Skoda Fabia 1,4 MPI

29 Lip 2019, 19:02

Witam mam problem z moim autem który polega na tym że gdy go odpalam na benzynie i przełączę na gaz i po skończonej trasie zgasze auto. Gdy ponownie go odpalę i przełączę na gaz to gaśnie mimo to że dodaje gazu. Ponowne załączenie na gaz jest możliwe tylko wtedy gdy samochód tak około godziny sobie odpocznie. Dodam że to nie jest gaz sekwencyjn tylko zwykły. Moje pytanie czym może być spowodowana niechęć pracy na gazie. Czy to może być wina elektro-zaworu przy butli? Pozdrawiam
Miroslaw9411
Nowicjusz

29 Lip 2019, 20:36

Miroslaw9411 napisał(a):Czy to może być wina elektro-zaworu przy butli?

raczej nie będzie to problem elektrozaworu przy zbiorniku, napisz jeszcze co to dokładnie za instalacja albo zrób zdjęcie z pod maski
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

30 Lip 2019, 15:10

Gasisz auto na gazie czy na benzynie?
Przed zgaszeniem silnika przełącz na benzynę i zobacz czy będzie ok, jak tak to wróć na zasilanie LPG i zobacz czy będzie chodził normalnie dalej na gazie.
Jak będzie dobrze to wróć na benzynę i dopiero na tym zasilaniu zgaś silnik. Ponownie odpal i przełącz na LPG, zobacz czy będzie chodził.

Z twojego opisu wynika że jest jakiś problem z dostarczaniem gazu, może to być elektrozawór, generalnie chyba jak ręcznie przełączasz zasilanie słychać jego cyknięcie. Zaobserwuj czy słychać tez wtedy kiedy nie chce chodzić na LPG.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Lip 2019, 18:39

Z tym przełączaniem na benzynę przy gaszeniu tak by chwilę na benzynie pochodził i auto zgasić całkiem to już próbowałem, i powiem szczerze że na początku zdawało to egzamin ale ostatnio i to już już nie pomaga, a z tym czy słychać jak zawór się otwiera to napiszę jutro jak tylko sprawdzę
Miroslaw9411
Nowicjusz

06 Sie 2019, 10:49

Miroslaw9411 napisał(a):z tym czy słychać jak zawór się otwiera to napiszę jutro jak tylko sprawdzę
I jak słychać?
Napisz jeszcze to o co prosił:
djkranc napisał(a):napisz jeszcze co to dokładnie za instalacja albo zrób zdjęcie z pod maski
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Sie 2019, 22:18

Problem może być w emulatorze wtryskiwaczy, jeżeli jest. Są tam wpięte przewody z wtryskiwaczy benzynowych. Miałem kiedyś coś takiego - samochód na benzynie pracował tylko na 3 cylindrach. Urwany we wtyczce emulatora był przewód od wtryskiwacza na 2 cylindrze.
Ale poczekajmy na info jaka to instalacja.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000