Słabe ładowanie akumulatora 13,5V

12 Cze 2023, 21:19

Ok dziękuję.
verner
Początkujący

12 Cze 2023, 21:29

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za poświęcony czas i cierpliwość jutro podpinam nowy akumulatora Pozdrawiam.
verner
Początkujący

13 Cze 2023, 20:12

Wymieniłem akumulator na nowy z innego samochodu wyczyściłem kabel masowy i klemy akumulatora niestety ładowanie beż zmian.
verner
Początkujący

13 Cze 2023, 20:47

Czyli tak . Akumulator ok . Sprawdziłeś . Pisałeś że do tej pory przed pomiarami nie było problemu . Auto odpalało , jeżdziło poprawnie . Moim zdaniem chowany do szafy mierniki , te inne szpeje . Zapytam . Co Cię skłoniło do założenia tego tematu ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

13 Cze 2023, 21:14

Pań w sklepie z akumulatorami stwierdził że nie da mi gwarancji na akumulator zmierzył mi ładownie było po obciążeniu 13,6V,przyniósł ulotkę z prawidłowe ładowania 14,1-14,4 przy obciążeniu.Zalecił sprawdzić alternator.
verner
Początkujący

14 Cze 2023, 10:17

Sorry ale co jakiegoś gościa ze sklepu obchodzi Twoje ładowanie? Jakiś Mietek na wsi czy o co chodzi? Jak kupowałem aku to pan mi polecił, nasmarował pastą bieguny, zamontował i dał gwarancję.

Przecież ładowanie może się zepsuć na drugi dzień i co?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Szyby samochodowe - wszystkie kody rozszyfrowane
    Szyba samochodowa jest elementem istotnym dla bezpieczeństwa. W nowszych pojazdach klejona szyba przednia zapewnia do 30 procent sztywności nadwozia. Ale właściciele młodych i oldtimerów powinni zdecydowanie postawić ...

14 Cze 2023, 13:14

Tak naprawdę to nie pan w sklepie daje gwarancję, tylko producent. A pan w sklepie ma obowiązek przyjąć ewentualną reklamację. Czy mu się to podoba czy też nie. Określa to ustawa o prawach konsumenta oraz kodeks cywilny art. 577 chyba czy coś koło tego. No chyba, że ten sprzedawca udziela jakiejś dodatkowej gwarancji na ten aku i ma swoje zasady wynikające z udzielenia tej gwarancji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Cze 2023, 20:03

verner napisał(a):przyniósł ulotkę
To ma przeterminowaną i nieaktualną ulotkę.
verner napisał(a): prawidłowe ładowania 14,1-14,4 przy obciążeniu
Pobożne życzenie . A jakby było 14 ,00 to też by nie dał gwarancji ? Aptekarz jaki czy co ? Wiele aut jeżdzi z ładowaniem 13,5 i nie ma problemów . Gorsze jest stałe ładowanie powyżej tych 14,5 V bo tutaj można wygotować akumulator i go zepsuć . Niższe ładowanie w niczym nie zaszkodzi akumulatorowi co najwyżej trza będzie go co jakiś czas doładować ładowarką zewnętrzną. To przy jeżdzie autem wokół tzw. komina . Na dłuższych trasach nie będzie potrzeby.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

16 Cze 2023, 08:34

Skoro sprzedawca lubi rozdawać ulotki, to może powinien zastanowić się nad zmianą roboty :) Ja proponuję po prostu kupić aku gdzieś indziej. Myślę, że bez żadnych problemów i kupisz i dostaniesz gwarancję.
Co do ładowania - 14.1 - 14.4 to jest ładowanie książkowe i osiągalne jest chyba tylko w nowych autach. A i tak po 2,3 latach już takiego ładowania nie będzie. Oprócz tego trzeba pamiętać, że w obecnych autach to ładowanie jest różne, w zależności od potrzeby i nawet w nowych autach mało kiedy ma te 14,4V.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Cze 2023, 11:41

Witam byłem kolejny raz zakładzie naprawy alternatorów.Zmierzyli stwierdzili brak ładowania.Szef zarządził dodanie dodatkowego kabla masowego 16kw.Po założeniu między klema minusową a alternatorem napięcie wzrosło do 14V po obciążeniu 13.8V.Po dojechaniu do domu nieco spadło 13.7-13,8V.Chyba tak już będę jeździł.Akumulator doładowałem do pełna.Pozdrawiam.
verner
Początkujący