Seat Leon 1.8 TSI - opinie, branie oleju, awaryjność?

02 Sty 2020, 23:35

Ogólnie to kiedyś wszelkie tsi/tfsi były odradzane a później, z dvpy były już ok. Same z czasem się naprawiały
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2020, 23:38

Ale bez przez kogo odradzane? bo w moim przypadku najwięcej odradzali znajomi, którzy nigdy nie mieli tylko w gazetach albo na jakiś forach wyczytali, żaden właściciel złego słowa nie powiedział i ja tez nie mogę powiedzieć.
Twierdzili np że w Golfie V którego posiadam jedyny dobry silnik to 1,6, bo starej daty itd.

No ale w innych miejscach Golf V GTI był jednym z lepszych hotchaty więc go zakupiłem i jestem zadowolony.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Sty 2020, 00:20

Dokladnie, nie ma co sluchac ludzi ktorzy nigdy danego auta nie mieli, mi tez kazdy odradzal, a to juz moje drugie TSI, zadnych problemow jak sie dba
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

03 Sty 2020, 00:41

Ale kogo mamy słuchać - Ciebie 20letniego dzieciaka, mającego 2 TSI w życiu, czerpiącego wiedzę z auto-swiata i innych kolorowych gazetek, robiącego "pakiety startowe" w tych ubostwianych silnikach za 15 tys zł w ASO, co wyśmiała większość użytkowników rf?
Czy mechaników serwisujących te szorty, którym przez ręce przechodzą 2 TSI tyle że tygodniowo?
fcgetin
Początkujący

03 Sty 2020, 01:04

fcgetin napisał(a):Czy mechaników serwisujących te szorty, którym przez ręce przechodzą 2 TSI tyle że tygodniowo?

No i o to jest pytanie??? :)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Sty 2020, 01:10

fcgetin napisał(a):robiącego "pakiety startowe" w tych ubostwianych silnikach za 15 tys zł w ASO, co wyśmiała większość użytkowników rf?

Faktycznie jest co wysmiewac, wez sie za robote to tez cie bedzie stac i nie bedzie to dla Ciebie nic dziwnego ze sie auto serwisuje w aso a nie u mirka w szopie
Raziel11
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    W zestawieniu 10 modeli, które ich pierwsi właściciele posiadają najdłużej, znalazły się wyłącznie japońskie samochody. Zdecydowanie prym wiedzie Toyota z 5 modelami, w czołówce są też Subaru, Lexus i trzy Hondy. ...
    BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...

03 Sty 2020, 01:47

Raziel11 napisał(a):Faktycznie jest co wysmiewac, wez sie za robote to tez cie bedzie stac i nie bedzie to dla Ciebie nic dziwnego ze sie auto serwisuje w aso a nie u mirka w szopie

A jak kogoś stać i ma bardziej świadome wymagania motoryzacyjne...? Sorki ale czego masz się nauczyć w aso? Picia kawy w oczekiwaniu na zmianę oleju... :ok:

Trochę Cię rozumiem bo kiedyś też byłem obrażony na mechaników i jeździłem do aso toyoty na serwis starym avenem. Ale poszedłem do przodu :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Sty 2020, 01:54

Juz to kiedys tlumaczylem, jak jezdzilem meganka od mechanika do mechanika ktory wymieniał 5x ta sama czesc to w koncu powiedzialem dosyc, nie wątpię ze sa gdzies ogarniete serwisy, ale ja nie mam czasu ich szukac i przekonywać sie na wlasnym aucie czy zdolaja cos naprawic.

Kazdy niech robi ze swoimi autami i pieniedzmi to co uwaza za sluszne, i przepraszam bo moze mnie troche ponioslo w poprzednim poście
Raziel11
Stały forumowicz

03 Sty 2020, 08:19

Raziel11 napisał(a):nie wątpię że są gdzies ogarniete serwisy

I to o wiele bardziej ogarnięte niż Twoje ASO - wymieniacze. Mój mechanik za usługi bierze 1/4 tego co twoje ASO, a diagnostyka trwa kilka minut, gdzie w ASO chcieli pół auta wymieniać, bo nie mieli zielonego pojęcia o niczym. Dlatego ASO dobre jest dla właśnie takich nieogarniętych ludzi jak Ty, nie mających szacunku do własnych pieniędzy, nieumiejących znalezc normalnego mechanika i nie znających się na niczym. Tylko potem śmieszne jest jak taka osoba bierze się za doradzanie na forum :lol:
fcgetin
Początkujący