Seat leon uciekający płyn chłodniczy

29 Cze 2022, 21:19

Witam posiadam Seata Leona 1 2003r 1.9 TDI mam pewien problem otóż jeśli jadę spokojnie nie ma żadnych problemów i jeśli nie wciskam mocno pedału gazu , ale jeśli docisne pedał gazu na maxa po zmianie biegu jest problem otóż samochód zaczyna przyspieszać dopiero po jakichś 2-3 sekundach i tak na każdym biegu i nie ważne ile obrotów i gdy tak robię że trzymam dalej gaz w podłodze po wyjściu z auta widać jak płyn chłodniczy ucieka nadkolem , myślę więc zatem że to uszczelka pod głowicą lecz nigdzie nie mogę znaleźć informacji z tym pedałem gazu czemu dopiero po chwili samochód przyśpiesza czy to też wina uszczelki pod głowicą ? . Byłem również u mechanika przeczyscil mi wężyki podobno dużo śmieci wyleciało i już jest dobrze . Lecz gdy ja się przejechałem dalej jest ten problem i po kilku dniach zauważyłem że pomimo czyszczenia trójnika i innych wężyków po odkręceniu korka od zbiornika z płynem znalazłem tam śmieci tzn liście z drzewa , więc skąd by się wzięły skoro było czyszczone .
lagerovskyy
Nowicjusz

30 Cze 2022, 10:53

lagerovskyy napisał(a):gaz w podłodze po wyjściu z auta widać jak płyn chłodniczy ucieka nadkolem
Jak to nadkolem? Leci gdzieś z nieszczelności w układzie chłodzenia na nadkole przy wyższym ciśnienieniu podczas zwiększonych obrotów. Sprawdziłeś czy wszystkie łączenia są prawidłowe i nie mokre?

Zrób też test na CO2 w układzie chłodzenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Cze 2022, 12:03

Robiłem test CO2 i wyszedł pozytywny myślę że korkiem ucieka i spada pod nadkole , lecz stąd moje pytanie czy to będzie tylko uszczelka bo już nie jeden był przypadek gdzie była uszczelka a za 2 tyg to samo
lagerovskyy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
    Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...