Sedan do 35k brutto, głównie trasa

22 Kwi 2018, 09:44

Witam.
Rozglądam się poważnie za sedanem/liftbackiem.
Moje założenia:
Rocznik >=2010
Cena 20k-35k brutto
Zakup na FVAT (prowadzę działalność)
Benzynka do zagazowania
Tani w utrzymaniu
Moc nie gra dużego znaczenia, jestem raczej spokojnym kierowcą
Najlepiej czarny ;)
Tempomat, klima, podstawowa elektryka
Manualna skrzynia, najlepiej 6-biegowa

Na co dzień będzie używany do dojazdu do pracy (2x35 km autostradą) + czasami wypady weekendowe.

Modele które mam na oku:
* Volvo S40
* Volvo S80 II (ciężko dostać w tych pieniądzach)
* Ford Mondeo MK4
* Ford Insignia (chociaż ciężko w tych pieniądzach)
* Mitsubishi Lancer 8

Co z powyższych doradzicie?
Na co zwrócić szczególną uwagę?
Jakie inne modele przejrzeć?

Pozdrawiam ;)
milons
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2016
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

22 Kwi 2018, 10:27

Jeśli pod LPG to z Twoich typów najlepiej S40 2.4 lub Mondeo Mk4 2.0 lub 2.5T.

Ja dorzucę:
Citroen C5 III 2.0
Honda Accord VII 2.0 lub 2.4
Mazda 6 2.0
Opel Astra J 1.4T
Renault Laguna Mk3 2.0T

Lancer nie będzie zbyt wygodny w trasie, Insignia mały budżet, tak samo jak S80 II.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Kwi 2018, 14:29

milons napisał(a):Najlepiej czarny
naprawdę?

Nigdy w życiu nie kupiłbym czarnego auta, umyjesz - od razu brudne (zwłaszcza przy obecnej pogodzie) :angry:

Można szukać czegoś pokroju Hyundaia Sonaty
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Kwi 2018, 15:09

Ok, to Mondeo wydaje się ciekawą opcją ;)
Znalazłem do kupienia 2.0 w benzynie.
Rzućcie okiem, powiedzcie czy warto ;)
Mam niedaleko i mógłbym podjechać obejrzeć

[link do oferty na Allegro wygasł]
milons
Nowicjusz

22 Kwi 2018, 16:18

milons napisał(a):Mam niedaleko i mógłbym podjechać obejrzeć
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 83428.html

Jak każde auto od handlarza, nawet porannym deszczem niezroszony i letnim wiaterkiem niemuśnięty.

milons napisał(a):Zakup na FVAT (prowadzę działalność)

Faktura VAT a VAT-marża, którą wystawia większość komisów (i ten z ogłoszenia również) to dwie zupełnie inne rzeczy. Od faktury vat-marża nie odliczasz podatku.
Swoją drogą, jeśli prowadzisz IDG to zapewne nie masz nadanego nr KRS więc nie zarejestrujesz auta "na firmę".
Jedyną opcja, kiedy warto szukać auta ze sprzedażą na fakturę jest posiadanie przez Ciebie nr KRS i zakup na pełną FV (a to dostaniesz przy pojazdach poleasingowych (a tutaj budżet za mały) i w przypadku jeśli kupisz auto od kogoś, kto zechce Ci takie coś wystawić (a sprzedającemu bardziej opłaca się FV marża).
Podsumowując - jeśli nie masz KRS to równie dobrze możesz szukać auta od osób prywatnych (które zwykle będzie pewniejsze), które kupisz w oparciu o umowę kupna-sprzedaży bo i tak będziesz je musiał wprowadzać jako środek trwały. Tyle od "księgowego"

A co do mondeo - spoko, ale jeśli ma być "tani w utrzymaniu" to warto zwrócić uwagę na regulację zaworów, którą podczas jazdy na lpg musisz zrobić co 30-40kkm i ładnych parę stówek będzie to kosztowało (w najmniej optymistycznym, mało prawdopodobnym scenariuszu w granicach 2500).
IMO z tego co tu padło postawiłbym na lagunę 2.0T lub C5.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2018, 17:51

Co ma posiadanie KRS do zakupu samochodu na firmę, wrzucenia go w środki trwałe i amortyzacja go (odliczanie wartości od podatku) przez wybrany okres czasu?
Rozumiem, że przy fakturze VAT marża nie odliczę VATu od całości zakupu, a jedynie od kwoty na fakturze VAT-marża. Natomiast nie rozumiem jak ma się ona do środków trwałych - przecież w ich wypadku ustalamy wartość początkową samochodu (samochód może być na mnie lub współmałżonka) i amortyzujemy tę wartość.
Gdzie się mylę?
milons
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Dopasowane rozwiązania napędu quattro - technika
    Niezależnie od oferowanych w sprzedaży modeli, Audi pracuje nad wieloma nowatorskimi samochodami koncepcyjnymi. Każda koncepcja pociąga za sobą odpowiednio dopasowane rozwiązanie napędu quattro. W modelach kompaktowych A3, ...

22 Kwi 2018, 17:54

Faktura marża charakteryzuje się tym, że na dokumencie nie ma kwoty VAT. Dla nabywcy oznacza to, że kupując choćby samochód na jej podstawie nie może odliczyć VAT-u, mimo że sprzedawca wpłaca go do urzędu skarbowego. Pozytywem jest fakt, że dla kupującego całkowita kwota (brutto) z faktury marża stanowi koszt.
https://www.infakt.pl/jak-ksiegowac-zakup-samochodu

Tak więc owszem, nie odliczyłbym wtedy VATu, ale wliczył cały koszt samochodu jako koszt uzyskania przychodu rozpisany w ramach amortyzacji.
milons
Nowicjusz

22 Kwi 2018, 18:37

milons napisał(a):Tak więc owszem, nie odliczyłbym wtedy VATu, ale wliczył cały koszt samochodu jako koszt uzyskania przychodu rozpisany w ramach amortyzacji.

Tak samo jak w przypadku kupna na umowę kupna-sprzedaży i wprowadzenie auta jako środek trwały, tak samo je wtedy amortyzujesz a nie musisz ograniczać się do kupna auta od handlarza i liczyć się z mniejszym czy większym wałkiem.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km