Seat Ibiza IV - szuranie przy rozpędzaniu

02 Cze 2020, 10:09

Witam, szukam źródła dźwięku (coś jakby szuranie, ocieranie), który pojawia się przy rozpędzaniu (ok. 15 km/h). Odgłos pojawia się gdzieś po lewej stronie i trwa około 2-3 sekund. Problem pojawia się po dłuższej jeździe - po pół godzinie. Na zimnym silniku nie występuje. Dźwięk nie występuje przy hamowaniu oraz w samym momencie ruszania.
Samochód ma automatyczną skrzynię i kilka dni temu miał zmieniony olej, ok. 10000 przebiegu. Nie mogę zlokalizować źródła tego odgłosu. Zastanawiam się czy można to zignorować i jeździć z tym dalej.
tompot
Nowicjusz

• 03 Cze 2020, 10:45

A co się dzieje jak występuje szuranie i zdejmiesz nogę z gazu bez naciskania hamulca? Jest on dalej słyszalny?

Wygląda to tak jak by się coś rozgrzewało i dopiero wtedy pojawia się problem.

Próbowałeś zapiąć bieg na sztywno np. drugi lub trzeci i czy szuranie wtedy się zmienia?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Cze 2020, 13:42

Dzięki za trop. Po zdjęciu nogi z gazu też słychać dźwięk prze chwilę. Ogólnie przy nabieraniu prędkości, ale trwa to krótko - kilka sekund.
    Mam automat (DSG), ale jest tam też możliwość ręcznego wbicia biegu. Potestuję jak to wygląda a innych biegach.
    Zastanawiam się czy winowajcą nie jest czasem wydech, w poniedziałek kiedy się to zaczęło jechałem po kocich łbach. Może wtedy coś się poluzowało. Zawieszenie chyba odpada, bo dźwięk po na zimnym silniku się nie pojawia.
    tompot
    Nowicjusz

03 Cze 2020, 19:08

Poobserwowałem obrotomierz i zauważyłem, że to kilkusekundowe szuranie występuje po zmianie biegu jak obroty zaczynają spadać. Czy może to oznaczać problemy ze sprzęgłem, czy raczej coś z przeniesieniem napędu? Tylko dzieje się to dopiero po dłuższej jeździe i dźwięk dochodzi zza kierowcy i jest z lewej strony - to by raczej wykluczało skrzynię i sprzęgło.
    tompot
    Nowicjusz

10 Cze 2020, 10:32

Automat dobrze zmienia biegi? Sprawdź poziom oleju w skrzyni.
    tompot napisał(a):to kilkusekundowe szuranie występuje po zmianie biegu jak obroty zaczynają spadać. Czy może to oznaczać problemy ze sprzęgłem, czy raczej coś z przeniesieniem napędu?
    Ciężko tak to ocenić w DSG masz dwa sprzęgła być może faktycznie coś tam się dzieje. Duży masz przebieg? Wymieniałeś olej w skrzyni?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Cze 2020, 14:22

Przebieg to zaledwie 10 tys. Więc trochę za wcześnie na zmianę oleju.
    tompot
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Hyundai Elantra - europejska premiera nowego modelu
      Podczas tragów motoryzacyjnych Motor Show 2016 w Poznaniu Hyundai zaprezentował całkowicie nowy model Hyundai Elantra. Była to pierwsza we współczesnej historii targów europejska premiera modelu, co sprawiło, ...