Sedan 65-70 tys. Volvo s60?Honda accord?

16 Cze 2014, 14:02

Witam serdecznie, stoję przed wyborem samochodu. Cena jaką dysponuję to 65-70 tys zł. 70 to juz maks jaki moge dać za auto ze wszystkimi opłatami itp.
Czego oczekuje? Ładnego sedana z w miarę bogatym wyposażeniem i ekonomicznym silnikiem.
Na pewno będzie to benzyna, dziennie robię krótkie trasy, maks 25-30 km. 2-3 razy w roku jakiś wypad na urlop. Na pewno zależy mi na klimie dwustrefowej, wejściach usb,aux itd.
Mocno w oko wpadło mi Volvo s60 1.6 benzyna. W tym budżecie mogę kupić auto z 2011 roku z całkiem fajnym wyposażeniem. Co możecie o nim powiedzieć,czy spali tak jak mówi producent czyli ok 8.5/100? Jak z awaryjnością i kosztami serwisu itp.
Nastepnie Honda accord,też mi sie podoba,ale silnik 2.0 wydaje mi sie zbyt paliwożerny. Jak jest na prawde?
Myślałem też o Hyundaiu i40 ale niestety poki co nie ten budżet, a nie chce składaka z zagranicy.
Pod uwagę biorę równiez Citroena c5.
Co możecie powiedzieć na temat tych aut? Liczę rowniez na inne propozycje . Nie wykluczam ściągnięcia auta zza granicy gdyż mam taką możliwość.

Dziękuje z góry za udzielenie się w temacie?
Robin191
Nowicjusz

Auto: Citroen

16 Cze 2014, 14:10

U mnie w rodzinie jest Accord '09 w benzynie 2.0 tyle że kombi. Bardzo fajnie jedzie, wygodne siedzenia, ergonomiczna deska rozdzielcza i nic się nie psuje. Silnik wcale nie pali tak dużo, 10,5 l / 100 zwykłej Pb95, a to jest kombi. Polecam jak najbardziej.
Co do Volvo to znajomy miał S60 tyle że w dieslu bodajże 2.4 i układ kierowniczy nie był taki rewelacyjny, szczególnie przy dużych prędkościach.
swiezak1234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2014
Auto: Nie mam

16 Cze 2014, 15:18

Dzięki za odpowiedź.
Czy na prawdę nikt więcej nie jest wstanie powiedzieć coś na temat aut z tego segmentu ?;/
Robin191
Nowicjusz

16 Cze 2014, 16:08

Ja na Twoim miejscu rozważyłbym jeszcze Insignię (bardzo fajne auto, świetne wykonanie wnętrza a prowadzenie bardzo dobre, dobra jakość blach, pojemny bagażnik).
Także Mondeo jest fajna opcja, co do popularnych obecnie silników Ecoboost to nie wiem jak jest teraz, ale znam przypadek sprzed 2 lat kiedy padły dwa cylindry, i to był silnik 1.6 150KM, naprawa była zbyt kosztowna i serwis na gwarancji wymienił cały silnik :) ale teraz chyba poprawili, spalanie i dynamika są bardzo fajne.
Mazda 6 również jest ciekawą limuzyną, w Madzi tylko benzyna, ale silniki wolnossace 2.0 są w pewnych momentach mułowate.
jacek417
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

17 Cze 2014, 15:31

Co do Insigni to nie słyszałem pochlebnych opinii. Nowy Mondeo/Focus mysle ze tez jest ciekawą opcją. Ale bardziej chciałbym usłyszeć opinie wlasnie o Volvo s60 1,6 benzyna 2011 rok
Robin191
Nowicjusz

17 Cze 2014, 19:23

W benzynce za bardzo nie pomogę, proponuję zajrzyj na volvoforum.pl tam jest dział z s60, na pewno znajdziesz pomoc. Jak dla mnie 1.6 będzie trochę za mały jak na s60, minimum 1.8 by jakoś to auto jechało.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obserwacja drogi - wzrok, koncentracja, analiza
    Ile by się nie mówiło o bezpieczeństwie, zawsze w rozmowach pojawia się temat obserwacji drogi. W całym procesie obserwacji kluczowe są trzy elementy. Pierwszym jest obszar, który skanujemy wzrokiem. Powinien ...
    Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...

