Seat Ibiza TDI

07 Lut 2010, 14:54

Dzień dobry,

Jak myślicie, czy Seat Ibiza z silnikiem TDI to dobry wybór do codziennej jazdy po mieście? Planuję jeździć około 40-50 kilometrów dziennie, w 2-3 odcinkach.
Czy całkowite koszty eksploatacji silnika TDI nie okażą się wyższe od benzynowego?

Myślałem o ofertach tego typu:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam.
gruwasny
Nowicjusz

Miejscowość: Krakow

07 Lut 2010, 14:58

2, 3 i 4 - wyglądają na zadbane, silniki dobre, cenowo także nie grzeszą. A na miasto są odpowiednie, nie duże, dużo nie spalą.

Czy całkowite koszty eksploatacji silnika TDI nie okażą się wyższe od benzynowego?

Raczej nie, mam benzyniaki i turbodiesle, nie widzę zbyt dużej różnicy, benzyna droższa (nie dużo), ale raczej więcej spali samochód benzyny niż oleju napędowego, tak jak w przypadku mojej Cordoby diesla i Clio benzyny.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

07 Lut 2010, 15:23

Ja z kolei uważam, że taniej wyjdzie Cie jazda autem z silnikiem benzynowym. 40-50km dziennie to 13-16 tyś km rocznie. Diesla powinno kupować się na przebiegi powyżej 25 tyś km. Do miasta najlepiej nadaje się benzyniak. Diesel na zimnym silniku wcale nie jest taki oszczędny, a jeżdżąc na krótkich dystansach łatwo można go zakatować. Benzyna będzie miała dużo mniejszy przebieg, nie będzie się tak psuła a i naprawa w razie czego będzie tańsza.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

07 Lut 2010, 15:31

Ale ciągle po mieście nie będzie chyba jeździł ;]
gruwasny - tylko po mieście będziesz się poruszał? Żadnych innych dalszych tras? Samochód ma służyć do pracy? Jeśli na miasto i np. praca to najlepiej kupić z LPG samochód, jeszcze taniej Cię to by wyniosło.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Lut 2010, 16:07

Na mieście będę spędzał pewnie jakieś 75% czasu. Na szczęście moją stałą trasę da się przejechać stosunkowo szybko i bez korkowania się (średnio 50/60 km/h) ;) Głównym celem jest dojazd do pracy (poza miasto) - jakieś 18 km w jedną stronę. Nie chcę też auta, w którym będę się męczył jak zdarzy mi się raz na 2/3 miesiące pojechać w dłuższą trasę - 200/300 kilometrów.
Do LPG raczej nie mam zaufania. A już szczególnie kupowanie używanego LPG to dla mnie rosyjska ruletka. Poza tym, zakładam, że ktoś, kto sprzedaje auto z LPG na pewno nie zrobi mi prezentu i będzie to auto z dużym przebiegiem bądź w gorszym stanie i z gorszym wyposażaniem niż auto bez gazu, bo w końcu LPG musiało się zwrócić.
Obawiam się też, że instalacja LPG wymagałaby częstszego serwisowania i wymian. A mi nie tylko szkoda pieniędzy ale i czasu na taką zabawę.
gruwasny
Nowicjusz

07 Lut 2010, 16:11

Ja mam tdi i na rowno mam jazde miasto-trasa.Nie zamieniłbym juz na benzyne.Robię ok. 60 tys,rocznie. Koszty przy jezdzie do 20 tys naprawdę jest ciezko obliczyć ,zalezy to od bardzo wielu rzeczy.p
A np. takich ofert to ja juz nie mam siły komentowac.Tylko mu się nazwa firmy pomyliła,miało być-Gorsche.Nawiasem mówiąc trzeba mieć tupet zeby takiego gnoja pokazywac i na taki serwis sie powoływać.

gruwasny napisał(a):myślałem o ofertach tego typu:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenny długi weekend "majówka"
    Przed nami majówka i wielu kierowców wybierze się ze swoimi rodzinami na odpoczynek. Zanim jednak wsiądziemy do samochodu, odpowiednio zaplanujmy podróż i przygotujmy się do niej. Wyjeżdżając na drogi ...

07 Lut 2010, 16:29

Hehe, no z tym Porsche to faktycznie już sobie mogli dać spokój ;)
Mam jeszcze jedno pytanie. Po jakim czasie silnik zagrzeje się do optimum i zacznie spalać tyle ile powinien? Jaka jest tu różnica między benzyną a ON?
gruwasny
Nowicjusz

07 Lut 2010, 16:43

A co powiesz kolego na takie autko?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mój wujek ma ibizę z dokładnie z takim samym silnikiem i z gazem już 3 lata i jest bardzo zadowolony wiekszych remontów nie robił (jedynie jakieś drobne usterki jak w każdym aucie) Spalanie po mieście około 7-8l LPG w trasie około 6l LPG. Jeździsz tanio i bezproblemowo :wink:
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork

07 Lut 2010, 17:50

lukaszkomza napisał(a):A co powiesz kolego na takie autko?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Fajny, ale to komis... I czy faktycznie za taką kasę można kupić autko z takim przebiegiem i jeszcze instalacją LPG? No nie wiem...
gruwasny
Nowicjusz

07 Lut 2010, 18:42

Ja bym Ci radził kupić auto za granicą, ponieważ nie mam zbytniego zaufania do Polskich sprzedawców :twisted:

[link do AutoScout24 wygasł]
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

07 Lut 2010, 18:50

Ale do tego trzeba doliczyć dodatkowe opłaty kupując samochód zza granicy, więc się nie opłaca, bo nie każdy Polak jest "[...]" :cool: I musi kłamać przy sprzedaży.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Lut 2010, 19:07

Niestety kupno auta za granicą to raczej grubsza impreza. Nie mam ani wiedzy ani czasu na kupno poza PL. Gdybym planował wydać tak z 3x więcej, to mogłoby mi się opłacać.

A znacie jakieś pewne miejsce w Krakowie (lub okolicach), gdzie przetrzepią mi takiego Seata przed kupnem?
gruwasny
Nowicjusz

07 Lut 2010, 19:08

Polecam.Nie koniecznie tego,ale w ogole.Na pewno nie będzie drozszy ,a widzisz w jakim stanie.ze nie podpicowany,licznik nie cofniety i takie tam.Ja kupuje tylko w holandii.p
Bart258 napisał(a):Ja bym Ci radził kupić auto za granicą, ponieważ nie mam zbytniego zaufania do Polskich sprzedawców

[link do AutoScout24 wygasł]
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

07 Lut 2010, 20:01

Jeśli się na tym nie znasz to ja bym nie radził sprowadzać auta zza granicy. Równie dobrze możesz zostać oszukany na zachodzie jak i u nas. Dodatkowo trzeba wiedzieć gdzie kupować bo bardzo łatwo można trafić na zagłębie powypadkowych szrotów. Szukaj auta bez pośpiechu najlepiej od prywatnego właściciela i kupionego w polskim salonie. Jeśli będziesz myślał zdroworozsądkowo i nie dasz się ponieść emocjom to i u nas kupisz dobre auto.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

07 Lut 2010, 21:21

gruwasny napisał(a):Niestety kupno auta za granicą to raczej grubsza impreza. Nie mam ani wiedzy ani czasu na kupno poza PL. Gdybym planował wydać tak z 3x więcej, to mogłoby mi się opłacać.

A znacie jakieś pewne miejsce w Krakowie (lub okolicach), gdzie przetrzepią mi takiego Seata przed kupnem?

Może Auto Bochenek w głogoczowie?
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa