Seat ibiza 4. Problem z zamkiem centralnym

10 Sty 2021, 23:25

Po naciśnięciu otwierania drzwi na kluczyku, nie otwierają się drzwi kierowcy. Można je otworzyć klamką od środka. W sierpniu mechanik wymienił mi zamek centralnego zamka i wszystko działało. Minęło pół roku i problem powrócił. Drzwi można otworzyć tylko od środka. Nie da się ich tez otworzyć kluczykiem wkładając do zamka w drzwiach. Czy to napewno jest wina zamka i znów go musze wymienić?
Agnes2309
Nowicjusz

11 Sty 2021, 12:47

Przycisk centralnego zamka z wnętrza ich nie otwiera ani nie zamyka? Sprawdzałeś?

Czy objaw masz identyczny z tym poprzednim uszkodzonym zamkiem? Wszystko wskazuje na zamek. Może tam dostaje się woda i przez to wymieniony zamek nie dał rady dłużej pociągnąć? Kupowałeś używany czy nowy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sty 2021, 13:38

Przycisk z wnętrza nie otwiera ich. Objawy są takie same jak pół roku temu. Drzwi można otworzyć jedynie od środka klamką. Zamek wymieniał mechanik i on go kupił. Kosztował mnie 180 zł więc zakładam że był nowy.
Inne drzwi otwierają się bez problemu
Agnes2309
Nowicjusz

12 Sty 2021, 10:13

Rozumiem, że siłownika w drzwiach nie słychać przy próbie otwarcia centralnego? Jeżeli tak, to wskazywałoby to albo na problem z elektryką tego siłownika albo sam siłownik. Najlepiej rozebrać tapicerkę drzwi i posprawdzać miernikiem czy przychodzi napięcie oraz czy sam siłownik jest sprawny. Być może spadło tylko cięgno od klamki zewnętrznej - zazwyczaj siłownik jest połączony cięgnem do cięgna klamki zewnętrznej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2021, 11:28

Nie mam żadnego innego zamka do podpięcia, by sprawdzić. siłownika słychać.
Zastanawia mnie bo jak już otworze od środka auto, to potem drzwi można otwierać i zamykać więc sama klamka działa. Dopiero zamknięcie zamkiem centralnym i otwarcie sprawia że drzwi się nie da otworzyć. Kluczykiem w drzwiach też ich się nie da otworzyć. Teraz jeszcze doszedł problem z drzwiami tylnimi od pasażera. Po otwarci nie da się ich zamknąć, trzeba w drzwiach przesunąć zapadkę.
Agnes2309
Nowicjusz

17 Sty 2021, 09:30

Trzeba zdemontować tapicerkę drzwi i zobaczyć jak wygląda sprawa z cięgnami. Skoro siłownik słychać, to znaczy, że działa. Więc tu jest duże prawdopodobieństwo, że to coś właśnie z cięgnami. Mógł się urwać np. ten plastikowy zaczep na końcu cięgna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota w Rajdzie Dakar - historia startów
    Rajd Dakar nie bierze jeńców. Niedostępny teren, ekstremalne warunki pogodowe oraz walka z czasem i zmęczeniem sprawiają, że tę rywalizację mogą wygrać tylko najtwardsi ludzie i najmocniejszy sprzęt. Zakończona właśnie, ...
    ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...

19 Mar 2021, 14:33

Witam,
Mam dokładnie ten sam problem. To chyba jakaś wada tych aut. Tylko , że u mnie ten jeden zamek. Szukam informacji o tym, bo mnie czeka wizyta u mechanika i nie wiem na co się nastawić :angry: . Udało Ci się ogarnąć temat?
Promot
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008