Zamarzanie paliwa przy dużym mrozie, co tankujecie?

30 Gru 2010, 13:24

zdarzyło wam się kiedyś, że paliwo zamarzło w zbiorniku lub wytrąciła się parafina (silnik diesla) ? co zrobiliście i jakiego paliwa używacie w zimę ??
komoroszi
Nowicjusz

30 Gru 2010, 15:01

Zawsze markowe stacje ( BP. Orlen, Schell ) nigdy żadne przydrożne.
Ueuchamiam samochody zazwyczaj w najniższych temperaturach, bo w nocy ( odśnieżanie, pomoc drogowa, pomoc techniczna ) i jeszcze nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem diesla. A dodam, że samochody stoją na zewnątrz ( nie w garażu ). Raz jeden się zdarzyło, że pracownik po drodze zatankował na jakiejś przydrożnej stacji i ledwo co odjecghał to mu silnik zgasł. Okazało się oczywiście, że winne było paliwo. Jak przyjechaliśmy na miejsce, tłumaczył mi się, że zatankował ON na niedalekiej stacji, bo już mu rezerwa się zaświecała, a przy stacji było napisane, że ON zimowy. Pojechałem tam i okazało się, że faktycznie - dość duża wywieszka, że na tej stacji są tylko paliwa zimowe. Zrobiłem oczywiście zdjęcia tego talboidu, wezwałem policję aby spisali protokół, policja wezwała ITD i okazało się, że ON a nawet LPG nie były z żadnymi zimowymi dodatkami. A że odśnieżanie ulic w mieście z tego powodu zostało zakłócone w czasie, to kara też była dotkliwa dla właściciela stacji.
Oczywiście to tylko przykład jak można się dać oszukac na takiej małej stacji. Podejrzewam, że zwykłemu kierowcy samochodu osobowego tak łatwo by się nie udało tego wszystkiego załatwić aby ukarać właściciela stacji i to jeszcze w nocy. Dlatego warto czasami zapłacić parę groszy więcej, ale mieć większą pewność, że dojedziemy do celu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2010, 22:52

Ja mam diesla i zawsze tankuje albo na BP to lepsze, albo na SCHELLu tego powera.

U nas w regionie to juz nawet ta verva orlenowska to dziadostwo
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

02 Sty 2011, 20:22

no to niezły przypadek. Ja od czasów zimy tankuję tylko na Orlenie bo tam właśnie są wywieszki na dystrybutorach, że paliwo jest zimowe i mój diesel po całej nocy pod blokiem rano bez problemu odpala :) a tak jak mówisz, lepiej zapłacić te parę groszy więcej niż mieć później problemy i unieruchomione auto
komoroszi
Nowicjusz

02 Sty 2011, 20:33

Ja tam tankuje gaz najtaniej gdzie mam w okolicy bo zwykle jest on o ponad 10 gr tańszy od innych stacji.... benzyne Huzar bądź Orlen... Nigdy nie miałem problemów z odpaleniem auta nawet przy duuużych mrozach czy mój prywatny czy służbowy zawsze odpalał .... W tamtym roku zimą jak miałem jeszcze diesla kupiłem uszlachetniacz na orlenie leżał w drzwiach ... przy minus 20 stopniach mrozu zamarzł!!! Pojechałem na orlen i zrobiłem im awanture kase mi oddali i jeszcze ileś tam punktów w ramach przeprosin dali na karte :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Sty 2011, 12:19

JA tankuję zawsze na Shelu i nie mam problemów z odpalaniem. Orlen to dziadostwo.
ajr
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porządne opony to klucz do bezpiecznych wyjazdów
    W okresie świąteczno-noworocznym i ferii zimowych, gdy setki tysięcy z nas wyrusza na zasłużony wypoczynek, należy pamiętać o kluczowych kwestiach związanych z bezpieczeństwem na drodze. Według badań aż 70% Polaków ...
    Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...

