Słupki oddzielające miejsca parkingowe

15 Lis 2013, 09:30

Hej,

Na moim osiedlu pomiędzy miejscami parkingowymi znajdują się słupki, tak ok 15cm wysokości. Słupki te oddzielają miejsca parkingowe będące na przeciwko siebie (Innymi słowy znajdują się pomiędzy zderzakami dwóch samochodów).

Dzięki temu że są tak niskie, kierowcy ich nie widzą. Praktycznie wszystkie zostały już wielokrotnie staranowane i są przechylone pod jakimś kątem w stosunku do ziemi (mniejszym niż 90 stopni), a co za tym idzie - jeszcze łatwiej zamiast się od nich odbić, to na nie najechać.

Wczoraj parkując tyłem nieświadomie wjechałem nad taki słupek. Następnie jadąc do przodu, tylko dzięki temu że zrobiłem to bardzo delikatnie, lekko oderwało mi zderzak, a nie wyrwało go zupełnie.

Moje pytanie jest takie, czy w sytuacji gdyby mój samochód uległ jakiemuś większemu zniszczeniu, mogę oczekiwać od spółdzielni mieszkaniowej odszkodowania? Wydaje mi się że to podobna sytuacja do dziur na drogach. Zupełnie bezsensowne rozwiązanie, którego ktoś nie przemyślał. Albo oszczędność, nie mam pojęcia.
Pozdrawiam,
Tomek
urug
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lis 2013, 17:28

Możesz spróbować powalczyc..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

24 Lis 2013, 13:59

Gdzieś kiedyś natknąłem się w jakiejś ustawie o wysokości słupków. Poszukaj w ustawie o drogach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000