Seat Leon I - immobilizer

26 Sie 2015, 17:32

Witam. Otóż mam taki problem, że wybija w komputerze mojego samochodu kontrolkę immobilizera (ten samochodzik z kluczykiem w środku) i cały czas się ona miga, przez co nie mogę odpalić samochodu. Mój znajomy mechanik, mówi, że to immobilizer, ale czy to możliwe skoro nie mogę zapalić samochodu ani jednym z kluczyków? I jest jeszcze coś, gdy ten problem występuje wystarczy, że odkręcę jedną kleme od akumulatora poczekam 20 sekund i już znika normalnie kontrolka i mogę odpalić samochód. Jeśli to rzeczywiście immobilizer to wie ktoś co konkretnie z nim nie tak i co trzeba zrobić? Wiem z neta, że wiele rzeczy może być w nim zepsute i chciałbym wiedzieć jakie będą koszta naprawy tak średnio.
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam
MisticDago
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 04 2014
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Seat Leon I
Silnik: 1.6, 105 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

27 Sie 2015, 12:54

Witamy. Częstą usterką immobilizera jest brak kontaktu na przewodzie antenowym z którego odczytywane są kluczyki.
Mało prawdopodobne aby uszkodziły się jednocześnie dwa kluczyki więc problemu należy szukać w połączeniach lub ew. w samym immobilizerze.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Rzadko spotykane samochody Lexusa. Znasz wszystkie?
    Lexus RX czy LFA to samochody, o których słyszał praktycznie każdy. Ale w historii japońskiej marki powstały auta koncepcyjne, egzemplarze pokazowe, a nawet model produkcyjny, których w Polsce praktycznie nie ...