. Nadmieniam że ostatnio wymieniłem cewkę zapłonową na nową. Na gazie pracuje normalnie a na benzynie jest mało dynamiczna. Proszę o radę.

Jest mało dynamiczny i nie wchodzi na obroty - ok. Potem co? Przekraczasz 2000 obrotów bo już możesz czy możesz przekroczyć 2000 obrotów od razu? Przełączasz na gaz to rozumiem, że silnik się nagrzewa. Jest jakaś różnica gdy odpalasz samochód na ciepłym/zimnym??? Układ zapłonowy może tu nie mieć znaczenia bo na gazie mówisz, że wszystko ok. Raczej poszukałbym w paliwowym. Kiedy były ostatnio zmieniane filtry? Było coś ostatnio robione przy samochodzie??? Ile paliwa jest w baku??? Spróbuj odpalić zimny samochód z odkręconym korkiem wlewu paliwa... Możesz też zalać więcej benzyny (strzele że jest mało i zalać środek do czyszczenia wtrysków - na stacji do kupienia za 20 zł). Napisz wnioski.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

23 Maj 2013, 12:46

witam zwracam się do Vermina dzięki kolego za pomoc wyminiłem filtr paliwa wlałem ten środek do paliwa i problem znikł jeszcze raz dziekuję pozdrawiam
wicek2240
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 08 1991
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: mitsubishi carizma
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

24 Maj 2013, 01:38

wicek2240 napisał(a):witam zwracam się do Vermina dzięki kolego za pomoc wyminiłem filtr paliwa wlałem ten środek do paliwa i problem znikł jeszcze raz dziekuję pozdrawiam

Proszę ;). Cieszę się :).
Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993