Skręcanie w lewo z ulicy podporządkowanej

13 Kwi 2011, 21:42

Witam,

mam pytanie dotyczące sytuacji poniżej:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Uploaded with

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ja- chcę wyjechać z ulicy podporządkowanej w lewo na drogę główną.
Samochód czerwony- włączył prawy kierunkowskaz i skręca w prawo (zjeżdża z drogi głównej)
Samochód niebieski- chce przejechać przez skrzyżowanie na wprost, kontynuując wzdłuż drogi głównej.

1. Czy ja, widząc, że czerwony samochód który sygnalizuje manewr skrętu w prawo i go wykonuje, mogę w tym samym momencie skręcić w lewo na drogę główną? (w ten sposób skręcamy jednocześnie - ja w lewo, czerwony w prawo)
2. Czy jednak muszę zaczekać, aż przejedzie czerwony i niebieski samochód?

3. Czyja wina byłaby w momencie kolizji, gdyby samochód niebieski wyprzedził czerwony (przecinając linię podwójną ciągłą) i zderzył się ze mną na lewym pasie drogi głównej (górnym na rysunku)?

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
Jacek
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Polo III 1.4 60KM

14 Kwi 2011, 07:22

ad 1. - można tak zrobić, ale niebieski może poruszać się szybko i możesz nie zdążyć ...
ad 2. - najlepiej ...
ad 3. - Twoja ... zachowanie niebieskiego nie ma wpływu - Ty włączając się do ruchu musisz ustąpic pierwszeństwa tym nieprawidłowo jadącym też ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

25 Kwi 2011, 22:49

Wiem, wiem że temat ma już ładne parę dni, ale z racji tego, że lubie sobie podyskutować, bądź też pokłócić się musze napisać ;)

ad 3. - Twoja ... zachowanie niebieskiego nie ma wpływu - Ty włączając się do ruchu musisz ustąpic pierwszeństwa tym nieprawidłowo jadącym też ...

A co z tym, że mamy prawo domniemywać, że inni użytkownicy drogi będą z niej korzystać zgodnie z przepisami? Gdyby tamten niebieski nie złamał przepisów to do zdarzenia by nie doszło, także czy napewno wina leży po stronie pojazdu JA? Oczywiście możemy dyskutować, że innym przypadkiem byłaby sytuacja, gdy widzimy, że pojazd niebieski wyprzedza pojazd czerwony a i tak wjeżdżamy, jednak jeżeli tamten niebieski jechał za czerwonym i bez żadnego zasygnalizowania go zaczął wyprzedzać na ciągłej, kiedy my już zaczeliśmy wyjeżdżać z podporządkowaniem to uznałbym i tak bym też orzekł, że wina leży po stronie samochodu niebieskiego. A i pamiętajmy zasada ograniczonego zaufania nie jest zasadą nadrzędną, która ma zastosowanie zawsze i wszędzie.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

26 Kwi 2011, 11:30

eaxene napisał(a):lubie sobie podyskutować, bądź też pokłócić się

Kłócić się nie będziemy - podyskutować możemy ... :lol: :lol:
Ja swoje opinie opieram na czytanych opiniach biegłych - nie wymyślam nic sam :lol:
Jest możliwe, że sąd na podstawie opinii biegłego (nie musi żadnej uwzględniać w wyroku) wyda wyrok całkiem inny, ani po mojemu, ani po Twojemu ... niewiele na to poradzimy ...
Aby się wybronić trzeba korzystać z wszystkich możliwych sposobów ... czyż nie ???
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2011, 23:17

Cóż biegli, jak to biegli, również się mogą mylić.
Sąd również się może mylić.
Cóż wypadałoby powiedzieć, że ja też mogę, ale uważam, że mój tok rozumowania jest dobry :lol:
No a tak na serio, uważam że w takiej sytuacji winny byłby ten niebieski, co by z tego wyczarował sąd to już inna sprawa- ale na szczęście zawsze jest druga instancja, gdzie już nie siedzi "Wielki Wysoki Sąd Rejonowy" ;)
A co do biegłych... cóż niektórzy biegli są... tak jakby to powiedziec, chcieliby być wielkimi teoretykami i wychodzą im czasem w opiniach totalne bzdury, nie oparte o jakąkolwiek praktykę, ani też o jakiekolwiek przepisy.

PS. Ale tak czy siak w takiej sprawie to chyba byśmy biegłych nie wzywali, bo i do czego ;) chociaż są czasem tacy kłotliwi, co by nawet do tego, czy sąsiad hałasował miesiąc temu w nocy, wzywali biegłych...
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

27 Kwi 2011, 16:08

eaxene napisał(a):w takiej sprawie to chyba byśmy biegłych nie wzywali

... pewnie nie, ale możliwość jest - można sobie zażyczyć przecież w PZMocie opinię rzeczoznawcy ... nie za darmo oczywiście ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Zielony Pociąg" Audi, napędzany energią z odzysku
    Koncern Audi rozwinął "zielony dywan", premier Badenii – Wirtembergii Winfried Kretschmann, dokonał otwarcia pierwszego odcinka kolejowego, służącego Audi do transportu towarowego, nie zanieczyszczającego środowiska ...

03 Maj 2011, 12:33

A ja myślę, że winni byliby obaj, bo obaj złamali przepisy.
Co do art. , że każdy może domniemywać, że inni będą się stosowali do przepisów - kierowca niebieskiego też ma takie prawo i może myśleć, że jest na drodze głównej i ma pierwszeństwo przed tym, co wyjeżdża z drogi podporządkowanej nawet, gdy wyprzedza skręcający w prawo pojazd na linii ciągłej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000