Sedan/kompakt do 23-25k zł

04 Kwi 2019, 07:44

Dzień dobry. Wyszła potrzeba zakupu auta, bo rowerem na studia nie dojadę (niestety, bo rower fajna rzecz) oraz co poniedziałek czeka mnie trasa łącznie 300km po pracy. Byłoby to auto na kredyt do nieprzekraczalnej kwoty 25 000 zł. Na autach od technicznej strony jestem laik, wybieram oczami, ale chciałbym mieć to auto na dłużej (7 lat minimum). Mam taką grafikę co sprawdzić przed zakupem(ponad 30 pozycji).
Nad takim myślę:
1. Auto nowocześnie wyglądające (Citroen C5 2.0 HDI, Mercedes E, jakieś BMW ?)
2. Raczej sedan, ze względu na 2 pasażerów często (Hyundai Sonata?)
3. Auto oszczędne w trasie(poniedziałkowe wyjazdy, weekend stale 150km+ew.wypady), bo miasto małe i głównie rower
4. Tradycyjnie - bezawaryjne, bo kto takiego nie chce? :P (KIA Magentis)
5. Z racji oszczędności - nie musi być duży silnik i mieć dobrych osiągów, ale jednak wolałbym, żeby na autostradzie leciało te 150 km/h
6. 6 biegowa skrzynia(staram się trzymać wysoką prędkość, a nie zwalniać i wyprzedzać i znowu zwalniać)
7. Z racji kredytu, auto możliwie jak najnowsze(np. od 2007) (Ford Mondeo MK4?)
Moje miejsce zamieszkanie to całkiem południowa granica pomorza(ten cypelek, Chojnice/Człuchów/Sępólno/Szczecinek/Piła/Wałcz) , więc mam blisko do 3 województw.
Tak jak wspomniałem, max 25 000, ale wolałbym np.23 000
Mam nadzieję, że coś mi podrzucicie i z góry za to dziękuję, bo aut jest jednak dużo
Ostatnio edytowany przez Antarhei, 04 Kwi 2019, 11:06, edytowano w sumie 1 raz
Antarhei
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 08 2015
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Mercedes-Benz A160
Silnik: 1,6 103KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Kwi 2019, 10:45

Antarhei napisał(a): Raczej sedan, ze względu na 2 pasażerów często
rodzaj nadwozia, a przewożenie pasażerów nie ma zbytniego znaczenia (z wyjątkiem jakiś sportowych, kabrio etc ofc), skupiłbym się bardziej na segmencie auta (sedan to rodzaj nadwozia, czyli równie dobrze może to być Skoda Fabia jak i Lincoln Town Car, ich predyspozycji do wożenia pasażerów chyba nie muszę wymieniać).

Typy masz dobre, choć budżet na Citroena c5 ostatniej generacji taki sobie (wiem, są w ogłoszeniach)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Kwi 2019, 11:07

Ale który z nich uważasz najciekawszy? Czy już wtedy kierować się stanem auta i ewentualnym wyposażeniem? Podoba mi się Mondeo oraz Magentis, ale czy 18000 za nią to nie jest za dużo?
Antarhei
Nowicjusz

04 Kwi 2019, 19:24

Antarhei napisał(a): Magentis

Magentis -świetna limuzyna , ja sprzedałem za 12 000zł z 2008R w idealnym stanie, 1 właściciel, lakier ORI, auto mało popularne, przez co mało doceniane, co przekłada się na ceny, Ale zazwyczaj świetnie wyposażone, diesel 2.0 140KM, 6-bieg, pali ok. 6,5 ON, wygląda jak auto za 20 tys, a kosztuje połowę tego.
18 000zł to pewnie za wersję po FL :ok: aczkolwiek mi się osobiście bardziej podoba wersja z przed FL, Ludzie tego nie znają i zamiast kupować takie Magentis w super stanie którym pojeżdżą, to kupują kolejnego zajechanego Passata w TDi z kilkusettysięcznym przebiegiem, bo nie znają nic innego, do którego zazwyczaj w niedługim czasie dokładka 50% ceny :lol:
Widać co tu jest polecane 4 marki na krzyż i może z 5 silników na krzyż, niestety to takie polskie bezguście motoryzacyjne,
W moich okolicach jest podobnie ludzie kupują Golfa, Passata, Opla i Audi bo tak im podpowiada.....no właśnie nie wiadomo co, a innych samochodów/marek/modeli nawet nie znają, krzyknąłem kilku znajomym Toyota Auris to się pytają a co to jest? a jak to wygląda? i przyjeżdżają patrzeć bo nigdy nie widzieli :shock:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

04 Kwi 2019, 20:19

Mi się właśnie te po lifcie podobają i gdyby nie Citroen C5 2.0 ON to już bym szukał intensywnie tego modelu , a tak to jeszcze wchodzi w grę Megane III, ale ona jakaś uboga. Jest jeszcze Alfa 159, ale tu jestem wystraszony kawałami o lawetach :P
I jest jeszcze Opel astra J, ale mogę nie dostać dobrego egzemplarza w tej cenie
Antarhei
Nowicjusz

04 Kwi 2019, 22:22

Mondeo czy Magentis? Musisz się przymierzyć, bo o ile obydwa są podobnie przestronne (choć Kia chyba jest jednak większa), tak w prowadzeniu różnią się bardzo. Ford to bardziej zwarte auto, Kia typowy tapczan. Ja bym wolał Forda ofc :mrgreen: ale kusząca jest opcja silnika 2.4 + LPG w koreańcu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Sztuczna inteligencja ma rozładować korki w Bangkoku
    Toyota Mobility Foundation razem z partnerami publicznymi i prywatnymi uruchomiła nowy projekt, w którym zaawansowana analityka danych przy użyciu sztucznej inteligencji i technologii uczenia się maszyn posłuży do ...

05 Kwi 2019, 17:47

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] w takim razie jak ocenicie tę wersję oraz wyposażenie? Sprzedawca nie wie jaka to wersja, a z tego co czytam co kraj pochodzenia to inne warianty w Exclusive
Antarhei
Nowicjusz

05 Kwi 2019, 18:00

Odpada za sam "opis" :no:
No i w tej cenie jak już to początek produkcji (choć to też z biedą), a nie 2010
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Kwi 2019, 19:33

Opis bardzo dobry, taki jak powienien być coś na styl zachodni auta z mobile.de tam też nikt nic nie opisuje. A jak ktoś zainteresowany to dzwoni.

Kiedyś też to przetestuję na jakimś aucie , wystawię bez żadnego opisu.

Antarhei napisał(a):Opel astra J, ale mogę nie dostać dobrego egzemplarza w tej cenie

no nie możesz, i nie znajdziesz, a jak jest dobre i tyle kosztuje to już dawno sprzedane.
Była fajna J-ka z 1.4 T/140 i przebiegiem 140 tys , wystawiona za 5400 Euro ale była 2 dni w ogłoszeniu.
andrewb25
Stały forumowicz

06 Kwi 2019, 18:36

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co powiecie o tym ogłoszeniu? Tanio jak na handlarza :/
Antarhei
Nowicjusz

06 Kwi 2019, 19:02

możliwe przygotowanie do rejestracji

łaskę robi? opłaty zrobione?
dokument sprzedaży jaki? FV, FV Marża, Umowa? Z kim umowa?
VIN jest? Szkody są po VIN ?

Dla mnie to takie kupowanie troche kota w worku.
andrewb25
Stały forumowicz

06 Kwi 2019, 19:36

Uparłeś się na to c5, a sam widzisz co jest na rynku w tej cenie :ok: a na samym początku o tym wspominałem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Kwi 2019, 19:58

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Udało się ogarnąć co ma :
Na pewno nie jest to bieda wersja, a średnio-wysoka.
Hydrozawieszenie, elektryczny ręczny, podgrzewane fotele, radar podczas cofania. Czyli to jest już dużo.
Nie ma:
Podświetlenia schowków po zbliżeniu ręki oraz funkcji masażu.
No i kolor średni :P
Co powiecie, więc teraz ? :/
Antarhei
Nowicjusz

06 Kwi 2019, 20:14

Antarhei napisał(a):Udało się ogarnąć co ma :
Na pewno nie jest to bieda wersja, a średnio-wysoka.
Hydrozawieszenie, elektryczny ręczny, podgrzewane fotele, radar podczas cofania. Czyli to jest już dużo.
Nie ma:
Podświetlenia schowków po zbliżeniu ręki oraz funkcji masażu.
No i kolor średni :P
Co powiecie, więc teraz ? :/

Co powiemy? Ja powiem tak, nie tędy droga, przeczytaj sobie powoli i dokładnie 5 razy o co ty w ogóle pytasz?
Lepiej podjedź i sobie sprawdź stan silnika, skrzyni i zawieszenia
Po VIN sprawdź czy szkód nie było
A nie pytaj o kolor i jakieś badziewne lampki w schowku
To takie typowe "januszowe" pytania o samochód.
Kolor...rozumiem jeszcze jakby to kobita pytała o auto.
Mam znajomą której oferuję nieraz samochody, to pierwsze jej pytanie to : A jaki kolor ? :mrgreen:

Tłoki się o mało co nie poprzewracają w silniku , Ale NAVI jest, nie ma co prawda płyty DVD, ale NAvi Duża Jest. :lol:

Kiedyś dawno jak kupowałem w Danii auto i coś zagadałem że mi się kolor nie podoba, to mi odpowiedzieli tak: " To sobie K...a przemaluj" :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

06 Kwi 2019, 20:37

Hehe , nie no z tym kolorem to zart. :p
Chciałbym mieć auto na wyjazdy i na kilka lat , także wyposażenie jednak jest też ważne. Jutro jadę na oględziny to dokładnie sprawdzę co i jak :)
Antarhei
Nowicjusz