SEAT LEON 2.0 TDI 140KM

07 Lut 2010, 20:45

Witam
Interesuje mnie Wasza opinia na temat silników 2.0 TDI montowanych m.in. w Seacie Leonie. Jest to auto z 2006 roku. Starsze silniki TDI cieszyly sie dobra opinia uzytkownikow, ale z tego co sie orientuje 2.0 TDI jest nowsza technologia. Czy ktos z Was moze posiada taki samochod? Badz dowolny inny samochod z takim silnikiem?
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazowieckie
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Focus 1.8 tdci

07 Lut 2010, 22:20

Starsze silniki 2.0TDI wcale nie cieszyły się dobrą opinią(pękające głowice),natomiast jeśli chodzi o silnik 2.0 TDI z common -rail,jak na razie ciężko jest uzyskać informacje na temat tego czy jest to udany silnik czy nie,dopiero pokaże czas.Czyli wnioskuję ,jak na razie te silniki w Seatach nie sprawiają problemów,jeśli niczego negatywnego przynajmniej ja nie słyszałem.Natomiast wiem,że te silniki w Passatach sprawiają problemy :!: Czasami jest tak,że uczeń przerasta mistrza.Ja osobiście zastanowiłbym się czy kupić auto z tym silnikiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lut 2010, 00:49

A co sądzisz o silnikach 2.0 FSi?? Bo te silniki tez sa spotykane w Leonach. I czy wiesz moze jak rozpoznac czy dany silnik jest w technologii common rail czy nie??
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 14:38

Silniki TDI z pompo -wtryskiwaczami mają oznaczenia PD,poznasz je po charakterystycznym dźwięku jaki wydaje Diesel(te silniki są głośne,po prostu),silniki common -rail pracują cicho,wystarczy tylko stanąć przy aucie wiedząc ,że jest to Diesel by ocenić czy to jest silnik PD czy c.-rail.Oczywiście silniki c.rail z dużymi przebiegami zaczynają trochę głośniej pracować,jednakże łatwo jest odróżnić pracę tych silników.Jeśli chodzi o 2.0FSI,jest to silnik benzynowy z wtryskiem bezpośrednim(absolutnie nie nadaje się do zagazowania,chociaż producenci instalacji LPG zapowiadają niebawem premierę takiego rozwiązania,które będzie chłodzić wtryskiwacze benzyny),udany silnik,nie ma z nim problemów.Jedyny minus to taki,ze nie są tak oszczędne jak obiecuje producent(9.9/5.6/7.2 l 100km)Ten silnik posiada moc 150KM.O tych silnikach istnieje opinia mechaników,że mają niezłą trwałość.Przypominam silniki TFSI(z turbo) VW-agena oceniono jako najlepsze na świecie(benzynowe),sądzę że tyczy to także silników FSI.Naturalnie te silniki są oszczędniejsze od benzyniaków z klasycznym wtryskiem posiadając przy tym lepsze osiągi.Ja osobiście wybrałbym silnik FSI.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Lut 2010, 14:47

Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :). Osobiscie napewno bym takiego silnika nie gazowal, obecnie tez jezdze benzyna i oczywiscie bez instalacji gazowej. Czyli po prostu najlepiej zdecydowac sie na benyzne niz na tego diesla. Ostatanio mialem okazje ogladac wlasnie LEONA z 2.0TDi i chodzil prawie jak traktor. silnik byl naprawde glosny, zwlaszcza na poczatku, zaraz po odpaleniu przed jego rozgrzaniem. Natomiast Leonem z 2.0FSi okazji jezdzic nie mialem ale widze ze musze sie raczej za takim rozwiazaniem rozejrzec. Pytalem o diesla bo wiele osob, moich znajomych namawia mnie zebym kupil diesla bo jest ekonimiczny, ale ja slyszalem ze jest ekonomiczny jak sie nie psuje, a naprawa diesla jest sporo drozsza od benzyny.
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 14:59

Co ma się w takiej benzynce psuć, jeśli ciśnienie wtrysku jest bez porównania niższe :!: Każdy wie,że Diesel to tylko pozorne oszczędności,do czasu :grin: Sam jeżdżę benzyną,która jest po prostu tak żarłoczna jak stado Gremlinów.Gdybym miał silnik 2.0 FSI 150KM ze zużyciem paliwa takim, to ja w życiu auta bym nie zagazował.Moje auto bez przesady żre drugie tyle więcej benzyny jak ten LEON, jedno jest pewne, od 200 kkm nie wiem co to jest silnik.Jak pracują silniki FSI?By ocenić czy pracują czy nie, trzeba stetoskopu lekarskiego :!: :mrgreen:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ile hybrydy jest w samochodzie elektrycznym?
    Samochody elektryczne są niemal tak stare jak sama motoryzacja. Mimo to uważa się je obecnie za nowość na motoryzacyjnym rynku. To dlatego, że na przełomie XIX i XX wieku przegrały one konkurencję z samochodami spalinowymi ...

