Skoda Fabia - napis OIL i kontrolka nadmiernej emisji spalin

03 Sty 2018, 18:46

Witam, od dzisiaj na liczniku przejechanych kilometrów wyskakuje mi napis OIL, zapalił się chyba w tym samym momencie co żółta kontrolka nadmiernej emisji spalin, ale samochód chodzi tak samo. Już raz miesiąc temu po powrocie od elektryka ta kontrolka także się zapaliła i zgasła po kilku godzinach, inna to samo, sądziłam że tym razem też tak będzie bo olej jest w normie, dodatkowo go dolałam i jest już na wysokim poziomie. Dziś nie ruszałam się autem potem ale kontrolka dalej się zapala, jutro jadę jutro to załatwić z tym ale chciałabym wstępnie się dowiedzieć co może to sygnalizować, samochód chodzi dobrze tak jak zawsze, olej jest dolany a mimo to pojawia się napis OIL, możliwe jest by kontrolka emisji spalin także zapaliła się bez powodu i czy jest jakoś spokrewniona z olejem? Uważacie że dojadę rano tym autem do pracy?
anastasiaxz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 05 1991
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Skoda fabia
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

03 Sty 2018, 19:12

anastasiaxz napisał(a): na liczniku przejechanych kilometrów wyskakuje mi napis OIL
Pora na wymianę oleju w silniku. Po wymianie komunikat należy skasować.
anastasiaxz napisał(a):żółta kontrolka nadmiernej emisji spalin
Tutaj trzeba komputerem diagnostycznym odczytać jakie są błędy w sterowniku silnika.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW

03 Sty 2018, 19:15

No właśnie wymiana była nie tak dawno i kolejna jest szacowana za 10tys km dopiero....
dlatego zastanawia mnie czy to komputerek nie wariuje. Dużo mam problemów z elektryką z tym samochodem.
Dużo osób pisze, że ta kontrolka zapala się też przy niskim poziomie oleju. Może to być ze sobą spokrewnione i wina leży np. w zepsutym czujniku? Czy jest to możliwe?
anastasiaxz
Nowicjusz

03 Sty 2018, 19:42

Być może przy ostatniej wymianie oleju komunikat serwisowy nie był wyzerowany i stąd jego wyświetlenie. Wyzerować go można samemu . Jest wiele poradników w necie jak to zrobić z poziomu licznika.
anastasiaxz napisał(a):Dużo osób pisze, że ta kontrolka zapala się też przy niskim poziomie oleju.
W fabii z rocznika 2005 czyli Fabii I ? Nie piszesz jaki tam masz motor ale nie sądzę aby tak mogło być.
anastasiaxz napisał(a): Dużo mam problemów z elektryką z tym samochodem.
Jakie to problemy ? Mam ja fabianę z 2002 i 2007 i jakoś tego nie doświadczam .
bonifacy
Stały forumowicz

03 Sty 2018, 19:48

Mam fabię I z 2005 i to nie pierwszy raz jak jakieś kontrolki zapalały się ale znikały tego samego dnia - później nie wykrywając żadnego błędu, szyby elektryczne nie działają co na razie pominęłam z lenistwa z uwagi na zimę oraz podgrzewanie lusterek też szwankowało. Ale autko mam od wakacji dopiero. I chyba trafiłam na etap końcowej żywotności bezpieczników i żarówek - dosłownie wszystko po kolei się przepalało ale to już niczyja wina ;) Na resztę nie narzekam.
Czyli uważasz że ta kontrolka nie ma nic wspólnego z OIL? Na necie wyczytałam że właśnie wielu osobom kontrolka ta paliła się przy zbyt niskim poziomie, ale raczej na pewno nie było to w skodzie. Myślisz w takim razie że kontrolka pali się z jakiegoś powodu, niespokrewnionego z napisem OIL i go mogę swobodnie wyzerować?
anastasiaxz
Nowicjusz

03 Sty 2018, 20:18

Komunikat OIL możesz wyzerować teraz z tym że przy kolejnej wymianie oleju poproś również o wyzerowanie aby był porządek . Ja wymieniam oliwę i resetuję używając sprzęt diagnostyczny. Co do kontrolki emisji spalin to niestety koniecznie trzeba odczytać kod błędu . Inaczej nic nie wiemy . Napisz w końcu jaki masz motor . Pojemność , moc . To wiele może wnieść do tematu.
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus Landau
    Koncepcyjny Lexus Landau zadebiutował w 1994 roku. Auto wywołało spore zainteresowanie. W ofertach marek klasy premium trudno było wtedy znaleźć hatchbacka segmentu C, królowały natomiast klasyczne sedany. Koncept ...

03 Sty 2018, 20:23

Silnik 1.4, 74,8KM
anastasiaxz
Nowicjusz

03 Sty 2018, 20:31

A już myślałem że 1,2 bo tutaj to zazwyczaj katalizator poniżej progu wydajności :mrgreen: Co by nie patrzeć trzeba u Ciebie odczytać błąd.
bonifacy
Stały forumowicz

05 Sty 2018, 22:50

Powracam z odpowiedzią po wizycie u elektryka. Napis OIL jest przez niewyzerowanie po poprzedniej wymianie oleju rzeczywiście, natomiast kontrolka nadmiernej emisji spalin zapaliła się z powodu przełączania samochodu z benzyny na gaz (krótko mówiąc oczywiście, bo wywód elektryka był dlugi i ciezki do powtórzenia) - mogło być to spowodowane wątpliwej jakości gazem, a rzeczywiście zapaliła się po zatankowaniu na jakieś stacji no name podczas podróży. Błąd skasowany, na szczęście nie było to nic poważnego. I najmocniej dziękuję za odpowiedzi :)
anastasiaxz
Nowicjusz

06 Sty 2018, 17:25

Dziękujemy za odpisanie z rozwiązaniem problemu :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000