Silnik gaśnie w trakcie jazdy (przy wolnych obrotach)

31 Maj 2019, 21:16

Witam posiadam samochód skode fabie 1 heatchback od marca (rocznik 2001). Od jakiegoś czasu podczas jazdy samochód na wolnych obrotach lub podczas zatrzymawania się np .przed rondem czy przy skręcie gaśnie i kiedy próbuje ponownie uruchomić silnik kluczyk nie chce się przekręcić (skrzynia automatyczna). W aucie zostaly wymienione świece,przewody oraz cewka. Problem nadal nie ustąpił, zdaje sie na waszą pomoc.
Milu1998
Nowicjusz

• 02 Cze 2019, 13:04

Milu1998 napisał(a):kiedy próbuje ponownie uruchomić silnik kluczyk nie chce się przekręcić (skrzynia automatyczna)
    Nawet jak przełączysz dźwignię od zmiany biegów na pozycję "P" też nie odpala?
    Rozumiem że samochód gaśnie przy pozycji "D" na dźwigni zmiany biegów podczas hamowania, zatrzymania. Czy również potrafi zgasnąć jak masz ustawioną pozycję "P" lub "N"?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

02 Cze 2019, 22:48

Na N nie mam pojecia ale tak na pozycji P w trakcie postoju wylaczyl sie . Wczoraj czyscilem przepustnice i dalej lipa podejrzewam ze to moze byc wina czujnika walu korbowego bądz tez czujnik halla, A co do tego kluczyka to byla moja kulpa w nerwach na pasach zapomnialem kierownica poruszac i po prostu zblokowal mi sie kluczyk
    Milu1998
    Nowicjusz

03 Cze 2019, 09:47

Silnik jaki tam masz ? Błędy w sterowniku silnika są ? Jak są to jakie ?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

04 Cze 2019, 20:19

Mam dwa blędy na vagu zbyt uboga mieszanka i moduł sterownika silnika wyłączony a co do silnika jest to 1.4 16v
    Milu1998
    Nowicjusz

04 Cze 2019, 21:25

Milu1998 napisał(a):moduł sterownika silnika wyłączony
    To problem z immo. Do przeskanowania vagiem moduł immobilizera i licznik pod kątem błędów.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Renault 19 – historia modelu
      Ponad ćwierć wieku temu, we wrześniu 1988 roku Renault zaprezentowało kompaktowy model 19. Do 1995 roku był on sprzedawany także w polskich salonach. To jeden z najważniejszych modeli firmy Renault w ciągu ostatnich kilkudziesięciu ...

04 Cze 2019, 21:39

No ale to dziwna sprawa co moze miec immo do wylaczajacego sie samoczynnie silnika
    Milu1998
    Nowicjusz

05 Cze 2019, 08:06

Milu1998 napisał(a):co moze miec immo do wylaczajacego sie samoczynnie silnika
    to przecież immobiliser daje sygnały dla sterownika aby odblokował zapłon/pompke paliwa, nie masz sprawnego immo nie odpalisz auta
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Cze 2019, 08:51

Ale auto odpala ideolo tylko czasami gasnie na biegu jalowym lub przy zatrzymaniu
    Milu1998
    Nowicjusz

05 Cze 2019, 11:44

bonifacy napisał(a):zbyt uboga mieszanka
    hm… a masz tam może instalację gazową bo o tym nic nie wspomniałeś?

Czy kontrolka od immo zapala się jak auto zgaśnie? Dobrze by było tu przeskanować VAGiem tak jak wspomniał wyżej @bonifacy
    Cichy77
    Forumowicz VIP

05 Cze 2019, 12:11

A no tak jak moglem nie wspomniec oczywiscie instalacje gazową mam ale co do kontrolki immo nie pojawi mi sie na ekranie tylko poprzez vag widac ten błąd, zastanawiam sie teraz czy to moze nie byc wina sondy
    Milu1998
    Nowicjusz

05 Cze 2019, 12:26

Milu1998 napisał(a):oczywiscie instalacje gazową mam
    No to jeszcze powiedz czy samochód gaśnie tak samo podczas jazdy na benzynie jak i na zasilaniu LPG? Sprawdzałeś to?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

05 Cze 2019, 12:33

Gaśnie na benzynie i na lpg
    Milu1998
    Nowicjusz