08 Lut 2010, 15:06

Czyli rozumiem ze jest naprade dobry. A zapytam juz tak przy okazji, jaki jeszcze samochod mozna kupic do 40tys zl. Ogladalem tez jakis czas temu Subaru Legacy z 2004 roku i uwazam ze to sliczny samochod, dzwiek silnika jaki tam jest jest najpiekniejsza melodia jaka w zyciu slyszalem. Jedno co mnie w tym samochodzie troche przestraszylo, to jego moc... Byl to silnik 3.0R z napedem na wszytskie kola... Po prostu boskie auto. Nie obawiam sie samego spalania, bo jestem w stanie zaakceptowac spalanie powiedzmy okolo tych 15 litrow na 100 ale boje sie kosztow eksploatacji takiego silnika... Mysle ze jakas naprawa moglaby pochlonac moje wszytskie oszczednosci a nawet nie tylko :)
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 17:33

SUBARU to auta raczej dla ludzi majętnych,czyli dobrze zarabiających.Na temat Legacy wiem wszystko co jest przydatne.Nie ma auta wyżej notowanego w tej klasie,spalanie 13.6/7.3/9.6 ,moc 245KM.Nic dodać, nic ująć.Nawet automatyczne skrzynie są dobre(serwisowane).Opiszę ten samochód szerzej jeśli będzie trzeba.Nadmienię tylko,że w tej klasie tylko Skoda Superb została nieznacznie oceniona niżej.BMW,AUDI,MERCEDES niestety ,u SUBARU I SKODY poprzeczka zawieszona zbyt wysoko dla konkurencji niemieckiej,nawet solidne BMW 7 musi uznać wyższość tych dwóch konkurentów (według opinii mechaników).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Lut 2010, 18:19

Znaczy sie rozumiem, ze chodzi Ci o koszty utrzymania tego samochodu, ale to ze porownuje sie go z AUDI czy innymi tego typu samochodami to dla mnie zaskoczenie. Czy te samochody sa awaryjne? Maja jakies defekty na ktore trzeba uwazac?
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 19:00

Nie, to Niemcy chcieli by, by ich auta porównywano z SUBARU i są porównywane oczywiście ale niestety SUBARU je przewyższa niezawodnością oraz jakością, o jakim aucie można powiedzieć ,że typowym słabym punktem jest tylko wycierająca się skóra na fotelach po kilku latach użytkowania?!Naturalnie to SUBARU ma kilka słabych punktów ale tyczy się to tylko aut wyjątkowo ostro traktowanych(zużyte sprzęgła),problemy z synchronizatorami II biegu,niezbyt trwałe zawieszenie przednie ale tylko na naszych drogach,przednie amortyzatory niezbyt solidne,parujące reflektory, :!: Cóż auto słynie z genialnej trakcji w każdych warunkach,mechanicy chwalą ten silnik(BOXER 6cyl) za osiągi.Czy to SUBARU jest kosztowne w eksploatacji?!To nie SUBARU IMPREZA .Patrząc na jakość oraz niezawodność to, raczej można twierdzić ,że jest kosztowne przy zakupie.Unikać należy aut sprowadzonych z USA(poważne wypadki).Tą markę można skwitować tak----Legendarna jakość----żadnego auta niemieckiego nie można równać z SUBARU :!: (brakuje mu tylko jakości wnętrza AUDI,tutaj AUDI jest nie do pobicia przez żadną inną firmę, produkującą auta masowe.Jeśli ktoś LEGACY od samego początku traktuje z głową to, to auto jest dłuuuuuuuuuuuuugo bezproblemowe :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Lut 2010, 19:47

I o taki komentarz mi chodzilo :). Czyli tak mowiac krotko i rzeczowo mozna zainwestowac w ten samochod... jezeli sie trafi dobry egzemplarz a rozumiem takich jest duzo ( poza USA ) to mozna wydac pieniadze na ten samochod... ja nie jestem jakas szalona osoba, lubie czasmi przycisnac ale tez bez przesady... Hehe... Co prawda troche smiesznie by wygladalo jak zamiast LEONA czy tym podobnym akupilbym takie SUBARU. Widac temat do przemyslenia...
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 20:02

Ja osobiście jeśli kupię kiedykolwiek auto to tylko z mocnym silnikiem benzynowym,trzeba będzie w życiu trochę sobie polatać ,wbrew pozorom w stosunku do osiągów i mocy te auta nie palą aż tak dużo,jeśli jeździ się z głową.Tak, ja rozważyłbym czy nie kupić SUBARU,twoi sąsiedzi Dominatorze będą bliżej gwiazd a ty będziesz przy gwiazdach. Termin SUBARU ,powoduje szybsze bicie serca :!: Tylko uważaj by twoja żona w nim się nie zakochała,gdy pierwszy raz depniesz i usłyszy gang silnika ,to tak się stanie.To taki niepozorny potworek,mnie to w SUBARU się najbardziej podoba :!: :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Lut 2010, 20:12

Co prawda nie zona, ale narzeczona, ale juz sie zakochala jak ogladalismy ten samochod i juz nawet nie uznaje zadnej innej mojej propozycji, z czym wczesniej nie bylo problemu :). Nie ma co mowic, samochod jest po prostu sliczny, a brzmi tak jak mowisz, po prostu cudownie, dzwiek ten moze zastapic sluchanie muzyki w aucie... Tylko musze sie wstrzymac do minimum wiosny bo jakbym sie w zime przesiadl z 75konnego Rovera do 250 konnego Subaru to mogloby sie to roznie skonczyc :)
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 20:25

Fakt,w takim aucie magnetofon jest niepotrzebny,głos Pavarottiego przy tym dźwięku silnika brzmi anemicznie :!: :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Wrz 2010, 20:47

hejka wszystkim :>
mam problem z seatem 1.9 TDI
w czasie deszczu lub mycia samochodu woda zbiera się między progiem a drzwiami, podczas jazdy drganie powodujące wstrząsy wchlapuje tę wodę do środka auta zamakają dywaniki:<
prosze o szybka pomoc z góry dzięki :>
p.s auto jest z 2002 roku :razz:
diament515