Silnik dlawi sie i lapie nierowna prace

08 Maj 2013, 13:31

Witam po raz drugi z moim problemem ktorego nie rozwiazal zakup nowych kabli zaplonowych a iskra spod jednego uderzala mi w obudowe silnika.
Podczas gwałtownego przyspieszania(całkowicie otwarta przepustnica), czasem nie zawsze mam

objaw duszenia, albo szarpnięcia. Jak dusi to wystarczy lekko odjąć gazu i wtedy jedzie

normalnie ale za chwile i tak zaczyna sie cyrk na nowo Bez wzgledu czy zimny czy cieply.

Ja w gaz do dechy a on ni huhu nie jedzie (dusi sie) po czym startuje jak samolot.

na pb dzieje sie tak samo, bo jak zaczyna mi nim szarpac dławić na lpg to przełanczam na PB

i to samo, dławi sie dusi.

pisaliscie ze moze byc to zaolejenie swiecy (lecz musze pozyczyc gdzies odpowiedni klucz a ciezko dostepne miejsce) i czy moze ono skutkowac tym ze iskra sie gubi i uderza w obudowe silnika?
teraz juz te pstrykanie (uciekajaca iskra) mi ustapilo ale noca jeszcze sprawdze lecz problem lapania przez silnik nierownej pracy pozostal zajechalem pod brame silnik pracowal nierowno chwile pochodzil pod brama na luzie i sie unormalizowal sam CO Z NIM JEST NIE TAK? bo moje nerwy niestety znaja koniec
pomocy!
Koyote
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 09 1988
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Maj 2013, 09:59

uciekająca iskra może brać się z uszkodzonej swiecy. Jeśli świeca nie daje iskry a przewód ją przeprowadza to gdzieś musi nastąpić ujście do masy i sdąd prawdopodobnie przebicie na obudowę silnika. Zmień koniecznie świece zapłonowe bo jesli są uszkodzone to zniszczysz nowe kable WN.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

12 Maj 2013, 21:36

A moze lapie lewe powietrze,mialem kiedys astre 1,6 16v,i tez takie objawy byly.Zadne regulacje nie dawaly rezultatu.
marcin50
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 10 2009
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: a4 b5
Silnik: 1,9 tdi afn
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Maj 2013, 10:38

Tak jak pisze Migaz - jeżeli nie pomogła wymiana kabli WN to wymień świece. Świeca niekoniecznie musi być uszkodzona tak, że nie daje iskry. Wystarczy maleńkie pęknięcie na izolatorze i też będzie przebicie do masy. Przyjżyj się też tym nowym kablom WN, czy nie są już uszkodzone.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Osoby z niepełnosprawnością na drodze
    Osoby z niepełnosprawnością posiadają w ruchu drogowym szczególne prawa, z czego wielu kierowców nie zdaje sobie sprawy. Chodzi nie tylko o specjalne miejsca parkingowe, lecz także o możliwość przekraczania ...