Skoda Fabia 1.4 MPI (2001r) falowanie obrotów, szarpie silnikiem :(

28 Lip 2017, 19:36

Witam :). Skoda Fabia 1.4 MPI . Na rozgrzanym silniku gdy auto jest na luzie falują mi obroty z 1000 spadają na ok 500 i tak cały czas po czym gdy nie podgazuję to po chwili silnik gaśnie.
Dodatkowo jest problem z ruszeniem ( coś ala jak bym jeździć nie umiała). Gdy popuszczam sprzęgło i jednocześnie dodaje gazu dławi silnik tak jak by gazu nie przyjmował. Najgorzej jest na krzyżówkach gdy chce ruszyć i w pewnym momencie w pedale gazu w ogóle nie ma gazu.
Tak samo nie zbiera się na obroty.
I jeszcze taki problem że podczas płynnej jazdy np ok 60km/h auto szarpie na biegu trzeba np z 4 redukować na 3, 2.
Byłam już u nie jednego mechanika. Jedni twierdzą że należy wymienić silniczek krokowy, drudzy cewkę zapłonową, jeszcze inni mówią o czyszczeniu przepustnicy, czy wymianie czujnika temperatury silnika (nie cieczy)
Generalnie przepustnica była już czyszczona 2 razy nic to nie dało, dziś wymieniłam cewkę zapłonową i nadal brak jakiejkolwiek poprawy :no:. Z tego co pytałam do Skody nie można dokupić samego silniczka krokowego jest on w komplecie z przepustnicą jest to koszt ok 600-700 zł.
Mam takie pytanie czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co to może być?
Natka1214
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Lip 2017, 20:15

Czy ktoś odczytał ewentualne błędy w sterowniku silnika ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

28 Lip 2017, 20:21

Natka1214 napisał(a):Witam :). Skoda Fabia 1.4 MPI . Na rozgrzanym silniku gdy auto jest na luzie falują mi obroty z 1000 spadają na ok 500 i tak cały czas po czym gdy nie podgazuję to po chwili silnik gaśnie.
Dodatkowo jest problem z ruszeniem ( coś ala jak bym jeździć nie umiała). Gdy popuszczam sprzęgło i jednocześnie dodaje gazu dławi silnik tak jak by gazu nie przyjmował. Najgorzej jest na krzyżówkach gdy chce ruszyć i w pewnym momencie w pedale gazu w ogóle nie ma gazu.
Tak samo nie zbiera się na obroty.
I jeszcze taki problem że podczas płynnej jazdy np ok 60km/h auto szarpie na biegu trzeba np z 4 redukować na 3, 2.
Byłam już u nie jednego mechanika. Jedni twierdzą że należy wymienić silniczek krokowy, drudzy cewkę zapłonową, jeszcze inni mówią o czyszczeniu przepustnicy, czy wymianie czujnika temperatury silnika (nie cieczy)
Generalnie przepustnica była już czyszczona 2 razy nic to nie dało, dziś wymieniłam cewkę zapłonową i nadal brak jakiejkolwiek poprawy :no:. Z tego co pytałam do Skody nie można dokupić samego silniczka krokowego jest on w komplecie z przepustnicą jest to koszt ok 600-700 zł.
Mam takie pytanie czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co to może być?
Natka1214
Nowicjusz

28 Lip 2017, 20:22

Tak. Byłam na serwisie ale nic nie wykazało.
Natka1214
Nowicjusz

28 Lip 2017, 20:38

A świece to kiedy wymieniane????
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lip 2017, 20:40

W maju
Natka1214
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...

28 Lip 2017, 20:46

Parametry bieżące w blokach pomiarowych podglądane ? Ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej zmierzone ? Co z filtrem paliwa ? wymieniony ?
bonifacy
Stały forumowicz

28 Lip 2017, 20:54

Filter paliwa wymieniony. Paramerty w blokach i ciśnienie nie sprawdzane.
Natka1214
Nowicjusz

28 Lip 2017, 21:02

Natka1214 napisał(a): Paramerty w blokach nie sprawdzane.
nie jestem przekonany czy wiesz co to jest . Myślę że Ty przez neta nie uzdrowisz auta . To nie kiecka czy szminka . Musisz trafić na fachowca i mu zaufać.
bonifacy
Stały forumowicz

28 Lip 2017, 21:13

Haha zgadzam się :) generalnie chodzi o to że byłam już u 6 mechaników, na serwisie skody ( gdzie sprawdzili że nie ma błędów przeczyścili przepustnice i stwierdzili że ma chodzić ) a fakt taki że nie chodzi... Ja już po prostu nie wiem gdzie mam z tym iść... Szukam już wszędzie zaczenienia. Auto już tak miesiąc po zakupie delikatnie zmulało ale teraz to już jest tragedia. Potrafie jechać i np chcąc wyminąć rowerzystów puszczam auta z naprzeciwka i ruszając nie rusze bo gazu nie ma. Czasem jak wyłącze silnik i ponownie go włącze to na chwile zaskoczy ale za moment znowu to samo. ( A i tak ogólnie nie zbulwersowałam się teraz :P)
Natka1214
Nowicjusz

28 Lip 2017, 21:15

Aaa i jeszcze jedno generalnie to ja konsultuje się z mężczyzną który wie o co chodzi :D :naughty:
Natka1214
Nowicjusz

28 Lip 2017, 21:31

Natka1214 napisał(a): Auto już tak miesiąc po zakupie delikatnie zmulało ale teraz to już jest tragedia. Potrafie jechać i np chcąc wyminąć rowerzystów puszczam auta z naprzeciwka i ruszając nie rusze bo gazu nie ma. Czasem jak wyłącze silnik i ponownie go włącze to na chwile zaskoczy ale za moment znowu to samo
Typowa barwna opowieść kobieca
Natka1214 napisał(a):Aaa i jeszcze jedno generalnie to ja konsultuje się z mężczyzną który wie o co chodzi
To dopuść Go do tego tematu . Niech tu pisze i odpowiada na ewentualne pytania z naszej strony. Może coś z tego wyjdzie.
bonifacy
Stały forumowicz

28 Lip 2017, 21:47

Na każde pytanie udzielona została odpowiedz :angry: . Dalej nikt nic nie wie. A tak wgl to jest równouprawnienie :x. Cóż za męska solidarność się tu wdarła...
Natka1214
Nowicjusz

28 Lip 2017, 22:19

Nie masz się co unosić. Jaki masz tam kod motoru ? Wśród tych 1,4 Mpi czyli tego czeskiego motoru było kilka odmian. W bagażniku powinnaś mieć białą wlepkę a na niej wśród kilku danych jest kod silnika. Ja mam AME czyli 68 KM z jedną sondą lambda. Ty co tam masz ? Powiadasz że na wszystkie pytania jest odpowiedż a zapytam czy po czyszczeniu przepustnicy była przeprowadzana jej adaptacja ? Jakie jest ciśnienie paliwa ? Piszesz że nie sprawdzone . Co pokazuje po podłączeniu kompa blok pomiarowy nr 30 i 31? Jest tego trochę do obadania :wink:
bonifacy
Stały forumowicz

29 Lip 2017, 08:29

44kw AZE. Przepustnica po wyczyszczeniu była adaptowana.
Natka1214
Nowicjusz