Skoda Felicia 1.3 - przegrzewa się

27 Lip 2018, 19:05

Witam.
Mam problem z moją Felicją. Jest to Skoda Felicja 1.3, 1996r. Otóż mój problem polega na tym, że gdy przy jeździe skoda się rozgrzeje do swojej normalnej temperatury to zaobserwowałem, ze w korkach zaczyna mocno się grzać (nawet na czerwoną kreskę wchodzi) wentylator chodzi normalnie. Najdziwniejsze jest to że temperatura mocno rośnie gdy są włączone światła, nawiew, ogtzewanie tylnej szyby, wycieraczki. Gdy wszystko jest wyłączone temperatura spada normalnie jak gdyby nigdy nic. Dodam też ze jak sie nagrzeje mocno i chce jechać to samochód zaczyna szarpać i strzelać z tłumika i nie mam pojęcia co to może byc. PROSZĘ O POMOC!!!
Ps. Samochód dziś odebrałem od mechanika i alternator jest po regeneracji
Samochód ma instalacje gazową
Dawidsus123
Nowicjusz

• 29 Lip 2018, 13:05

Problem może być z
    Termostatem
    Chłodnicą
    Zapowietrzonym układem

Płyn chłodniczy w normie?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Lip 2018, 21:45

Tak płyn chlodniczy w normie, dla mnie to jest bardzo dziwny przypadek żeby światła wpływały na wzrost temperatury.
    Dawidsus123
    Nowicjusz

29 Lip 2018, 21:58

Jeszcze muszę dodać, ze za każdym razem gdy odpale silnik nawet zimny i włączę wszystko tzn. światła, wycieraczki, ogrzewanie tylnej szyby i nawiew to samochód nie ma sił przygazować tzn zgaśnie jak mu dodam gazu tak jakby miał za mało prądu. A gdy zrobię tą samą sytuację prze jeździe to traci moc i zaczyna strzelać coś z tyłu jakby z tłumika.
    Dawidsus123
    Nowicjusz

29 Lip 2018, 21:59

Tak płyn chlodniczy w normie, dla mnie to jest bardzo dziwny przypadek żeby światła wpływały na wzrost temperatury.
    Dawidsus123
    Nowicjusz

30 Lip 2018, 14:37

Dawidsus123 napisał(a):alternator jest po regeneracji
    Ok, a sprawdzałeś napięcia na wyłączonym silniku na zaciskach akumulatora i przy włączonym silniku bez obciążenia ile jest V?
    Tak samo przy pełnym obciążeniu na wolnych obrotach? Masy są ok?

Kolejna sprawa czy wentylator jest sprawny sprawdzałeś czy pracuje jak silnik zaczyna przegrzewać się?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczny system wzywania pomocy po wypadku
      Toyota, Lexus i Honda biorą udział w pilotażowym programie w Japonii, którego zadaniem jest automatyczne wezwanie pomocy, kiedy dochodzi do wypadku. Nowością w stosunku do tego rodzaju systemów działających w różnych częściach ...

30 Lip 2018, 16:32

Wentylator chodzi poprawnie jak nabierze samochód temperaturę to chodzi dopóki nie spadnie. Osobiście sam nie sprawdzałem napięcia tylko mechanik w mojej obecności i przy obciążeniu elektrycznym było było baaardzo małe a gdy wszystko było wyłączone prawie bardzo dobre z tego co mi mówił. Dlatego zregenerował mi alternator ale nadal jest tak jak było nie ma poprawy. A na nieuruchomionym silniku z tego co wiem to nie sprawdzał.
    Dawidsus123
    Nowicjusz

31 Lip 2018, 09:20

Dawidsus123 napisał(a):przy obciążeniu elektrycznym było było baaardzo małe a gdy wszystko było wyłączone prawie bardzo dobre z tego co mi mówił. Dlatego zregenerował mi alternator ale nadal jest tak jak było nie ma poprawy.
    Ale po regeneracji pod obciążeniem napięcie już było poprawne i nie jest tak niskie? Najlepiej jak byś podał dokładne wartości.

Zrób jeszcze taki test włączaj odbiorniki prądu po kolei skoro przy nie obciążonym układzie elektrycznym silnik nie przegrzewa się to włącz najpierw światła i obserwuj temperaturę, później dodaj dmuchawę i znowu obserwuj dobrze jest też sprawdzać napicie ładowania po włączaniu poszczególnych odbiorników prądu itd. Zobaczysz kiedy zacznie silnik się przegrzewać i co będzie działo się z napięciem ładowania. Inaczej możemy tylko przypuszczać i gdybać.

Masz tam instalację LPG?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

31 Lip 2018, 10:38

Problem rozwiązany. Nie była dopięta masa. Dlatego zaczął wariować.
    Dawidsus123
    Nowicjusz

31 Lip 2018, 15:59

Dawidsus123 napisał(a):Problem rozwiązany. Nie była dopięta masa
    Jak widać brak masy lub luźna masa potrafią powodować różne problemy :) Najważniejsze że znalazłeś problem :ok:
    Cichy77
    Forumowicz VIP