Seat Leon II - opinie o samochodzie z ogłoszenia

27 Kwi 2014, 23:46

Witam,

Jestem tu nowy jak również przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu. Odłożyłem 25 tys. złotych i chciałbym kupić w miarę nowowyglądający, małoawaryjny samochód, który nie zrujnuje mi kieszeni (o ile te przymiotniki chodzą ze sobą w parze :D ). Polecono mi Seata Leona II i Kia Cee'd.

Znalazłem jedno ogłoszenie, które mnie zainteresowało. Mieszkam we Wrocławiu, auto jest w Katowicach, dlatego przed przejechaniem tych kilkuset km w celu obejrzenia/kupna auta może jest coś co bardzo rzuca się w oczy i powoduje, że nie warto jechać obejrzeć tego samochodu?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dzięki za pomoc!
matey23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 04 2010
Auto: Nie mam

27 Kwi 2014, 23:54

jak nie masz zapędów rajdowych to ten silnik jest ok ale... sporo pali w stosunku do osiągów, jednakże trwałości i współpracy jednostki z LPG nie ma czego zarzucić

ja osobiście wolałbym szukać Cee'da 1,6/125KM, bo lepiej jeździ, lepiej wykończony, nie wygląda jak krzyżówka vana z hatchbackiem, mniej pali i będzie młodszy czyli najczęściej w lepszym stanie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Kwi 2014, 00:02

Widzisz interesująca odpowiedź, bo cały czas porównuję Kia Cee'd Optimum Pro z tym Leonem II. Sam nie znam się na tyle na samochodach, aby iść i kupić, a przy okazji widac że bite :-)

Obdzwoniłem kilku mechaników i otrzymałem odpowiedź, że samochody są dość podobne.

Co sądzisz o przebiegu 189 tys. km? Wiem, że na to się nie patrzy, ale czy przy takim przebiegu warto inwestować w samochód?

Jeszcze jedna propozycja:
[link do oferty na Olx wygasł]
matey23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 04 2010
Auto: Nie mam

28 Kwi 2014, 00:11

jak samochód ma TYLKO 189tys. km to jak najbardziej warto ale najczęściej auta mają skecony licznik poniżej 200tys. km bo to taka bariera psychologiczna u nas w PL i jak jest 2 z przodu to już ludzie kręcą nosem, bo zaraz się rozleci, a prawda jest taka że grubo ponad połowa aut u nas ma dwa razy wyższy przebieg

To Megane podejrzane, bo za tanie, a ten uturbiony silnik 1,4TCe to loteria i nie wiadomo jak z jego trwałością przy wyższych przebiegach. Szukaj takiej Meganki z 1,6 16V i tak od 27tys. zł dopiero.

Moja propozycja to Fiat Bravo II i Hyundai i30 (bliźniak Kii)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Kwi 2014, 14:51

Ceed będzie rzeczywiście młodszy i dobrze podpowiada kolega dzida

Zwróć tylko uwagę, że większość elementów zawieszenia w koreańczykach strasznie rdzewieje, czego nie spotkach, aż w tak dużej skali w Seat. Niestety materiały takie jak śruby, nakrętki wahaczy, łączników stabilizatora są w Hyundai i Kia niskiej jakości.
autoposzuk
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Audi

28 Kwi 2014, 18:15

Leona bym odpuścił, nic sobą nie prezentuje.. Silnik 1.6 to muł który dużo pali. Jeśli chcesz coś fajnego to może BMW e46 :?:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra