Skoda Octavia za 8,5 tys? Prośba o ocenę

12 Wrz 2012, 23:36

Cześć.

Szukam, szukam.

Dziś oglądałem Forda Fiestę, 1999 rok, 1,8 w dieslu - ale trochę za mały.

Obok Forda - Renault Thalia, 2002 rocznik, 150 tys. przebiegu za 8 tys. Ogromny bagażnik, całkiem wygodny.

Znalazłem dziś też tą ofertę: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jako, że szukam auta oszczędnego, to po 1: gaz (ok. 10l/100). Po 2 Octavia bardzo mi odpowiada (wizualnie, gabarytowo). Tylko ta cena... Tutaj ta sama Octavia w tym samym serwisie za 7 tys. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] czy oznacza to, że z tym autem coś nie tak?

Może coś innego w podobnej cenie (7 tys.) na co warto zwrócić uwagę? Koniecznie oszczędne i 5-drzwiowe :)

Pozdrawiam
voytek77
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

13 Wrz 2012, 15:41

Popatrz na inne samochody w cenie blisko 7 tyś masz wybierania i wybierania. Znajdzie sie coś na pewno lepiej wyposażonego spełniajace twoje kryteria
Poleciłbym
Opla Vectre z silnikiem 1,6 lub 1,8 słyszałem że 1,8 sa nawet nawet
Renault Laguna I 1,6 ekonomiczny i majacy dobra opinię
cisco94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 07 2008
Auto: Deaweoo Tico ,,Tiakczu"

13 Wrz 2012, 15:52

Odpuść sobie tą Octavie bo dostała w przód jak i w tył,ponadto środek troche zaniedbany.

Co powiesz na takie auta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wiem że po tuningu ale zawsze można poszukać czystej serii.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Wrz 2012, 21:10

a może coś takiego:
tablica.pl/oferta/ford-mondeo-mk2-IDKerB.html
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Wrz 2012, 23:22

Mondeo ma duże silniki... to jest ten minus. Fiat Brava za taką kwotę można kupić bardzo ładny egzemplarz, a wizualnie mi się podoba, więc będę śledził te oferty :)

Lanos - jakoś nie przepadam za Lanosami (jedynie Leganza mi się podoba).

Opel Vectra - pod blokiem stoją już 3 identyczne Vectry :D Ale opcja z gazem to nie byłby zły pomysł.

Znalazłem właśnie ofertę z mojego miasta - prawie że po sąsiedzku:
Tylko znów nie podoba mi się cena za Astrę G... powinna być co najmniej 50% wyższa jak nie więcej... Przede wszystkim zagazowana. No i automat - od 2 lat jeżdżę na automacie (niektórzy pewnie mnie za to znienawidzą ;) ), ale chwalę sobie - chociaż wiem, że zawsze to litr PB95 w plecy... Przebieg jak na "nasze warunki" spory (w tym sensie, że nie ma magicznych 130 tys ;) ).
voytek77
Początkujący

14 Wrz 2012, 04:40

Prawy przód robiony i tak jak mówisz cena niska więc odpuść sobie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...

16 Wrz 2012, 14:06

Rzeczywiście Astra była malowana, za 5200 bym ją mógł kupić, ale znalazłem znów Renault Thalia. Wizualnie - o dziwo, podobają mi się. Znajomy miał rocznik 2002 i nic się z nim nie działo (narzekał tylko, że za lekki). W takiej cenie można kupić fajne roczniki i w miarę dobry stan. Jest np. taki [link do Tablica wygasł]: można tez znaleźć inne Thalie za ponad 7 tys. z gazem od prywatnych osób...
voytek77
Początkujący

16 Wrz 2012, 14:10

Takie Thalie w przyzwoitym stanie chodzą po 9-10tys.zł (mówie o roczniku 2002 i dieslu).
Barol
Awatar użytkownika

16 Wrz 2012, 22:00

Coraz częściej zaczynam oglądać Daewoo (np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ) (jak się ma Nubira do Lanosa?). Czy teorie głoszone o niesłychanie kiepskich zawieszeniach w tych autach to tylko mit? Zagazowany Lanos to pewnie koło 11l gazu, więc do zaakceptowania.

[link do Tablica wygasł]: znalazłem też zagazowaną Lagunę, instalacja na gwarancji...

Do tego znalazłem w okolicy zadbanego Opla Agilę ( [link do Tablica wygasł]: ), ale szczerze mówiąc, boję się trochę takich samochodów:) pod względem bezpieczeństwa i komfortu ;)

Jest też KIA Shuma (Koreańska Imitacja Auta?) [link do Tablica wygasł]: ale tutaj znów pewnie rosną koszty napraw i części.

Myślałem też o Berlingo, ale to raczej tez nie w tej kwocie...

Na razie szukam bez konkretnego celu (warunki to jak na razie ekonomia no i komfort).

Z jednej strony wolę kupić 'prywatnie' - z drugiej zaś wygodniej byłoby z komisu. Mam Chryslera Neona 2,0 w automacie - takie auto ciężko dziś sprzedać, a w komisie mogę zostawić w rozliczeniu. Oczywiście zależy, ile mi za nie zaproponują.
voytek77
Początkujący

16 Wrz 2012, 22:29

Tylne jak i przednie nienależne zawieszenie Nubiry zapewnia wysoki komfort podróżowania oraz dobre właściwości jezdne.
Ta z linku odpicowana na handel i była kiedyś holowana,ponieważ zaślepka przednia ma inny odcień.

Laguna ładna ale prawy tył mi sie nie podoba,ponieważ klapka od wlewu paliwa ma inny odcień i klapa troche do góry ucieka.
Wogóle po co ktoś montuje gaz do auta żeby zaraz sprzedać?

Agila też wypicowana na handel.

W Kie sie nawet nie pchaj,ponieważ potem są problemy z jej odsprzedażą.

Co do sprzedaży Chryslera to zawsze możesz wystawić na allegro na licytacje z ceną minimalną i zobaczysz jakie będzie zainteresowanie.

Co powiesz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 1właściciel więc cała historia auta będzie znana,ogólnie wygląda na zadbaną ale martwi mnie ten 10letni gaz..
Barol
Awatar użytkownika

16 Wrz 2012, 23:33

Rzeczywiście, w Nubirze na gazie zrobione pewnie z 200 tys., to może być już ciut dużo dla takiego silnika... W Renault chyba też gaz dosyć długo siedzi (skoro butla ważna jeszcze 1,5 roku tylko).
Vectra... hmm chyba z tych wszystkich najbardziej pasuje.

Ale z Renault bardziej bym chyba zaufał temu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] sprzedaje go chyba dealer Renault, więc powinien być chyba pewniejszy. I mimo wszystko, możliwość zostawienia swojego w rozliczeniu przemawia na plus ;)
No i po drodze miałbym jeszcze do obejrzenia to Renault: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Clio 1,5 l w dieslu - chyba nie może być oszczędniej? Tutaj 5 l ON, w Megane pewnie z 10 l LPG, więc cenowo wychodzi to samo. W LPG dochodzą zabawy z legalizacją butli, serwisem instalacji. W dieslu znów naprawy czegokolwiek związanego z silnikiem to pewnie większy wydatek.
Inna sprawa: przebieg 175 tys. km w dieslu 1,5 to pewnie mniejsze obciążenie niż 155 tys km. w benzynie z LPG. No i jakby na to nie spojrzeć, Clio 2 lata młodsze, a te silniki mają raczej dobre opinie.
Patrząc na rejestracje obu samochodów - Megane dużo dłużej zarejestrowany jest na aktualne tablice niż Clio. Może to mało ważne, ale jakoś wolę, jeżeli auto jest zarejestrowane na aktualne tablice dłużej niż miesiąc ;)
Z kolei na plus Meganki - ma klimatyzację i el. lusterka. No i większy przede wszystkim.
I znowu wątpliwość: Czy aby te 7300 to nie za mało na zadbane Clio II z takim silnikiem?
No właśnie... Więc z tych dwóch.. Diesel czy LPG?

I ostatnie pytanie: czy blachy w tych autach są ocynkowane, czy nie? Szukam, ale nie jestem pewny konkretnie :)

Cóż, szukam dalej, dziękuje wszystkim za rady i za pomoc. Na szczęście nie pali się, Chrysler jeszcze jeździ więc czekam na okazje. Może pojadę jutro sprawdzić te Clio i Megane.
voytek77
Początkujący

17 Wrz 2012, 09:08

To Megane i Clio niczego sobie.
Ogólnie ja bym wział auto które będzie w lepszym stanie.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2012, 11:18

Clio na warsztacie (coś było z nim nie tak, ale w rozmowie telefonicznej powiedziano, że w środę będzie do obejrzenia), Megane też dziś wjeżdża do naprawy. Chciałem dziś jechać, ale muszę się powstrzymać jeszcze ;)

No i szukam dalej :)
voytek77
Początkujący

17 Wrz 2012, 11:31

Co powiesz na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] duże,wygodne,komfortowe auto za małe pieniądze.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2012, 11:47

Właśnie od kilkunastu minut oglądam te Leganzy :) Nawet sporo ich jest w okolicy ( [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ). Pisałem gdzieś w tym wątku, że Leganza to jedyne Daewoo, które mi się podoba :)
Tylko, że nie jestem pewny, czy chcę znów brać auto z takim silnikiem (myślałem o maks. 1,6) - wiadomo, OC znów kosztuje więcej, a gdyby cokolwiek stało się z gazem, to Leganza spali tyle, co mój Neon. W raportach spalania widzę, że niektórych łyka to do 14-15 l gazu. Sporo :)
I poza tym jak spojrzałem na ceny części, to są one dosyć drogie... Słyszałem właśnie, że części drogie i bardzo mało zamienników ze względu na małą popularność Leganzy...

Edit: No i ta Leganza bordowa już sprzedana, zielona jest z tego samego komisu. Ale po sposobie przeprowadzenia rozmowy telefonicznej to wolałbym w tym komisie się nie pokazywać... 8) Zresztą opinie o nich nie są zbyt przychylne.

A Barolowi chyba wiszę duże piwo (jak nie czteropak) za pomoc :-)

I jeszcze jedno pytanie. W jednym z serwisów jest informacja "ABY UŁATWIĆ NASZYM KLIENTOM WYBÓR, PRZED DOKONANIEM ZAKUPU UDOSTĘPNIAMY PAŃSTWU WYBRANY POJAZD CELEM DOKONANIA DOKŁADNYCH OGLĘDZIN I SPRAWDZENIA STANU TECHNICZNEGO
W AUTORYZOWANYCH STACJACH ASO LUB DIAGNOSTYCZNYCH !!!"

Dlaczego nie można podjechać do "Edzia Mechanika", tylko ma to być autoryzowana stacja? :)

Chodzi o to auto [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Przebiegu ma niecałe 200 tys.
raczej opinie są o tym serwisie OK, w przeciwieństwie do Bodzio-Bis :)
voytek77
Początkujący