Sedan/kombi do 6 tys

28 Mar 2017, 19:43

Witam!
Wczoraj dowiedziałem się o przeniesieniu w pracy co oznacza dla mnie od początku maja pobyt na drugim końcu Polski ( obecnie Śląsk). W związku z tym szukam samochodu który pozwoli mi pokonać taką podróż jak i na miejscu dojeżdżać do pracy.
Niestety moja wiedza motoryzacyjna jest niewielka. Nie jestem ze Śląska stąd nie znam tutaj wiele osób i nie bardzo mam na kim polegać w tej kwestii. Zakładam że ktoś przez forum/jakaś firma (za stosowną opłatą) pomoże mi obejrzeć samochód. Poczytałem dużo podobnych tematów na forum i wiem że nie mam co spodziewać się jakiś cudów.
Wymagań nie mam wielkich. Samochód ma mi umożliwić podróż i pobyt. Gaz nie jest wymagany.

Budżet to 6 tysięcy. Nie liczę w tym rejestracji/ubezpieczenia.
Przewijało się w tematach dużo samochodów.
Zaciekawił mnie Ford Focus. Często wspominano jednak o rudej.
Coś takiego na przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
HondaCivic 6 też wygląda ok.
Mondeo mk 2.
Nissan Almera
Laguna
Generalnie jednak nie mam nacisku na model(jedynie tyle że sedan/kombi) bo zdaję sobie sprawe że przy tym budżecie to nie ma sensu. Szczególnie że czas nagli.
Prosiłbym o jakieś sensowne propozycję.
WicherZmian
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Mar 2017, 21:11

warto popatrzeć też na Volvo S40/V40,
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Mar 2017, 21:33

Almera wydaje się dość sensownym wyborem jeżeli nie przeszkadza ci wszechobecny plastik. ;) auto można uznać za mało awaryjne, gorzej jak już zacznie się sypać, wtedy trochę boli. ale ma ten plus że jak naprawisz to tak o, działa i będzie jeszcze długo, bez niespodzianek. ;)
Edan
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 09 2014
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Honda Civic VI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2017, 21:37

Edan napisał(a):Almera wydaje się dość sensownym wyborem jeżeli nie przeszkadza ci wszechobecny plastik. auto można uznać za mało awaryjne, gorzej jak już zacznie się sypać, wtedy trochę boli.
akurat ostatnia generacja almery (n16, w którą celujemy w tym budżecie) jest akurat kiepska
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2017, 21:38

Samochód w założeniu ma służyć mi pół roku. Potem będę miał zdecydowanie większy budżet.
WicherZmian
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Mar 2017, 21:39

Jak na pół roku to bym nie siedział na forum tylko kupił coś co najlepiej wygląda i jeździł :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry z klocków Lego
    Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja ...

28 Mar 2017, 21:43

Jeśli auto ma być na pół roku to ja bym kupił... Golfa :mrgreen: sprzedasz od ręki
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

29 Mar 2017, 16:41

No Golf tutaj będzie w sam raz :mrgreen:
U nas na forum jest też ciekawe ogłoszenie i jest także wystawione na forum Daewoo,mianowicie chodzi o tego Lanosa http://daewooforum.pl/temat81081.html tylko musiałby trochę zejść z ceny :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2017, 16:42

Fajny Lanos, ale faktycznie... Z tą ceną trochę może się bujać, bo przebieg itp wszystko fajnie, ale to nadal Lanos.
galakty
Forumowicz VIP

29 Mar 2017, 17:00

Jak sam sprzedający stwierdził za podaną cenę zainteresowanie jest praktycznie zerowe,trochę inaczej wygląda to przy 5k ale jak dla mnie nie dał bym za niego więcej jak no 4500zł ale to juz totalny max.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Mar 2017, 17:27

Nie ma klimatyzacji? Czy nie doczytałem? Bo jak nie ma, to życzę mu szczęścia przy sprzedaży :(
galakty
Forumowicz VIP

29 Mar 2017, 17:35

Nie ma. Ale żeście się uczepili tej klimy.. ja jak za 2-3miesiące będę znowu na kupnie auta to nawet nie myśle o niej :roll:
Barol
Awatar użytkownika

29 Mar 2017, 17:38

Po 5 latach w aucie bez klimy powiedziałem sobie, że nigdy więcej. Jak ktoś lubi, proszę bardzo, ale niektórzy (nie ja, ale np, osoby chore na serce) nie mogą przebywać w takich warunkach i mdleją, do tego w zimę szyby mi nie parują (również na jesieni przy paskudnym deszczu).

Klimę można mieć w aucie już za 2k, więc po prostu mu życzę szczęścia, bo wiem jak kupujący patrzą na takie auta (Lanos, bieda edition i bez klimy jest warty grosze, bo nikogo w Polsce nie obchodzi stan, przebieg itp, kupują oczami).
galakty
Forumowicz VIP