05 Sty 2011, 15:35

kolegoLuke16, zanim znów zrobisz awanturę najpierw się trochę zastanów i zasięgnij wiedzy, to że preparat obniża tem krzepnięcia nie znaczy wcale że sam nie krzepnie w niskiej temperaturze, przypatrz się jak zachowuje się glikol który jest używany do produkcji płynów chłodzących

jak widać czysty glikol już w -20 zamarza, a rozcieńczony z wodą potafi i ponad -50 wytrzymać, tak więc idź na stację i przeproś panie obsługujące za swoje zachowanie i niewiedzę. pozdrawiam i miłej lektury wykresu życzę
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

07 Sty 2011, 15:36

Mi osobiście jeszcze na szczęście tak nie przytrafiło, a tankuje zawsze na jednej stacji, lecz nie jest to żaden Orlen, Shell czy innego wielkie korporacje a stacja Bliska.
Problemów nigdy nie miałem i mam nadzieję, że nie będzie miał, ale też sam wlewam do każdego baku specjalny dodatek.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

26 Sty 2011, 22:43

motomaniak999 napisał(a):... lecz nie jest to żaden Orlen, Shell czy innego wielkie korporacje a stacja Bliska...

Hmm... tak się sklada, że stacje Bliska są częścią koncernu Orlen. Paliwa te same, ale "potanione" o punkty, które się zbiera na Orlenie...

Ja osobiście, jeżdżąc dieslem od lat - tankuję tylko na BP, Shell i Statoil. Nigdy żadnych dodatków nie stosowałem (z wyjątkiem tych, które już w paliwach zimowych stosuje producent paliwa) i nigdy problemów z zapalaniem nie miałem.
Dodam, ze auta stacjonują "pod chmurką", na "wygwizdowie". Wystarczy pewne paliwo i zdrowy akumulator. W wielkie mory (ponad 30 st pod kreską) zabieram na noc aku do domu. I tyle...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

27 Sty 2011, 10:33

fourup napisał(a):
motomaniak999 napisał(a):... lecz nie jest to żaden Orlen, Shell czy innego wielkie korporacje a stacja Bliska...
Hmm... tak się sklada, że stacje Bliska są częścią koncernu Orlen. Paliwa te same, ale "potanione" o punkty, które się zbiera na Orlenie...

Ja osobiście, jeżdżąc dieslem od lat - tankuję tylko na BP, Shell i Statoil. Nigdy żadnych dodatków nie stosowałem (z wyjątkiem tych, które już w paliwach zimowych stosuje producent paliwa) i nigdy problemów z zapalaniem nie miałem.
Dodam, ze auta stacjonują "pod chmurką", na "wygwizdowie". Wystarczy pewne paliwo i zdrowy akumulator. W wielkie mory (ponad 30 st pod kreską) zabieram na noc aku do domu. I tyle...
jedyne paliwa które nie pochodzą od Orlenu to te sprzedawane na Lukoilu, a tak na prawde ma znaczenie czy stacja jest sieciowa czy własnościowa, i jakie dodatki leje do nich właściciel stacji :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Sty 2011, 12:38

Z tymi markowymi paliwami to też różnie bywa. Znajomy mojego kolegi jeździ w konwojach i jakieś pare lat temu pojechał na BP i poszli na zaplecze porozmawiać z kierownikiem stacji. I zapytali czemu jest nieczynne, a gościu im na to, że ropa im w zbiornikach pozamarzała... :roll:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

27 Sty 2011, 12:55

jest do kupienia na stacjach środek do ropy, który zapobiega wytrącaniu się parafiny,
kupujesz w litrowych opakowaniach (na orlenie są w litrówkach) starcza na 600 litrów :mrgreen:
stosuje jak jeżdże zimą do Rosji :wink: u nich też są takie wynalazki
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Sty 2011, 13:24

Moj leciwy dieselek tankowany jest na stacjach Shella i BP - najczesciej, do tego dodatek i na wszelki wypadek amkulator nocuje w domu podczas bardzo mroźnych nocy. Raz tylko miałam problem z gęstnieniem ropy, po tankowaniu jesienią, kiedy chyba jeszcze na stacji zostały letnie resztki :???: .
Roma
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia

23 Sty 2014, 20:45

Odkopuje temat gdyż zapowiadają spore mrozy. Polecam dodatki do ON:

1. Depresator - kleen-flo

2. Antyżel - kleen-flo

3. Smar do silników diesla - kleen-flo
MMStore
Nowicjusz

Auto: Focus

24 Sty 2014, 23:19

Ja od lat tankuję na małej zaprzyjaźnionej stacji po sąsiedzku. Czasem w jakiejś dłuższej trasie oczywiście zdarzy mi się zatankować w jakiejś sieciówce przy drodze, ale od razu czuję różnice, a właściwie nie nie ja, tylko mój samochód.
kacmoralny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi a4