Sharan Alhambra Galaxy Megane Scenic

25 Lut 2009, 04:51

Witam, mam problem szukam jakiegoś auta najlepiej vana bądź mini vana. Cena jaką chcę przeznaczyć to 12000 zł rocznik od 99 no koniec 98 w górę (może być z Niemiec bo do granicy mam 3 km) znalazłem kilka typów:

- Volkswagen Sharan
- Seat Alhambra
- Ford Galaxy
- Renault Megane (Scenic)

Tylko nie wiem który z nich będzie najlepszy za tą cenę, a może jest jakiś SUV w takiej cenie, proszę o konkretne wypowiedzi pozdrawiam Piotr.
infernus101
Nowicjusz

25 Lut 2009, 11:40

Te wszystkie samochody pod wzgledem jakosci wykonania sa podobne,jedynie Ford nieznacznie im ustepuje,wyposazony jest w silnikiVW.Ja na twoim miejscu celowalbym w Sharana ale w wersje po 98 r,najtansze w ofercie jest Renault.Naprawde poziom tych samochodow jest tak wyrownany,że trudno jest mi wskazac faworyta,bierz po prostu tego ktory sie tobie najbardziej podoba,mieszkasz blisko granicy z Niemcami to chyba wybor bedzie latwiejszy!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2009, 21:30

- Volkswagen Sharan
- Seat Alhambra
- Ford Galaxy

z tego co wiem to te 3 samochody to jedno auto rozniace sie jedynie szczegolami :) jesli chodzi o wybor miedzy nimi to bierz to co ci sie najbardziej podoba...
cayman9
Początkujący

25 Lut 2009, 21:39

Dokladnie Cayman tak jest! :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2009, 00:55

No właśnie niby tak jest, ale z tej trójki to galaxy (jak już trochę się dowiedziałem) ma najsłabsze wyposażenie i większość poleca Sharana jeszcze trochę poszperam na forach i w niedługim czasie wybiorę się na giełdę, zobaczę coś może kupie...
infernus101
Nowicjusz

26 Lut 2009, 11:10

Latwiej znajdziesz alhambrę ,bo taki sam vw kosztuje więcej ze względu na znaczek na masce.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lut 2009, 11:44

Tak to prawda ,Ford z tej trojki jest najsłabszy jesli chodzi o jakosc wykonania i wyposazenie ,ja sklanialbym sie raczej ku radzie Artura za nizsza cene bedziesz mial auto takie samo albo troche lepsze,ja osobiscie z dawien dawna obijalem sie o opinie,że Alhambra jest lepsza od Sharana ale nie potrafie tego udowodnic faktami,jesli ma ci zostac w kieszeni troche kasy a kupisz samochod nic nie gorszy napewno z taka sama dostepnoscia do tych samych czesci zamiennych to jest sie nad czym zastanowic,lepiej jest kupic mlodszy rocznik Alhambry w cenie starszego Sharana.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2009, 14:23

Wykonanie tych trzech samochodów jest takie same!
Pochodzą z tej samej fabryki z Hiszpanii!
Bierz tego który Ci najbardziej odpowiada i jest w najlepszym stanie.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

27 Lut 2009, 01:31

Scenic gabarytowo mniejszy od pozostałej trójki. Z Renault to porównywalny raczej Espace. Porównywalny w rozmiarach.

Scenic raczej na miasto (delikatne zawieszenie)

Przy pozostałych zwracać uwagę na ilość koni. Jak za mało to szkoda mordować siebie i auta. W dieslu ponoć silniki 130 konne nieźle pracują.
Joter
Aktywny

11 Cze 2010, 11:04

stary temat ale postanowilem napisac bo jak ludzie bredza o czyms o czym nie maja pojecia to mnie wkurza.
1.galaxy,alhambra,sharon sa z tej samej tasmy produkcyjnej mozna to sprawdzic wpidujac nr VIN w sprawdzarke wyjdzie portugalia
2.galaxy i inne maja jakosc taka sama wykonczenia bo to TO SAMO WYKONCZENIE Z JEDNEJ FABRYKI
3.galaxy jest najczesciej najlepiej wyposazony za najniejsze pieniadze bo w seacie i vw placisz za znaczek na masce a nie wyposazenie
4.silniki 1,9tdi i 2,8 vr6 2,0 sa te same w obu samochodach
tylko 2,3 najbardziej udany silnik do tego samochodu jest forda ma najmniejsze spalanie w stosunku do mocy i tani w utrzymaniu
2,8 super silnik lecz spalanie
1,9 dobry silnik jednak ceny czesci
2,0 duuzo za l\slaby silnik na 2T auta
2,3 145KM i spalanie przynajmniej mojego 11L gazu to na VANA chyba super jak ktos mi powie o dislu to moj galaxy w przeliczeniu kosztow pali okolo 4L ropy
5.opowiadanie BZDUR!!! ze sharan lepiej wykonany to wlasnie patologiczne myslenie i kierowanie sie znaczkami na maskach a nie zdrowym rozumem jak powiezial ktos madry na tym forum kieruj sie kolorem ,wyposazeniem stanem technicznym reszta niewazna .
ze swojego doswiadczenia w mondeo wiem ze NAJWAZNIEJSZA JEST BLACHA a silnik to tylko droga czesc popsuje sie na amen wyrzuć kup nowy to z wymiana okolo 1400zł tyle co pompa wtryskowa w dieslu

odpowiedz nie na czasie bo pewnie dawno kupiles samochod ale jak ktoś znajdze temat nie bedzie sie kierowal radami kolegow ktorzy nic nie wiedza a mowia . a na koniec artykul do poczytania

http://www.auto-swiat.pl/wydania,Ford-Galaxy-VW-Sharan-i-Seat-Alhambra-Trojaczki-z-problemami,23672,1.html
stiigg
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec