Śmieć właściciela pojazdu, a przegląd pojazdu

22 Cze 2021, 18:19

Witam,

Taka sytuacja. Zmarł nagle szwagier, który był jednym właścicielem auta. Z uwagi na brak testamentu, oraz dziecko z poprzedniego małżeństwa, trwa sprawa spadkowa, która będzie pewnie trwać jeszcze kilka miesięcy.
W związku z tym do momentu zakończenia sprawy, nie można użytkować auta, zbywać itp. Za dwa dni kończy się przegląd. Co w takim wypadku?

- czy można nie robić przeglądu do dnia rozstrzygnięcia sądowego sprawy spadkowej? Samochód nie jest i nie może być użytkowany.
- czy może jest obowiązek zrobić przegląd niezależnie od tej sytuacji? Jeżeli tak, to jak to zrobić, tj. czy może podjechać tym samochodem na przegląd inna osoba czy trzeba to zrobić na "na lawecie"?
- inne pytanie: kto ma ponieść koszt przeglądu?

Czy ktoś wie jak zachować się w takiej sytuacji lub/i zna jakieś konkretne przepisy, lub miejsce/urząd gdzie można uzyskać konkretną informację.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Adam H.

PS: w internecie jest sporo informacji o ubezpieczeniu w takim przypadku. Z ubezpieczeniem wiem jak postępować, ale nie znalazłem informacji o preglądzie.
Adamic
Obserwowany

23 Cze 2021, 08:53

Z tego co wiem nie ma odstępstw za późniejszy przegląd samochodu nawet w takim przypadku. Jedynie możecie otrzymać karę jak nie zrobicie tego w terminie.

Myślę, że do czasu wyjaśnienia sprawy, wszyscy potencjalni spadkobiercy powinni solidarnie odpowiadać i np. złożyć się na ten przegląd żeby uniknąć późniejszych problemów. Najlepiej by było pojechać bezpośrednio samochodem na niego ale jeżeli nie ma takiej opcji to pozostaje laweta.

Przegląd tak jak i OC jest przypisane do samochodu, a nie do jego właściciela więc obowiązki przechodzą na spadkobierców po śmierci właściciela.

Na przegląd nie musi jechać właściciel samochodu bo to kto nim przyjedzie nie ma większego znaczenia. Ważne żeby miał dowód rejestracyjny od tego samochodu i jak masz gaz to protokół TDT zbiornika gazowego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Cze 2021, 20:57

Rokiko napisał(a):Z tego co wiem nie ma odstępstw za późniejszy przegląd samochodu nawet w takim przypadku. Jedynie możecie otrzymać karę jak nie zrobicie tego w terminie.

A to ten przepis już wszedł, że jak nie zrobisz przeglądu w terminie, to płacisz karę?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2021, 21:20

jak nie użytkujesz auta to przegląd nie będzie potrzebny, nawet jezeli byłby taki przepis to musieli by ukarać właściciela czyli zmarłego :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pogoda zmienną jest - wiatr, deszcz i burze
    W lecie pogoda bywa bardzo zmienna. Podczas jednej podróży możemy doświadczyć opadów deszczu, gwałtownych burz oraz porywistego wiatru. Wybierając się na wakacyjne wyjazdy pamiętajmy o tym, aby być odpowiednio ...