Skarbowka zakup auta problem :(O

28 Gru 2009, 05:03

witam niedawno kupilem e36 w umowie wpisane 7tys auto nie przerejestrowane jeszcze na poprzedniego wlasciciela wiec sa 2 umowy teraz na poprzedniej umowie nie ma zadnego stepla z us jednak sprzedajacy powiedzial ze oplacil umowe ja swoja 2 umowe tez oplace i tu pytanie czy jesli oplacil a nie ma na to dowodu teraz zarejestruja auto w urzedzie komunikacji i nie bedzie problemow ? jak to wyglada ? i czy za swoj podatek bedzie liczona wartosc pow 7000 ? czy tyle ile mam w umowie ? pozdrawiam dziekuje
koks25
Nowicjusz

Miejscowość: polska

28 Gru 2009, 13:05

Ciebie nie interesuje poprzedni właściciel.Ważne,że masz dwie umowy.W skarbówce opłacasz swoje i ok.Nie zapomnij o ubezpieczeniu,bo żądają go w WK.Podatek w skarbówce zapłacisz wg ich księgi(mają księgę z cenami rynkowymi samochodów).Cena wpisana na umowie nie ma znaczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2009, 18:46

witam a czy jesli przepisze auto na innego wlasciciela w ciagu 7 dni to tez trzeba zaplacic w skarbowce podatek ? czy mozna cos zrobic by przepisac auto ze wzgl na oc na kogos innego by nie placic 2 razy podatku ? slyszalem ze kwota do 1000 jest mzoliwa lub darowizna prosze pilne o informacje gdyz mam czas do jutra pozdrawiam
koks25
Nowicjusz

Miejscowość: polska

29 Gru 2009, 23:16

Podatek płacisz jeżeli wartość pojazdu przekracza 1000 zł (nie liczy się cena na umowie).

Wypełniasz deklarację PCC-3, wpłacasz 2% wartości na konto US. Tu możesz wypełnić i wydrukować druk PCC-3
[link wygasł]

Żeby mieć zniżki z OC to możesz darować lub sprzedać część pojazdu innej osobie. Tu mógłbyś sprzedać tyle % pojazdu by wartość tej części była niższa niż 1000 zł.
Darowizny dla najbliższej rodziny nie są opodatkowane.

Tu możesz pobrać umowę darowizny
[link wygasł]

Tu możesz pobrać umowę kupna samochodu
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz