Seat Leon II 1.9 vOpel Astra IIIGTC 1.9 vAlfa Romeo 159 1.9

23 Lut 2013, 04:45

Witam, od 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem Seata Toledo II 1.9 TDI 110km. Samochód sprawuje się świetnie, poza wymianą przepływki to właściwie tylko wymiany eksploatacyjne, choc Seacik ma już 14 lat i nalatane 265 tys. km. Spalanie rewelacja, no i osiągi również jak dla mnie wystarczające. Jednak powoli (może jeszcze nie teraz, ale za około 5-6 miesięcy) będę chciał się przesiąśc do czegoś nowszego i właściwe już teraz zaczynam zbierac informacje odnośnie aut, które mnie interesują. Ma ktoś może doświadczenie w eksploatacji wymienionych w tytule aut?? Chodzi mi o awaryjnośc spalanie, koszty serwisowania oraz ewentualnych często powtarzających się w tych modelach usterek. Na auto chcę przeznaczyc około 25000-27000 zł. Który z ww. pojazdów najbardziej mi polecacie, byc może jakiś inny w tej cenie (szukam auta o mocy 100-120 KM, Turbo Diesla, z lekko sportowym charakterem, którego zamierzam eksloatowac około 4 lat). Z góry dziękuję za porady.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

23 Lut 2013, 14:07

Wszystkie podane przez Ciebie auta to dobre propozycję. Alfa i Opel z fiatowskimi silnikami najlepszymi na rynku. Seat z silnikiem od Vaga trochę gorszy ale ujdzie. Najłatwiej będzie znaleźć chyba Opla w dobrym stanie, gdyż Leony są lubiane przez polaków (złodzei również) więc sciąga się dużo na handel a Alfy mają bardzo często cofane przegiegi jak typowe auto klasy średniej z dieslem.
Ja osobiście szukałbym 159 ale łatwe to niebyłoby.
Dorzucam Saaba 9-3 też z 1,9 od Fiata oraz Fiata Bravo.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

25 Lut 2013, 01:39

Dzięki za zainteresowanie. Jak napisałem we wstępie auto zamierzam kupic dopiero za około pół roku, ale do zakupu chcę się bardzo dobrze przygotowac. Dlatego jak tylko stopnieją śniegi to zamierzam pojeździc trochę i pooglądac interesujące mnie auta, tak aby za jakiś czas nie zastanawiac się nad wyborem marki i modelu a jedynie poszukiwac "idealnego" egzemplarza wybranego modelu. Jednak chyba Alfę sobie chyba podaruję, gdyż właściwie to do niczego nie jest mi potrzebne tak duże auto. Z tego samego względu odrzuciłbym proponowanego przez Ciebie Saaba. Ponadto w szwedzkim aucie nie przypada mi do gustu zielone podświetlenie deski rozdzielczej oraz nagromadzenie małych przycisków na konsoli środkowej. Natomiast bliżej przyjżę się Fiatowi Bravo. Nieźle wyglądające auto z bogatym wyposażeniem w rozsądnej cenie. Jak to auto się sprawuję?? Należy raczej do aut z miękkim czy raczej twardym zawieszeniem??
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX
    Pierwsza generacja Hondy NSX była autem niezwykłym. Przełomowe nadwozie wykonane w całości z lekkiego aluminium, silnik V6 znajdujący się za plecami kierowcy i niezwykłe właściwości jezdne wywoływały zachwyt. NSX powróciło ...
    Jak bezpiecznie podróżować w ciąży?
    Kobiety spodziewające się dziecka powinny wiedzieć, jak bezpiecznie podróżować zarówno za kierownicą, jak i na fotelu pasażera. Jak więc podróżować bezpiecznie w ciąży? Oto nasze wskazówki: Pasy ...