17 Cze 2014, 20:33

Volvo z 1.6 to jakaś kpina. Żeby to w ogóle ruszyło z miejsca będziesz musiał tak cisnąć, że spali z 10-11 litrów (co najmniej). Ale było lepsze zestawienie- S80 robili z dieslem 1.6 montowanym głównie we Fieście :lol:
Jako właściciel starego, dobrego S80 muszę z przykrością stwierdzić, że Volvo znacznie pogorszyło jakość swoich aut na przestrzeni ostatnich 10 lat. Będąc w salonie miałem okazje posiedzieć i dogłębnie przyjrzeć się nowej S60 i wrażenie jest bardzo kiepskie- mierne tworzywa, kupa nudnego plastiku, o którym na pewno nie można powiedzieć, że wygląda solidnie. Pomijam już skrajnie nudny charakter nowszych Volvo, jeśli myślisz, że poczujesz w nim ducha 850 T5 czy S60 R to bardzo się mylisz. No i do tego dochodzi serwis, który nalicza sobie horrendalne opłaty za podstawowe czynności serwisowe- w moim przypadku za sam odczyt błędów zapłaciłem ponad 400 zł, dalej podziękowałem i wybrałem się do prywatnego warsztatu- ale w przypadku nowego S60 z wiadomych względów raczej nie jest to możliwe.
Z własnego doświadczenia mogę polecić tobie Jaguara X-Type:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dajesz porządne LPG i jeździsz w komfortowej, stylowej limuzynie z prawdziwą V6, a nie popierdziawką, a za paliwo zapłacisz tyle co w tym plastikowym Volvo.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2006

19 Cze 2014, 18:48

Troche zaskoczony jestem tak negatywnymi opiniami o Volvo myślałem, ze to solidna marka samochodow.
Robin191
Nowicjusz

19 Cze 2014, 22:41

:arrow:
daytona
Nowicjusz

21 Cze 2014, 12:45

Robin191 to nie tak że Volvo to nie solidna marka, tak samo jak inne ma swoje plusy i minusy. Jako użytkownik i miłośnik nie mam jej nic do zarzucenia.
Poszukaj odpowiedniego modelu i odpowiedniej wersji silnika i wyposażenia a będziesz zadowolony.
1.6 to też niezły silnik ale nadaje się do mniejszych modeli (np.V40), do większych i cięższych samochodów weź mocniejszy silnik. Unikniesz wtedy zamęczania słabszej jednostki i wydłużysz żywotność podzespołów. Moja rada: podejdź sobie do dealera Volvo pogadaj, porównaj, przejedź się i wtedy sam zdecyduj jaki silnik będzie najbardziej odpowiedni do modelu.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

21 Cze 2014, 16:56

moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego silnik: 1.6 benzyna 150 KM (110 kW) , 240 Nm przy 1600-4000 obr/min. 0-100 km/h: 9,7 s , jest za slaby do takiego auta jakim jest volvo s60???
te 150 KM wydaje sie byc niezłą liczbą i dzisiaj coraz wiecej silników to downsizingowe jednostki o malej pojemnosci.
dla porownania mercedes klasa C w 205 silnik 1.6 156 KM 7G-Tronic ma 8.5 sekundy do setki. to dla was mało? czy moze downsizing to oszustwo i nie robi sie małych silników o duzej mocy aby obnizyc spalanie?

co do jakosci wykonania wnetrza to powiem tylko tyle ze jechalem w takim volvo i nie mam nic do zarzucenia tej marce. szczotkowane aluminium na konsoli srodkowej robi niesamowite wrazenie estetyczne, materialy sa wysokiej jakosci przyjemne dla oka i w dotyku. dla mnie to pełnoprawna klasa premium tak jak bmw.

honda jest fajna, bezawaryjna ale to nie ta liga co volvo:)

myslalem jeszcze nad mercedesem c w204 ale s60 bedzie mniej awaryjne to raz a dwa to ten mercedes nie ma nic ciekawego do zaoferowania jak dla mnie.

jaguar XF jest jeszcze chyba nie osiągalny w tej kwocie poza tym koszty serwisu i utrzymania nie bedą niskie,
Aquarider
Obserwowany

21 Cze 2014, 17:14

Downsizing to zastępowanie większych wolnossaków mniejszymi silnikami na turbinie zazwyczaj wysilonymi.
Spalanie bedzie na pewno mniejsze, ale w wąskim zakresie obrotów w wyższych obrotach już nie koniecznie. Takie silniki również mają ograniczoną trwałość.
W porównaniu np do 3.0 V6 wolnossącego odpowiednik wg idei downsizingu będzie miał 4 gary kompresor i turbine, wtrysk bezpośredni.
Trwałość tego silnika i awaryjność oraz przebiegi będą przynajmniej o połowę mniejsze dlatego jeżeli ktoś chce nowoczesny silnik w oparciu o nowe technologie i pomysły niech kupi nowe auto w salonie. Używki z przebiegami 150tys to już śliska sprawa.
Volvo z takim 1.6 spokojnie będzie dobrze jechać jednak przy większych prędkościach autostradowych z racji na małą pojemność większe będzie spalanie i mniejsza elastyczność.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Cze 2014, 19:42

noisy dokładnie o to mi chodziło :piwo:
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

23 Cze 2014, 22:37

W Volvo obawiam sie,,że trochę naszpikowany elektroniką i nowoczesnością.
Najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje sie Accord,tylko nie wiem czy potrzebuje taki silnik.
Dziennie robie mas 25 km, wiec nie wiem czy nie szukac czegos mniejszego
Robin191
Nowicjusz

24 Cze 2014, 09:23

No to Civic :D tutaj benzynka 1.8 140KM i jedzie i jest oszczędną i starej szkoły.
Spalanie 9 litrów miasto całkiem realne. Za tą kase kupisz nowego z salonu :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004