Słowacja

18 Lip 2007, 11:51

Witam,
mamy wakacje i zaczynają się wyjazdy. W tym roku jadę na Węgry. Jak tam się poruszać w miarę wiem. Ale bede przejeżdżał przez Słowacje i ostatnio się dowiedziałem że płatne są tam nie tylko autostrady niektóre normalne drogi podobno też.
Więc teraz mam problem skąd mam wiedzieć która droga jest płatna a która nie ?
Istnieje może jakaś mapka ?
maz8
Nowicjusz

18 Lip 2007, 19:09

Witam,

Zalecane jest posiadanie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków i kosztów leczenia. Dobrze mieć do okazania celnikowi kwotę 5 tys. HUF na każdy dzień pobytu.
Autostrady są płatne (bezpłatne są jedynie odcinki autostrad zastępujące obwodnice miast).
Należy wykupić winietkę na granicy, stacjach benzynowych, poczcie.. Koszt winietki ważnej do 9 dni 1500 HUF, do 1 miesiąca 2600 HUF, do jednego roku 24 000 HUF, na niektórych odcinkach autostrady (Budapeszt-Kecskermet) obowiązuje opłata 1820 HUF.. Strefy parkowania wyposażone są parkometry. Przykładowe kary za wykroczenia: przekroczenie prędkości do 60 tys. HUF, nieprawidłowe parkowanie do 9 tys. HUF, prowadzenie pod wpływem alkoholu do 150 tys. HUF, a także areszt.

Ceny winiet:
4 dni - 1.520Ft (od 1 maja do 30 wrz.) / 1.170Ft (od 1 paz. do 30 kwi.)
10 dni - 2.500Ft
31 dni - 4.200Ft
rok - 37.000Ft

Tu dodatkowa informacja która powinna pomóc
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...