Seicento Sporting 1,1 SPI z gazem wysokie spalanie!

23 Lis 2008, 11:21

Witam

Jestem tu nowy na forum.

Mam seicento sporting 1,1 SPI i mam taki problem. Wczoraj wlalem gazu do pelna i na przejechane 150km weszło 18litrów gazu. Z wyliczeń wychodzi ze spala 11litrów na 100. Coraz więcej spala. Oraz nieodbija zawór tankowanie jak do pelne sie leje. Slychac takie kurczenie się jak dochodzi do pełna. Co moze byc przczyną takiego spalania? co wymienić fitry jakaś regulacja. Ile powienien palić taki silniczek bo w lato tez mi tak spalai okolo 9,2 a teraz to coraz więcej,wiem ze teraz chlodno jest to spalanie troche wzrośnie ale niepowiino az tyle. Rano jak odpalam to na benzynie chodzi.

Pozdro i prosze o prady co do regulacji gazu jak i na czym powinna wygladac oraz koszty jakie mogą byc
Dj Kris
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Przasnysz [Mazowieckie]

23 Lis 2008, 14:15

Jeżeli zawór nie wybija po natankowaniu do pełna,to jest uszkodzony wielozawór na butli.Co do spalania,to trzeba zrobićprzegląd instalacji gazowej i wyregulować ją.Koszt przeglądu i regulacji to około 60 zł(zależy od warsztatu i regionu).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lis 2008, 16:49

A taki wielozawór to ile moze kosztować wymiana lub naprawa. Wiem ze jest tez zawór od tankowania moze to on jest winowajcą?
Dj Kris
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Przasnysz [Mazowieckie]

24 Lis 2008, 16:38

To zależy jaki zawór jest założony.Zawór tankowania(ten do którego podpina się wąż) jest zaworem jednokierunkowym,czyli po odłaczeniu węża gaz nie ucieka.Natomiast jest jeszcze zawór tankowania,który ogranicza tankowanie do 80% pojemności zbiornika.Ten jest przy wielozaworze.Ale musi to zobaczyć gazownik.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Sty 2009, 21:15

MotoAlbercik napisał(a):Natomiast jest jeszcze zawór tankowania,który ogranicza tankowanie do 80% pojemności zbiornika.Ten jest przy wielozaworze.

Ja z kolei słyszałem co innego na temat tych 80 %. Otóż jeżeli mam 40 L pojemności zbiornik, to ma wejść max 32 L. Ok. Ale gazownik, montując butlę w aucie poziomował ją w jakiś sposób właśnie mówiąc, że musi maksymalnie się napełniać w 80%. Mówił, że może butlę przekręcić tak, że będzie i nabijać do 100%. Piszę to bo ja zrozumiałem, że sam zawór ogranicza stopień napełnienia butli.

Pozdrawiam.

Szczęśliwego nowego roku.
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

16 Sty 2009, 20:15

Gdyby pracownik na moim warsztacie takie coś zaproponował klientowi,to od razu dostałby kopa w d... i najpierw on poleciałby za drzwi warsztatu jako pierwszy,a zaraz za nim jego papiery ze zwolnieniem nagannym oraz odpowiednią opinią.
Napełnianie butli do 100% jej pojemności jest bardzo niebezpieczne.Przecież z jakiegoś powodu jest te 80% określone.I jest to bardzo powazny powód.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

16 Sty 2009, 23:01

butle gazowe te co mamy w autach do gazu to są testowane odpowiednio, gdzieś czytałem, że ciśnienie testowe jest kilkukrotnie większe niż dopuszczalne podczas normalnego użytkowania. a te 80 % rezerwy musi być! musi być te 20% zapasu choćby na to, że CHYBA te paliwo zmienia nieco swoją objętość względem temperatury otoczenia... z resztą bez powodu 20% nie zostaje... coś musi być przyczyną :) pozdrawiam.
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

16 Sty 2009, 23:01

Oczywiście że napełnianie butli w 100% to głupota .Spalanie to najpierw wymiana filtra powietrza,gazu a jak to nie pomoże to do dobrego gazownika na regulację tylko nie do takiego co chce napełniać w100 bo przestaniesz pisać.U mnie w temptrze wymiana filtra pomogła zdecydowanie.
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki