Silnik uszkodzony przez ASO - co zrobić?

16 Gru 2020, 21:56

Mój stary samochód miał mało poważna usterkę mechanizmu pedału sprzęgła, skutkująca niemożnością wrzucenia biegu. Na lawecie trafił do serwisu (ASO). Tam stało się coś dziwnego, bo po kilku dniach zadzwonili, że nie mogą odpalić silnika. Okazało się, że w jakiś magiczny sposób przedstawił się rozrząd. Po ustawieniu rozrządu auto nadal nie odpala - kręci bardzo szybko rozrusznikiem, ponoć nie ma kompresji. Serwis twierdzi, że pogięte zawory ale głowicy nie rozbierali bo to kosztuje u nich 2 tysiaki.

Co robić? Czy to się mogło tak samo z siebie stać (pech) czy serwis coś ukrywa? Jak dochodzić sprawiedliwości?

Remont silnika nieopłacalny, przewyższa wartość auta. Rozrząd miał nalatane jakieś 60kkm, zmieniany 8 lat temu w ASO.
Rust
Nowicjusz

17 Gru 2020, 11:26

Rozrząd sam się nie przestawia. Musieli próbować odpalić silnik i pewnie sprawdzali co się stało ze sprzęgłem. Jeżeli u Ciebie samochód odpalał i było wszystko ok to być może u nich powstał wspomniany problem ale nie bardzo masz jak to udowodnić.

Jaki to jest silnik?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Gru 2020, 11:47

1.4. benzyna, wtrysk pośredni, 16 zaworów.

No cóż, serwis odrzucił moje roszczenie o naprawę na ich koszt. Twierdzą, że był zepsuty wcześniej. Ale nie był, bo wieczór wcześniej u mnie pod domem normalnie odpalał, tylko biegu nie mogłem wrzucić, bo sprzęgło nie wysprzęglało. Nie będę się z koniem kopał, bo nie mam tego jak udowodnić :(

Ile orientacyjnie za regenerację takiego silnika powinien wziąć niezależny warsztat?
Rust
Nowicjusz

17 Gru 2020, 15:18

Napisz, co to za auto.
solti
Początkujący

Prawo jazdy: 17 12 1997
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Fiesta, BMW E46
Silnik: diesel + benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

17 Gru 2020, 16:07

Ford Fusion 1.4 rok 2003
Rust
Nowicjusz

17 Gru 2020, 20:12

Temat jest złożony bo na tą chwilę jest słowo przeciwko słowu a niestety są różne przypadki więc może to wina aso a może faktycznie coś silnikowi dolegało wcześniej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Gru 2020, 20:30

A mnie mocno dziwi jak bardzo trzeba nie mieć szacunku do pieniądze oddawać tak niewiele warte auto do ASO. Każda naprawa przewyższa wartość auta.

A czy informowali Pana o czymś przed pchaniem łap w rozrząd?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Gru 2020, 20:36

> Każda naprawa przewyższa wartość auta.

Nie każda. Dotąd mało która przekraczała, a w sumie ten samochód generował śmiesznie małe koszty przez ostatnie 10 lat. Poza tym na niezależnych serwisach kiedyś też się naciąłem.

Dobra, dzisiaj znalazłem serwis, który względnie tanio spróbuje podjąć się diagnozy i regeneracji. Trochę szkoda mi tego auta. Miałem już je teraz prawie oddać na złom, ale siostra pożyczyła mi inny swój stary samochód w podobnym wieku i po tym jakie cuda się z nim dzieją, to doszedłem do wniosku, że mój był w serio niezłym stanie. Gdyby nie ten silnik i pedał sprzęgła teraz, to absolutnie wszystko miał sprawne, nawet oleju nie brał. Jeśli uda się naprawić, to będę mieć grata na różne specjalne okazje... :D
Rust
Nowicjusz