Sedan/Hatchback do 10k

12 Maj 2021, 13:55

Cześć!
Proszę o pomoc w wyborze auta. Ciężko jest mi się zdecydować.
Generalnie szukam auta taniego w eksploatacji, może nie aż tak przesadnie, ze tarcze muszą kosztować 200zł ale w granicach rozsądku.

Głównie skupiam się na tym, żeby auto miało trwała automatyczna skrzynie biegów, benzyna + instalacje LPG i jakoś wyglądało. Zdaje sobie sprawę, ze budzet nie jest wygórowany, ale na pewno coś się znajdzie.
Myślałem o:
Golf V 1.6 MPI
Audi A3 8L 1.6-1.8
Skoda Octavia I tour (silnik jaki?)

Średnio rocznie robię 10/12k km. Głównie miasto, ale chce tez bez problemu pojechać za granice raz w roku i kilka razy w roku dłuższa trase po Polsce.

I już sam nie wiem co będzie dobre.. jestem otwarty na każdy model i każda markę. Proszę o jakieś propozycje, samemu ciężko jest mi wybrać.

Pozdrawiam!
Szpaku99
Nowicjusz

12 Maj 2021, 15:20

Automatyczna skrzynia biegów? a po co?
Jak A3 8L i Octavia tour 1 to do kolekcji Golf IV a nie V (z golfem 5 będzie kiepsko w tej kasie)
Jak chcesz coś nowszego to bardzeij Astra H albo Focus 2
Ostatnio edytowany przez demirbiras, 12 Maj 2021, 15:25, edytowano w sumie 1 raz
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Maj 2021, 15:25

Sporo jeżdżę po mieście. Nie chce mi się wachlować manualem.
Nie wiem jak z trwałością tej skrzyni w tych modelach. Chyba ze macie inne propozycje, ale tylko automat :)
Szpaku99
Nowicjusz

12 Maj 2021, 18:29

Focus 2 ma dobre skrzynie automatyczne? Nie są awaryjne?
Szpaku99
Nowicjusz

12 Maj 2021, 22:24

W zależności od wersji to w focusie chyba 3 różne automaty mogły być. Nie podniecaj się też za bardzo jakimiś opiniami z tyłka bo przy tak starych autach liczy się przede wszystkim stan techniczny. Jeśli coś wyjechało z fabryki jako dobra konstrukcja to wcale nie musi takie być po kilkunastu latach eksploatacji przez kilku różnych właścicieli.
Szczerze mówiąc to wymóg automatu przy tak małym budżecie i segmencie c jest po prostu głupi. Z manualem ciężko coś znaleźć w takiej kasie a co dopiero z automatem.

Focus mk2 na otomoto z benzyniakiem pod maską do 10k -> 157 sztuk, dodaj do wymagań automat i zostaje jeden poobijany anglik (pokazuje się też drugi egzemplarz ale na zdjęciach widać manual)
Także powodzenia w szukaniu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Maj 2021, 22:26

Mysle o audi a4 ze skrzynia tiptronic. Na pewno coś by się znalazło w tej kasie. Ew troszkę dołożę.
Szpaku99
Nowicjusz

12 Maj 2021, 22:40

A co 20-letnie audi a4 z automatem będzie miało wspólnego z tanią eksploatacją, którą wymieniłeś w pierwszym poście?
Invi
Forumowicz VIP

12 Maj 2021, 22:41

Lepsze audi a4 niż brzydkie grande punto lub inny mały gniotek
Szpaku99
Nowicjusz

12 Maj 2021, 22:55

Dla mnie np. wcale nie lepsze, kwestia priorytetów.
Jeśli
Szpaku99 napisał(a):Generalnie szukam auta taniego w eksploatacji

to sobie sprawdź ile kosztuje np. zawias w a4 w stosunku do wartości auta (a praktycznie nikt z dobrym nie sprzedaje, szczególnie za małą kasę), porównaj sobie spalanie w mieście a4 i np. grande. Weź pod uwagę rocznik z jakiego kupisz a4 a z jakiego grande, pomyśl, ze niektóre elementy sypią się po prostu ze starości. Zwróć uwagę na średnie przebiegi i stopień wyeksloatowania tych aut.

Jeśli jeździsz głównie po mieście to nie znajdziesz żadnego racjonalnego argumentu, który przemawiałby za wyborem segmentu D zamiast B
Invi
Forumowicz VIP

12 Maj 2021, 22:59

Wiesz, dopiero sprzedałem BMW e60 3.0 benzyna na która szło sporo pieniędzy (przez pół roku łącznie 5tys zł), więc eksploatacja audi a4 b5/b6 na pewno będzie dużo dużo tańsza. Nie musi to być plastikowy grande punto. Szukam ładnego auta, może być starsze ale musi mi się chociaż trochę podobać..
Szpaku99
Nowicjusz

12 Maj 2021, 23:14

Te wydatki na e60 to pierwsze pół roku po zakupie?
Invi
Forumowicz VIP

12 Maj 2021, 23:16

Miałem ją około 6-7 miesięcy. Przez cały okres użytkowania 5k
Szpaku99
Nowicjusz

12 Maj 2021, 23:26

Chłopie to było TYLKO 5k, jak na e60 530i to jest bardzo dobry wynik. Jeśli myślisz, że kupisz 20 letnie audi (lub starsze) po 5 sebiksach i nie będzie trzeba w nie wkładać kasy to się mocno zdziwisz. Ładne egzemplarze kosztują kosmiczne pieniądze a rupiecie też są "drogie" jak na swój stan bo i tak jakiś kretyn szukający "prestiżu" to kupi dla czterech zer na grillu. Kupowanie taniego audi w tym kraju to babranie się w...jeśli masz na to ochotę to droga wolna, osobiście poniżej 40-50k raczej bym żadnego auta tej marki nie rozważał ze względu na to jakiego pokroju ludzie jeżdżą tańszymi*

* wnioski na podstawie własnych obserwacji
Invi
Forumowicz VIP

12 Maj 2021, 23:35

Kupuje dlatego, ze mi się podoba. Jaki to prestiż w 20 letnim aucie? xD
Stary, po prostu nie chce pierdka 1.4, który nie jedzie. Minimum 100km, 1.8.
Nie przyszedłem się tu kłócić, tylko znaleźć poradę od człowieka co ma pojęcie i pytam o opinie a nie przekierowanie od razu na grande punto 1.4. Przecież tym strach w trase jechać
Szpaku99
Nowicjusz

12 Maj 2021, 23:43

Szpaku99 napisał(a):Jaki to prestiż w 20 letnim aucie? xD

Dla mnie żaden, dla ciebie żaden ale chyba w Polsce mieszkasz to ogarniasz kim jest przeciętny właciciel starego audi i dlaczego je kupił. Zechcesz poprawiać januszowe druciarstwo to zatęsknisz za e60 :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP