Segment D premium - relatywnie tani w utrzymaniu diesel

16 Sie 2010, 08:44

Witam,

dysponując budżetem ~40 tys. zł chcę kupić którąś z limuzyn z segmentu D premium. W grę wchodzi tutaj kilka modeli. Zależy mi natomiast na tym, żeby na samochód nie wydawać koszmarnych pieniędzy - chciałbym aby koszta roczne (pomijając ubezpieczenie) nie przekraczały około 5-6 tysięcy złotych. Co roku przejeżdżam około 20 tysięcy kilometrów, poza tym nie zależy mi na serwisowaniu auta w ASO - wierzę w niezależne serwisy poniższych marek. Modele które mnie interesują to:

Volvo S60 2.4 D5 163km [2003 - 2005] - To od zawsze mój samochód marzenie, niskie spalanie, podobno wysoka niezawodność i niesamowite bezpieczeństwo, ale czy nie zbyt drogi serwis? Z drugiej strony czy serwis naprawdę będzie tu tak potrzebny? Poza tym samochód można bardzo dokładnie sprawdzić przed zakupem na ASO.

Saab 9-3 1.9 TiD 150 km [2005 - 2007] - Tutaj za oprócz solidnego szwedzkiego wykonania przemawia cena auta. Spalanie również wporządku, ale słyszałem, że serwis i ceby koszmarnie drogie? Jak wypadają one w porównaniu do Volvo?

Audi A4 2.5 TDI 163km [2002 - 2004] - Ten samochód niestety droższy w zakupie. Poza tym spalanie o 2-3 litry wyższe niż w Volvo, ale za to na plus przemawia serwis, który chyba nie powinien być tak drogi? Te silniki są zbudowane na tych samych częściach co Skoda, czy tylko mi się wydaje?

Jaguar X-Type 2.2D [2004 - 2005] - To auto ładne i mało spala, ale nieco słabsze co średnio mi się podoba. Czy mocno czuć różnicę w tych 30 koniach mocy? Poza tym to silnik z Forda więc pytanie: czy często miewa problemy i jakie są koszty serwisu takiej maszyny?

Proszę o wasze subiekywne opinie, dlaczego warto wziąść to a nie inne i na ile faktycznie te samochody zmieszczą się w zakładanych przeze mnie kosztach rocznych?

Pozdrawiam
teddybear69
Nowicjusz

16 Sie 2010, 12:34

swoje marzenia trzeb spełniać jak jest możliwość ,masz wtedy poczucie pełni szczęścia :grin: .5-6 max na koszty ? rozumiem że bez paliwa. Trafisz na dobry egzemplarz to pewnie tak będzie .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Sie 2010, 17:52

2.5 TDI z grupy VAG omijaj szerokim łukiem, wiele ludzi na nie narzeka
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Sie 2010, 20:04

Sam widzisz, że auta, które wymieniłeś mają zbyt dużo wspólnego z Fordem, Oplem i Skodą aby je jednoznacznie zaliczyć do aut premium... Saab, Volvo i Jaguar to była kwintesencja, ale niestety dawno temu. Pomyśl o BMW/MB, w Audi masz silnik jak w Skodzie i nie tylko, bo większość innych mechanicznych części również, podobnie jak płyta podłogowa, zawiasy itp. 2.5 TDi sobie daruj, to rzęch.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

16 Sie 2010, 22:22

jiGsaw napisał(a):w Audi masz silnik jak w Skodzie i nie tylko, bo większość innych mechanicznych części również, podobnie jak płyta podłogowa, zawiasy itp. 2.5 TDi sobie daruj, to rzęch.

raczej odwrotnie, to w skodzie masz silnik z aud, niby drobna różnica a jednak duża
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

16 Sie 2010, 22:26

No nie, jak już chcesz być taki dokładny to z VW.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...
    BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...