Smart - Hamulec nożny / ręczny

02 Cze 2010, 10:09

Witam proszę wszystkich o opinie na temat sytuacji ,która mi się ostatnio przydarzyła. Otóż byłam z autem na corocznym przeglądzie nie przeszedł go ponieważ nieprawidłowo działały hamulce tylne oraz był problem z ręcznym. Samochód oddałam do mechanika mówiąc mu dokładnie to co usłyszałam na przeglądzie. Auto odebrałam w piętek, cały weekend stało w garażu (zresztą jak zwykle) po czym jadąc nim w poniedziałek doszło do sytuacji gdy podczas hamowania hamulec nie zadziałał -wszedł do końca i nic. Zdarzyło się to tylko raz ,autem wróciłam do domu i we wtorek wykonałam tą samą trasę ok 40 km i wszystko działało jak trzeba. Kontaktowałam się z ojcem (nie za bardzo znam się na samochodach stąd moje pytanie tutaj) powiedział że hamulce mogą być zapowietrzone i mam jechać znowu do mechanika, tak też zrobiłam. Auto miało być do odbioru na drugi dzień czyli dzisiaj ,ale o 8 rano dostałam telefon że odbiór będzie w piątek bo okazało się ,że linka hamulca ręcznego jest cała zgnita i trzeba ją wymienić. Chciałam jeszcze zauważyć ,że hamulec ręczny faktycznie inaczej chodził po odbiorze od mechanika ale myślałam że to z powodu wymiany, dwa w aucie strasznie śmierdziało stęchlizną jak je odebrałam. Ale teraz moje pytanie czy faktycznie taka sytuacja jest możliwa czy ten mechanik mnie naciąga ??? Czy jeśli podczas normalnego hamowania hamulec nie działa może to być wina hamulca ręcznego? Czy nie powinien mechanik sprawdzić tego od razu? Za naprawę zapłaciłam 600 zł a tak naprawdę potem było jeszcze gorzej:( Co o tym myślicie ?

[ Dodano: Sro Cze 02, 2010 16:17 ]
Nikt nie ma żadnych opinii na ten temat ?
Ostatnio edytowany przez MalaMi 02 Cze 2010, 21:25, edytowano w sumie 2 razy
MalaMi
Nowicjusz

Miejscowość: tychy

02 Cze 2010, 18:21

Hamulec ręczny jest niezależny od nożnego. To dwa całkiem oddzielne układy.Przyczyną tego co opisujesz mogą być tak jak ojciec powiedział zapowietrzone hamulce. Mechanik powinien to naprawić za darmo. Co do tej linki, to może faktycznie należała się jej wymiana, ale z całą pewnością nie miała ona wpływu na to, co ci się przydażyło.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Cze 2010, 18:26

MalaMi napisał(a):po czym jadąc nim w poniedziałek doszło do sytuacji gdy podczas hamowania hamulec nie zadziałał -wszedł do końca i nic

Tylko jeszcze jedno pytanie:czy pozniej kiedy pedał hamulca był ok./tzn hamoawał/
w trakcie hamowania jak naciskałaś na pedał jego wysokość wzrastała czy nie.. :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Cze 2010, 18:34

Raczej nie nie odniosłam takiego wrażenia działaj jak zawsze.
MalaMi
Nowicjusz

Miejscowość: tychy

02 Cze 2010, 19:59

MalaMi napisał(a):Raczej nie nie odniosłam takiego wrażenia działaj jak zawsze.

Czyli w tym wypadku mozna śmiało wykluczyc ze uklad hamulcowy był
zapowietrzony... :!: :!:
Twierdzę tak dlatego ze jezeli uklad ham.jest zapowietrzony to po jakimś czasie
taka sytuacja jak zdarzyła sie Tobie musi się powtórzyć.Ty jadnak twierdzisz ze po
tym zdarzeniu/tylko raz/nigdy się to ponownie nie powtórzyło.Nie chcę nic sugerować
bo trudno coś wyrokowac z tego zdarzenia....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szyby samochodowe - wszystkie kody rozszyfrowane
    Szyba samochodowa jest elementem istotnym dla bezpieczeństwa. W nowszych pojazdach klejona szyba przednia zapewnia do 30 procent sztywności nadwozia. Ale właściciele młodych i oldtimerów powinni zdecydowanie postawić ...