Seat Leon brak mocy

26 Mar 2011, 21:56

Witam

Mam Leona 1.9 TDI ASV, mój leonik ma czasem brak mocy oraz turbina chodzi troszkę głośno i słychać ją na niskich obrotach. Problem nie zawsze się pojawia, czasem idzie jak burza. Byłem u kolegi na warsztacie i pokazało 2 błędy :
1.Niewłaściwe ciśnienie robocze turbiny - błąd sporadyczny
2.Przepływomierz powietrza

Kolega wykasował mi te błędy i jest dobrze. Problem pewnie wróci dlatego chciałbym zadać pytanie. Co dalej z tym robić ? Wymienić przepływomierz ? Co jeśli turbina pójdzie na amen ? Lepiej zregenerować turbo teraz póki jeszcze chodzi, czy poczekać aż całkiem się zepsuje ?

Turbina świszczy tak jak na tym filmiku.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UQACTWfwgjA[/youtube]
Ostatnio edytowany przez mobek12, 29 Mar 2011, 06:42, edytowano w sumie 1 raz
mobek12
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

26 Mar 2011, 22:20

Sprawdź szczelność przewodów powietrznych
andrzej_124
Stały forumowicz

26 Mar 2011, 22:26

Aj zapomniałem dodać, że jestem zielony w mechanice samochodowej.

[ Dodano: 27 Marzec 2011, 12:11 ]
Przepływomierz ma jakieś znaczenie w ciśnieniu doładowania turbiny ?
mobek12
Nowicjusz

27 Mar 2011, 16:11

Posprawdzać wezyki podciśnień jak napisał Andrzej_124.
Turbo chodzi trochę głośniej ale jak nie rzuca olejem i nie ma wielgachnego luzu na osi żeby obcierała łopatkami o obudowę to nic nie ruszaj. Sprawdz za to połączenie elastyczne na rurze wydechowej czy nie jest pęknięte. Wycięty katalizator również będzie powodował głośniejszy świst.
A, tu mamy świszczącą turbinę a nie "podgwizdka"

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

itu

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

27 Mar 2011, 18:38

Ale dźwięk mojej turbiny jest całkiem inny niż te 2 filmiki, które podałeś. Na pierwszym filmiku to słychać, ale nie ten główny dźwięk(kamery), a ten w oddali tak jakby. Po puszczeniu gazu, gdy obroty spadają to szczególnie to słychać.

Tak naprawdę to nie wiem gdzie co jest, turbo wiem gdzie siedzi, ale nie wyciągałem.
mobek12
Nowicjusz

27 Mar 2011, 21:18

Skoro czasem masz ten problem że jest mułowaty i sporadyczny błąd niewłaściwego ciśnienia turbiny (pierw bym wymienił przepływke to ona raz dobrze będzie podawać a raz żle i stąd ten czasowy błąd turbiny ) ja bym to tak rozwiązał :wink:
karosa
Początkujący

Miejscowość: strumień
Prawo jazdy: 13 04 2000
Auto: SEAT cordoba vario
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Mar 2011, 16:45

Dzisiaj na ciepłym silniku otworzyłem maskę, posłuchałem i usłyszałem jakieś dziwne sykanie powietrza.
Czy wskaźnik temperatury przekracza w tych silnikach kreskę 90stopni ? Bo u mnie trzyma się przy 90 stopniach ale od tej działki jest odchylony minimalnie w prawo. Jak mam sprawdzić szczelność przewodów powietrznych? Jestem zielony jak gremlin w tych tematach. Dziękuje również za pomoc udzieloną do tej pory w temacie.

[ Dodano: 2 Kwiecień 2011, 16:48 ]
Witam sprawdziłem zaworek n75 i pokazuje wartości takie jakie powinny być. Te syki które słyszałem to był dźwięk ruchu paska alternatora. Nie wiem które to są przewody powietrzne. Samochód idzie tylko do 100km/h jednorazowo, po setce jest zamuł, próbując rozpędzić ponownie, Leon wykazuje brak mocy.
mobek12
Nowicjusz